Hlavní obsah

Co všechno mohou odhalit naše sny

Právo, Zuzana Musálková

Ruku na srdce, kdo z nás aspoň někdy nechtěl vědět, co znamenal jeho sen a proč se mu zdál? Lidé od nepaměti pátrají ve snářích, věští si ze snů budoucnost i šťastná čísla v loterii, hledají v nich pravdu o sobě samých. Věda nám tolik jednoznačných odpovědí rozhodně nenabízí, ale něco přece. Víte třeba, že se ženy a muži liší i způsobem snění? A co se nejčastěji zdá dětem?

Foto: Profimedia.cz

Sny ovlivňují náš bdělý život v mnoha směrech.

Článek

„Zdá se, že sny ovlivňují náš bdělý život v mnoha směrech. Teorie o významu snění předpokládají, že sny jsou prostředek, kterým mozek zpracovává emoce, stimuly, vzpomínky a ostatní informace, které jsme vstřebali během bdělého stavu,“ vysvětluje klinický psycholog Michael J. Breus.

Jestliže je tedy zpracovává, znamená to také, že výsledky tohoto procesu nějak poznamenají naše následné chování. Kdyby člověk věděl jak, lépe by rozuměl sám sobě. Jenže právě to je největší problém.

Co stojí za děsivými sny

Zdraví

Pomineme-li dávnou víru ve věštecké kvality snů nebo nejrůznější výkladové snáře, které přiřazují dějům ve snech symbolické významy, jedinou uznávanou metodou, jak se ve snech vyznat, je analytický výklad.

Jeho základy položili Sigmund Freud a Carl Gustav Jung, ale ani ten nemůže být dokonalý. Je silně individuální a laik bez pomoci psychologa nebo psychoanalytika sen rozklíčuje jen velmi těžko.

Ženy versus muži

Přesto vědci o snech zjistili řadu zajímavých faktů. Jde například o rozdíly mezi tím, co se zdá ženám a mužům. Třeba opačné pohlaví se nám ve snech objevuje v jiných poměrech.

„Šedesát osm procent postav v mužských snech jsou jiní muži. U žen je to vyrovnanější, o jiných ženách sní ve 48 procentech,“ upozorňuje Patrick McNamara, psycholog a doktor behaviorální neurovědy.

Silnější pohlaví se ve snech chová agresivně vůči svým snovým protějškům. Ty většinou nereprezentují reálné lidi z jejich životů. I sexu je v mužském snění víc a také v něm figurují spíše neznámé postavy.

Erotika se v mužských snech údajně objevuje každou druhou noc. Muži často také vidí auta, cesty, v abstraktnějším slova smyslu pak násilí, úspěch i neúspěch a konkurenci. Jejich sny jsou kratší a méně barevné než ty ženské.

Zdál se vám příjemný sen a chcete v něm pokračovat? Poradíme vám, jak na to

Zdraví

Ženy komunikují více než muži jak v bdělém stavu, tak i během snů. Zpravidla se svými blízkými a známými. K tomu si více, i během snu, všímají jejich emočních projevů. Také se jim často zdá o domově, ale i ztrátě blízké osoby.

Pokud se objeví agrese, je spíše verbálního rázu. I něžnější pohlaví sní o flirtování nebo sexu, každopádně ale mnohem častěji s člověkem, který se v jejich životě opravdu objevuje. Takový sen přichází údajně pětkrát do měsíce.

Sny odhalují negativní emoce

„Ženy trpí mnohem více než muži i nočními můrami,“ doplňuje americký psycholog Patrick McNamara. Zdá se jim častěji například o ztrátě zubů, pronásledování, pádech, plavání, záplavách a také o nejrůznější havěti, jako jsou hadi a pavouci.

„Jedna z teorií o nočních můrách tvrdí, že část z nich funguje jako trénink na takzvaný ‚boj‘ či ‚útěk‘,“ předestírá psycholog James Roland. Hluboce zakořeněná instinktivní reakce nám byla dána do vínku evolucí pro případ náhlé hrozby.

„Dnes můžeme jasněji vidět otisk evoluce už i v dětských snech. Často sní o tom, jak jsou pronásledovány nejrůznějšími příšerami, podobně jako nás kdysi pronásledovali predátoři v přírodě,“ vysvětluje psycholog Antti Revonsuo. Jiné teorie mluví o adresování a zpracovávání traumatických událostí.

Americký psycholog Calvin S. Hall zkoumal fenomén snění přes čtyřicet let. Zaznamenal okolo padesáti tisíc snů svých studentů. Převládající emocí byla úzkost a jiné negativní pocity. Tedy ne noční můry, ale nepříjemné sny. Podle mnoha odborníků během dne mnoho negativních emocí potlačíme a ony se během spánku znovu hlásí.

Jak si vyložit sny o nevěře

Vztahy a sex

Dusíme v sobě také smutek, pocit hanby, vztek a již zmíněnou agresi. Odborníci se zatím neshodli na tom, zda rozdílné projevy a míru násilí ve snu způsobuje kultura, nebo biologické nastavení jednotlivých pohlaví.

„Může to samozřejmě být různým přístupem k socializaci. Dospívající chlapci jsou učeni projevovat se více agresivně a dívky zase více společensky, ale také je tu dostatek důkazů o tom, že nemusíme učit kluky, aby byli více agresivní a dívky zase sociální. Jde o přirozenou trajektorii vývoje,“ doplňuje psycholog Patrick McNamara.

Proč bychom měli spát nazí

Zdraví

Kluci a holky

Zajímavé je, že podle slavného neurovědce Allana Hobsona prosníme do svých sedmdesáti let plných šest let a v dětství sníme mnohem víc než v dospělosti. Odlišné obsahy snů jsou pozorovány už u malých kluků a holčiček.

„Určité rodové rozdíly existují především v oblasti hezkých snů, konkrétně ve způsobu hry a v objektech, jako jsou hračky. Chlapci si hrají s auty a vrtulníky, dívky s panenkami Barbie,“ prozrazují psycholožky Lucie Kráčmarová a Alena Plháková výsledky vlastního výzkumu zahrnujícího pětatřicet českých dětí ve věku od šesti do osmi let. Dívkám se také například zdálo více o zvířatech.

Snít s otevřenýma očima se vyplácí

Styl

Témata se u jednotlivých dětí opakovala. Příjemné sny byly o hraní si s hračkami, jinými dětmi nebo rekreačních aktivitách s rodiči.

„V děsivých snech bývá zranění snícího nebo člena rodiny, objevuje se agrese.“ Dětem se zdají převážně barevné příběhy, ale objevují se i černobílé obrazy. „Polovině dětí se zdají i kreslené sny,“ doplňují psycholožky.

Proč si je nepamatujeme?

Rozdíly se dají najít i v tom, co si dokážeme vybavit po probuzení. Lidem se zdá šest až sedm snů za noc. Žádný z nich si nepamatuje patnáct procent mužů a jen osm procent žen.

Aspoň na jeden si podle spánkové laboratoře v německém Mannheimu vzpomene dvacet pět procent mužů a čtyřicet dva procent žen. Ženy si také vybavují více detailů a těm následně přikládají i větší důležitost než muži.

Ale proč si sny často nepamatujeme? Možná je máme až příliš živé. „Snová aktivita může působit velmi skutečně a intenzivně a mozek vizi ,schová‘, abychom si ji později nezaměňovali se vzpomínkou,“ vysvětluje psychiatr Alex Dimitru.

Studie z roku 2013 také tvrdí, že ti, kteří si sny lépe pamatují, mají lehčí spánek a tendenci se častěji probouzet. A podle profesora Roberta Stickgolda z Harvardské univerzity také záleží na tom, zda se probouzíme v té části spánkového cyklu, kdy se nám zdají sny.

Co říkají snáře
Dnes nám nejrůznější výkladové snáře slouží nejvíc k pobavení, ale ruku na srdce, koho aspoň někdy nenapadlo, jestli je na nich něco pravdy?
Sex. Ve snu symbolizuje poměrně přímočaře touhu, plodnost, ale i obecně zlepšení. Pokud vidíme pohlaví, čeká nás nečekaná zpráva nebo úleva.
Svatba. Ocitneme-li se na něčí svatbě, čeká nás samotné brzký svazek a zadané hodně dětí. Pozor ale na sňatek s neznámým člověkem. Oznamuje, že se nám nezdaří uskutečnit naše plány.
Ztráta zubů. Podle snářů zuby představují naši sílu a odvahu i činorodost. Sen tedy může znamenat, že se vyčerpáváte pro jiné. Pokud vám ve snu vytrhnou zdravý zub, je dobré dávat si pozor na zákeřné lidi.
Pavouk či pavouci. Přestože sny o nich bývají děsivé, snáře doporučují zapamatovat si druh. Křižák znamená povýšení v práci. Zelený pavouk uzdravení. Pavouk, který vás pokouše, zase změnu. Jeho velikost ukáže, jestli jde o změnu malou, či velkou.
Těhotenství. Vidět těhotnou ženu přinese slávu. Radost z těhotenství ale varuje před tím, že snícímu někdo, a to i z řad přátel, brzo podrazí nohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kam nechodí spánek, tam chodí lékař

„Chodím spát po půlnoci a budík mi zvoní v šest. Někdy se probudím sám po čtyřech nebo pěti hodinách a už nezaberu. Přes den v práci bych si šlofíka dal, ale...

Výběr článků

Načítám