Hlavní obsah

Chcete mít zdravé srdce? Jezte zelené potraviny, tvrdí nová studie

Novinky, lin

Vědci zjistili, že vitamín K, který je obsažený například v brokolici, špenátu či kadeřávku, významně snižuje riziko srdečních zástav. Nedostatečná hladina vitamínu v těle naopak způsobuje zvětšení levé srdeční komory, což může negativně ovlivňovat správnou činnost srdce.

Foto: Profimedia.cz

Vitamín K má blahodárný vliv na srdce.

Článek

Výzkumníci z univerzity v americké Augustě analyzovali 766 zdravých dospívajících ve věku od 14 do 18 let, kteří měli za úkol konzumovat stravu, která byla bohatá na vitamín K, uvedl Daily Mail. Lékaři mezitím zkoumali změny na jejich srdci pomocí ultrazvukových skenů.

Výsledky studie uveřejněné v The Journal of Nutrition ukázaly, že nedostatečné množství vitamínu K v organismu stojí za zvětšováním levé srdeční komory, která je nejsilnější ze všech komor a je zodpovědná za čerpání okysličené krve v těle. Naopak, čím více vitamínu K člověk má, tím méně je pravděpodobné, že dojde k jejímu zvětšení.

Dřívější výzkum ukázal, že zvětšené srdce je méně schopné pumpovat krev do celého těla, což může mít za následek srdeční infarkt.

Vitamín K se nachází převážně v zelené zelenině, jako je kadeřavá kapusta, špenát či tmavé části salátu. Naleznete ho ale i také ve žloutcích a mléčných výrobcích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám