Hlavní obsah

Chytrá houba má nové uplatnění

PRAHA

Český biologický preparát s chytrou houbou má nové uplatnění. Ve stomatologickém zařízení Stomefekt v Praze ho s úspěchem vyzkoušeli při léčení zánětů sliznice ústní dutiny.

Foto: zámek Častolovice (archiv)

Zámek Častolovice zahájí turistickou sezónu na Velký pátek, návštěvníky uvítá ve velikonočním duchu.

Článek

"Pokud záněty vyvolaly kvasinky a plísně, pomáhá až v 90 procentech případů," řekl MUDr. Ivan Pelikán ze Stomefektu. "Pokud je vyvolaly jiné příčiny, pohybuje se efekt vyplachování úst roztokem s houbou přibližně kolem 70 procent."

Preparát je přírodní povahy a nemá vedlejší účinky. Zatím se nejvíc osvědčil u kožních plísní, speciálně na nohou. Zajímavé efekty má u 30 až 75 procent atopických ekzémů. Zlepšuje i stav bércových vředů. Ve Stomefektu s ním zkoušejí zmírnit také záněty dásní, které jsou příznakem počátečních forem parodontózy.

Zkoušky vypadají slibně. "Pokud byly pacientům pečlivě a pravidelně vyplachovány dásně, respektive parodontální choboty, roztokem s houbou, akutní potíže spojené se zánětem se rychle zlepšovaly," uvedl doktor Pelikán.

"Zdá se nám však, že by pro pacienty bylo výhodnější, kdyby houba pythium oligandrum byla v gelu, který při dotyku s dásní zrosolovatí a může tak léčebně působit delší dobu," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám