Hlavní obsah

Cukrovku pomáhá léčit i výtažek z ještěrčích slin

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se s diabetem mellitus léčí více než 750 tisíc pacientů, a tento počet každoročně o dalších několik tisíc stoupá. Diabetologové varují před epidemií cukrovky. Vědci však nyní přišli s unikátním objevem léčby pomocí hormonu inkretinu, jenž je vyroben z výtažku slin korovce jedovatého.

Článek

Převážná většina pacientů se léčí s cukrovkou druhého typu, u kterého mohou rizika propuknutí ovlivňovat svým přístupem ke zdravému životnímu stylu. Toho, kdo se setká s diagnózou cukrovky, většinou čekají výrazné životní změny.

Základem léčby je úprava stravovacích návyků

Jednoduché není zejména vyrovnat se s faktem, že diabetes je nevyléčitelná nemoc. Je to však nemoc léčitelná a výzkumné týmy se snaží stále objevovat nové možnosti léčby pro kvalitnější život diabetiků. 

Ve většině případů se pacienti potýkají zároveň s nadváhou či obezitou, proto je nutné snížení hmotnosti. Hlavní součástí léčby diabetu druhého typu je vždy úprava stravovacího režimu. Ještě větší, avšak podceňovanou roli hraje pohybová aktivita.

V současné době jsou k dispozici jednak léky ovlivňující citlivost tkání k vlastnímu inzulinu, jednak léky podporující tvorbu a sekreci inzulinu ze slinivky. A samozřejmě také samotná aplikace inzulinu, a to krátkodobého a dlouhodobého, která nahrazuje jeho nedostatečnou tvorbu.

Vědci objevili látku podobnou hormonu inkretinu

Řešením v léčbě diabetu je nová generace léků, kdy se nejedná ani o inzulin, ani o další tabletu. Nová léčba má podobné účinky jako hormon inkretin, jenž v těle reguluje hladinu cukru v krvi. Obsahuje totiž bílkovinu, která funguje podobně jako hormon inkretin GLP-1. Problémem podávání samotného hormonu byla jeho krátká životnost. 

Vědcům se podařilo tento nedostatek překonat, objevit látku s podobnými účinky a již existuje unikátní léčba, již mohou nyní využívat i pacienti v České republice.

V současnosti je na světě kolem 250 diabetiků, z toho více než devadesát procent trpí diabetem druhého typu. Pro mnoho pacientů přináší nový lék zkvalitnění života a revoluční možnosti řešení.

Účinná látka se aplikuje dvakrát denně injekčně do podkoží a v těle působí dvanáct hodin. Dávkování není třeba regulovat podle množství přijaté potravy, fyzické aktivity ani není odvozeno od aktuální glykemie.

Stejně jako inkretiny v těle má lék vliv na metabolismus. Navozením pocitu sytosti napomáhá ke snížení hmotnosti během užívání, což ocení diabetici, kteří marně bojují s nadváhou nebo obezitou.

Hormon se získává ze slin korovce jedovatého

I původ léku je zajímavý, účinnou složku našli vědci v samotné přírodě. Objevili živočicha, jehož sliny obsahují bílkovinu velmi podobnou lidskému hormonu GLP-1.

Jedná se o korovce jedovatého, který je největším chráněným ještěrem žijícím v USA měřícím od 38 do 58 centimetrů. Obývá pouštní oblasti jihozápadu Mexika a USA. Nejvíce se mu zalíbilo v Arizoně na jihozápadě USA.

Korovec jedovatý (Heloderma suspectum)

Obývá pouště Nevady, Utahu, Arizony a Sonoru v Mexiku. Má rýhované zuby a jedové žlázy umístěné v dolní čelisti, na rozdíl od hadů, kteří je mívají v horní čelisti. 

Korovci nejsou nijak útoční a jsou si vědomi své zbraně. Případného útočníka se snaží zastrašit funěním a syčením.

Složení jedu má podobné jedu kober s neurotoxickými účinky.

Dávka jedu, kterou má v zásobě, by stačila k usmrcení až pěti lidí.

Dávka jedu, kterou má v zásobě, by stačila k usmrcení až pěti lidí.

Jeho kůže je černě nebo hnědě zbarvená a má světle růžové, žluté nebo bílé nepravidelné vzory. Šupiny na omak připomínají korálky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám