Hlavní obsah

Co se děje s tělem po padesátce

Novinky, Dana Sokolová

Přestože v dnešní době není 50 let ještě žádný vysoký věk, mnohé procesy v organismu se i tak začínají postupně zhoršovat, a aby k tomu docházelo co možná nejpomaleji, je zapotřebí začít ve svém životě některé věci měnit. Podívejte se s námi na 12 největších změn.

Foto: Profimedia.cz

Většina dnešních padesátníků vede spokojený život.

Článek

1. Zdraví mozku

Přestože jedinec v padesáti využívá mnohem více mozkových funkcí než v pětadvaceti, z pohledu myšlení a paměti může postupně začít zpomalovat.

Pokud si tedy i po padesátce chcete zachovat v co nejlepší kondici své mozkové funkce, pak se rozhodně zaměřte na svůj jídelníček. Ideální je v tomto směru středomořská strava bohatá na zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky (olivové, řepkové oleje).

2. Duševní zdraví

Většina dnešních padesátníků vede spokojený život. Problémy se ve větší míře objevují jen u žen, u kterých hormonální výkyvy způsobují změny nálad a mohou vést až k depresím, zvlášť pokud si v této době dopřávají i více alkoholu.

Chcete-li se i po duševní stránce cítit stále dobře, začněte se více hýbat. Zařaďte tedy do svého každodenního programu alespoň souvislou 30minutovou chůzi a k tomu přidejte alespoň dvakrát týdně i nějaký další oblíbený sport.

3. Imunitní systém

Ani imunitní systém již nemusí na hrozbu nejrůznějších virů, bakterií či plísní reagovat stejně, jako tomu bylo dříve. Tělo postupně začíná vytvářet méně leukocytů bojujících proti infekcím. I z tohoto důvodu mnohem snáze onemocníte chřipkou, zápalem plic, tetanem, ale i například tolik aktuálním koronavirem.

Proto i vy začněte více přemýšlet o dostupném očkování a samozřejmě o otužování a dalších možnostech, jak posilovat imunitní systém.

Deset cviků s kaskadérkou Hankou Dvorskou, které vás dostanou do skvělé formy

Zdraví

4. Sluch

Až u 40 % starších 50 let se objevuje nějaká porucha sluchu. Kromě věku zde sehrávají roli i genetika a zdravotní potíže, jako je vysoký krevní tlak, problémy se srdcem či cukrovka.

Pokud máte sami pocit, že váš sluch už není takový, jaký býval, zajděte k lékaři. I problémy se sluchem mají řešení. Pořád lepší, než se kvůli tomu začít trápit a izolovat se od lidí a věcí, které máte rádi. I špatný sluch může člověka snadno dovést k depresi.

5. Kosti

V mládí dokáže organismus vyměnit opotřebované kostní buňky za nové - silné. Když je vám padesát, už je poškozených kostních buněk tolik, že je již nahradit zcela nikdy nepůjde. Kosti pak začnou přirozeně slábnout.

Aby k oslabení kostí došlo co možná nejpozději, je dobré začít konzumovat potraviny s vysokým obsahem vápníku a vitaminu D. K tomu je ale také zapotřebí začít se i více hýbat.

Kromě časté chůze a turistiky je dobré se zaměřit i na posilování jednotlivých svalových partií, protože i posílené svaly mohou pomoci kostem zůstat pevnými.

6. Svaly

Svalstvo začíná zcela přirozeně po padesátce rychleji ochabovat. Chcete-li se udržet co nejdéle ve fyzické kondici a síle, pak musíte začít minimálně 2-3x týdně posilovat. Velmi dobré jsou v tomto směru dřepy a výpady. Kromě toho, že posílíte svaly, se zlepší i vaše rovnováha, což se vám s přibývajícími lety bude hodit.

Osteoporóza umí zmrzačit i zabít

Zdraví

7. Klouby

Tkáň s chrupavkou, které tlumí při pohybu naše klouby, se s věkem a opotřebením ztenčují.

Pokud chcete předejít bolesti kloubů a artritidě, které by se jinak časem určitě objevily, zaměřte se na svůj postoj. Pokud se hrbíte, vyvíjíte nadměrný tlak na klouby, stejně tak pokud vás trápí nadváha. Dodržujte také pitný režim, protože v okamžiku žízně tělo stahuje tekutinu i z kloubní tkáně.

8. Srdce

V padesáti významně stoupá i riziko infarktu. Proto je nejvyšší čas přestat kouřit, začít hledět na svou hmotnost a krevní tlak. Kromě změny jídelníčku je pak dobré začít pravidelně cvičit. Chcete-li udržet vaše srdce a cévy v co nejlepší kondici, snažte se cvičit alespoň 30 minut denně.

Počet provedených kliků dokáže u mužů odhalit riziko infarktu a dalších srdečních problémů

Zdraví

9. Vlasy

Již před padesátkou začnou vlasy řídnout a u mužů i ustupovat v oblasti koutů. Vlasy pak také zešediví. Pro lepší pocit si tak můžete vlasy začít barvit anebo se jednoduše s barvou vlasů smířit.

Vypadávání vlasů lze zmírnit jednak pomocí jídelníčku, ale také pomocí nejrůznějších kosmetických přípravků vyživujících a aktivujících vlasovou pokožku. V nejzazších případech lze vsadit i na transplantaci vlasů.

10. Kůže

Kolem padesátky se na pokožce začnou objevovat všechny prohřešky spjaté s poškozením slunečním zářením z mládí.

Mohou se tak objevit stařecké skvrny, pigmentové skvrny, ale i známky rakoviny. Zároveň můžete trpět na extra suchou pokožku těla.

Bohužel to, co jste zanedbali v mládí, ve vyšším věku již nedoženete, nicméně alespoň správnou péčí zmírníte.

Pigmentové skvrny nás dělají staršími

Styl

11. Zrak

Pokud při čtení mhouříte oči, je to proto, že oční čočky s věkem tuhnou. Nezvládají tak rychle přepnout ze vzdáleného zaostření na pohled zblízka a naopak.

Proto je tak důležité již od 40 let chodit na pravidelné kontroly u očního lékaře a často i nosit minimálně na čtení brýle.

12. Menopauza

K menopauze dochází v průměru kolem 51. roku věku. S klesajícími hormony ženy začnou trpět návaly horka, výkyvy nálad a začne je trápit velmi suchá pokožka.

Zároveň začne docházet ke ztenčení pochvy, její nedostatečné vlhkosti a s tím spjatým problémům při sexu. Gynekolog pak může doporučit při milování používat lubrikační gely. Dnes ale tyto nepříjemnosti může zmírnit i hormonální léčba, někdy lékaři mohou předepsat i antidepresiva. Pomoci ale může i hormonální jóga či sport jako takový.

Když ženy trápí suchost intimních partií

Zdraví

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám