Hlavní obsah

Cviky, které jsou dobrou prevencí i lékem na bolavá chodidla

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodidla patří mezi nejzatěžovanější části těla. Kombinace nadváhy, špatné obuvi a sedavého způsobu života způsobuje, že na chodidlech vznikají nejrůznější deformace a bolestivé stavy. Tyto potíže se navíc začnou promítat do funkčnosti celého pohybového aparátu. Je tak velmi pravděpodobné, že za křečemi v lýtkách, bolavými koleny a kyčlemi či bolestmi zad a hlavy stojí právě špatně funkční chodidla.

Jednoduché cviky na protažení a masáž chodidelVideo: Novinky

 
Článek

Chodidla jsou pro lidské tělo a jeho správné fungování velmi důležitá. Přenášejí veškeré zatížení lidského těla, podílejí se na zajištění rovnováhy, stability i tlumení nárazů. O to více bychom se o ně měli starat.

Ideální proto je, pokud jsou chodidla protahována a posilována již od mládí. V případě, že jste prevenci jako takovou zanedbali, pak vězte, že lze stále většinu věcí zcela napravit, či alespoň minimalizovat zdravotní dopady. Je ale zapotřebí se obrátit na odborníky - podology či rehabilitační lékaře, kteří na základě vyšetření funkčnosti plosky nohy dokážou doporučit správné cvičení, případně i kompenzační pomůcky.

Pozor na baleríny a žabky. Nohy deformují stejně jako vysoké podpatky

Zdraví

Do té doby si s námi můžete alespoň zacvičit sestavu cviků pro stimulaci plosek nohou, klenby a plantární fascie a vyzkoušet si i jednoduchou masáž chodidel, které si pro čtenáře Novinek připravila instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová. Cviky naleznete v přiloženém videu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Pět jednoduchých cviků pro posílení rukou

Bicepsy, tricepsy a ramena jsou jednou z nejčastějších partií na posilování. Pět cviků si pro Novinky připravil fitness trenér Štěpán Ruszkowski z pražského...

Výběr článků

Načítám