Hlavní obsah

Češi vykouří denně průměrně 13,9 cigarety, Evropané 14,4

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice kouří 26 procent lidí. Je to o tři procenta méně, než je průměr Evropské unie (29 %). Údaje zveřejnila Evropská komise a vyplývají z průzkumu Eurobarometru.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle tohoto výzkumu nejvíce kuřáků je na Kypru (42 %), dále v Bulharsku (39 %), naopak nejméně ve Švédsku (16 %). Podle některých českých údajů ale v ČR kouří třetina populace nad 15let.

Zatímco čeští kuřáci denně vykouří 13,9 cigarety, v průměru Evropské unie je to 14,4.

Podle českých lékařů kouření a nemoci, které vyvolává, ročně zabíjí asi 23 tisíc lidí. Jde převážně o kardiovaskulární, plicní a onkologická onemocnění. Kuřák prý za život nashromáždí v plicích 3,5 kg dehtu. Varující je, že v tabákovém kouři je přibližně stovka chemikálií, které mohou vyvolat rakovinu. Závislost na tabáku pak vyvolává nikotin.

Kouření ovlivňuje stav srdce a cév několik let po poslední cigaretě

Doktorka Eva Králíková z I. lékařské fakulty UK, která dlouhodobě bojuje proti kouření v ČR, tvrdí, že přestat s kouřením se vyplatí v každém věku. „Pomoct jim mohou centra pro závislé na tabáku.“

Po jednom roce bez cigarety mají bývalí kuřáci o polovinu nižší riziko ischemické choroby srdeční než lidé, kteří kouří dál. Důležité je vytrvat. Kouření totiž ovlivňuje stav srdce a cév i několik let po poslední cigaretě. Zvyšuje krevní tlak a poškozuje výstelku cév.

Podle doktorky Králíkové normální je nekouřit a každý, kdo si zapálí cigaretu, ohrožuje nejen sebe, ale i lidi ve svém okolí. I ti prý umírají na tzv. pasivní kouření, kdy vdechují cigaretový kouř, který do ovzduší vypouští někdo jiný. V pátek se konal Světový den bez tabáku, který upozornil na škodlivost kouření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám