Hlavní obsah

Co se děje s tukovými buňkami, když hubneme

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé po celém světě, kteří chtějí hubnout, mají vesměs společného nepřítele - tuk. Ten, který se ukládá na nepatřičných místech a tvaruje postavu do nelibých tvarů. Ale také pomalu mizí, když například pravidelně cvičíme.

Foto: Profimedia.cz

Nadbytečné živiny, které tělo nespotřebuje, se ukládají ve formě tuku, který nepěkně tvaruje naše tělo.

Článek

Tuky, tuky a ještě jednou tuky. Setkáváme se s nimi všude, zcela bez nich být nemůžeme, když je jich naopak moc, také to není dobře.

V potravinách jsou tuky nasycené a nenasycené, a pak také tzv. trans tuky, které se nacházejí hlavně v balených jídlech a produktech tzv. rychlého občerstvení. Bohužel právě tyto tuky jsou často nedílnou součástí každodenního jídelníčku mnohých lidí, a tak se není čemu divit, že přibírají na váze, mají problémy s nadváhou či obezitou.

Stejně jako se umí tuky, respektive tukové buňky, zvané adipocyty (buňky, které uchovávají nadbytečné živiny, které organismus nespotřebuje, ve formě tuku), velmi rychle množit (resp. zvyšovat svou velikost), umí naštěstí i opak. Kam ale vlastně mizí tuk a co se s ním stane, když hubneme? Na to se snažili najít odpověď redaktoři serveru Foxnews.

Rostoucí průměr buněk

Tukové buňky ukládají přebytečnou energii z potravin ve formě mastných kyselin zvaných triglyceridy. Ty se nacházejí uvnitř buňky, kterou při svém zvyšujícím se množství nutí roztahovat se a zvětšovat svůj objem.

Zvýšenou hladinu triglyceridů způsobují nejen opět ony proklínané špatné a trans tuk, ale také například nadmíra alkoholu nebo kofeinu.

Tukové buňky jako takové nemizí, ale jak již bylo řečeno, mají schopnost se vedle roztahování také smršťovat. A to právě díky pravidelnému pohybu, cvičení a díky vhodnému jídelníčku.

Když hubneme, tělo přeměňuje tuk na energii pro naše svaly a ostatní tkáně, což způsobuje, že zásoby se v tukových buňkách zmenšují. Pokud se naopak nahromadí dostatek tukových buněk v určité části těla, zvětší svůj objem a ona partie vypadá tlustší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám