Hlavní obsah

Chytrá houba zabírá na atopický ekzém i lupénku

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Preparáty s mikroskopickou houbou jsou originálním objevem českého vědce Dáši Veselého. Chytře využil vlastností Pythia oligandra k likvidaci plísní. Nejprve na rostlinách, později na lidské kůži a na nehtech. Houba totiž parazituje jako miniaturní upírek na jiných plísních, kvasinkách a houbách. Ty jí slouží jako potrava. Když je sní, tedy zlikviduje, zapouzdří se, respektive zaspóruje. Z kůže se pak přirozeně vytratí.

Foto: Jan Pařík

Tým Šenova

Článek

Podle výzkumů MUDr. Karla Mencla, CSc., mikrobiologa z laboratoří Krajské nemocnice v Pardubicích, dosahuje podobné účinnosti jako lokálně působící léky na plísně. I když tento unikátní český preparát přírodní povahy není ve skupině léků, ale kosmetických přípravků.

Výhodou je, že u něj nejsou známé žádné vedlejší účinky. Není ani toxický a plísně nebo kvasinky si na něj nedokážou vytvořit rezistenci, jako se to někdy stává u léků. Léčebnou kúru je tedy možné libovolně opakovat.

V průběhů klinických zkoušek na dermatologických klinikách v Praze a v Pardubicích se ukázalo, že má příznivé účinky i u dalších kožních potíží, i když mechanismus účinku u nich není tak jasný jako u plísní. Zlepšuje stav atopických ekzémů, lupénky a bércových vředů.  

Někdy zabere skvěle, jindy velmi málo

Přípravek s mikroskopickou houbou vyzkoušel s povzbudivými výsledky prof. MUDr. Petr Arenberger, přednosta dermatologické kliniky z fakultní nemocnice na Královských Vinohradech. U atopiků a u lupénkářů. Zatímco doktor Zdeněk Kaloš doporučoval atopikům koupele, které zlepšovaly stav suchých ostrůvků kůže u relativně zklidněných ekzémů, profesor Arenberger zvolil formu obkladů na akutní stavy AE a lupénky. V obou případech jim šlo o to, aby si pacient postižené místo zchladil a zvlhčil.

Oba lékaři také shodně upozorňují, že výsledné efekty nelze v žádném případě považovat za běžné. "Polovina pacientů zareagovala na přípravek dobře až velmi dobře, polovina méně výrazně nebo téměř vůbec," říká doktor Kaloš. "A nikomu z mých pacientů se stav nezhoršil. Úmyslně se vyhýbám přesným číslům, protože ta by vyžadovala větší a důkladnější studii."

Na rozdíl od plísní, u kterých zabírá biologický preparát s pozoruhodnou účinností, bývají reakce pacientů u těchto chorob mnohem individuálnější.

Zmírňuje také svědění

Oba lékaři se shodují i v tom, že preparát je nutné chápat: jako doplněk klasické léčby, třeba tam, kde je nutné omezit nebo vysadit kortikoidy. Jeho hlavní perspektivu vidí zatím v tom, že může lékařům pomoci snížit negativa klasické léčby.

Roli podle nich hraje také to, že koupel je určitou formou relaxace. Psychika má u AE i u lupénky velký vliv na stav choroby. Podobně pozitivně působí obklady, které často zlepšují subjektivní pocity pacientů.

Účinky koupelí nebo obkladů je nejlepší vyzkoušet po konzultaci s lékařem, který přípravek a jeho účinky zná. Nesprávnou aplikací, třeba příliš dlouhou dobou, po kterou nechá pacient s lupénkou obklad na vzplanuté kůži, může dojít k zapaření a ke zbytečným komplikacím. Klient má navíc možnost probrat s lékařem všechny nejasnosti nebo pochyby. Zatím nejsou známé žádné negativní reakce na preparát, ale to neznamená, že se nemohou objevit.

Ke stejné střízlivosti nabádá MUDr. David Stuchlík, primář dermatologického oddělení Krajské nemocnice v Pardubicích. Dosáhl s preparátem zlepšení stavu u pacientů s bércovými vředy. Shoduje se s kolegy v tom, že efekty přípravku u bércových vředů, podobně jako u AE a lupénky, jsou jistě zajímavé a svým způsobem překvapivé, ale zatím je ještě brzy na nějaké přehnané nebo jednoznačné závěry.

Reklama

Související články

Atopický ekzém vyžaduje každodenní péči

Sklon k tomuto onemocnění se dědí z generace na generaci. Genetika však neovlivňuje pouze atopický ekzém, který trápí dítě. Současně s náchylností k ekzému...

Výběr článků

Načítám