Hlavní obsah

Častá snídaňová chyba, kvůli které trpíte během dne hlady

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne. Mnozí lidé také vědí, že pokud je vydatná, dočkají se oběda, aniž by trpěli hlady. Není ale snídaně jako snídaně. A i když jsou mnohé poměrně vyvážené, málokdy jsou ve správném složení, aby člověka nasytily do nového dne.

Foto: Profimedia.cz

Aby snídaně dostatečně zasytila a dodala energii na celý den, měla by obsahovat vždy ovoce nebo zeleninu, a také potřebné bílkoviny. Ilustrační foto

Článek

„Bez ohledu na to, co si rádi dáváte ke snídani, měla by být její polovina tvořena ovocem a zeleninou, čtvrtina celozrnnými produkty a čtvrtina zbývá na proteiny,” uvedla pro server Women´s Health magazine dietoložka Krista Yoder Latortueová.

Nejdůležitější je přitom proteinová složka, které by se měla věnovat pozornost a na kterou paradoxně lidé nejvíce zapomínají.

Proteiny neboli bílkoviny poskytují tělu potřebné palivo do nového dne před tím, než odejdete z domova. „Pokud si ráno dopřejete naopak snídani bohatou na sacharidy (cukry), váš metabolismus bude celý den rozhozený,” dodává Latortueová.

Hlad znamená špatné množství nebo složení jídla

„Jak moc během dne pociťujete hlad, závisí na dvou faktorech: kolik toho jíte a co jíte. Když si tak nedáte potřebné bílkoviny ráno, do oběda budete mít určitě hlad jako vlk. O co větší hlad budete mít, o to nezdravější rozhodnutí ohledně oběda nebo dalšího jídla uděláte.”

Existuje ale ještě další důvod, proč vynechání bílkovin škodí. Tělo je totiž schopno využít najednou jen zhruba 30 gramů, pokud si toto množství nedodáte ráno, během dne už ho budete stěží dohánět. Ženy podle dietoložky Kristy Yoder Latortueové potřebují zhruba 80–100 g bílkovin denně, přesná dávka pak závisí na hmotnosti a také fyzické zátěži. Nejnovější studie doporučují jen 0,8 g bílkovin na jeden kilogram váhy, tj. zhruba 64 gramů bílkovin denně pro 80kilového dospělého jedince.

Nemusíte ale každý den spořádat na snídani steak s vejci, jen abyste dodrželi potřebnou porci. „Ideální jsou například vejce, k tomu sýr a nějaké ovoce,” dodala dietoložka.

Dalšími vhodnými zdroji je kuřecí, hovězí a krůtí maso, vejce, mléko, sýr a jogurt. Lze samozřejmě využít i rostlinné zdroje, jako jsou fazole, ořechy nebo semena. Chybu neuděláte ani volbou hummusu nebo tofu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vhodná snídaně může pomoci s hubnutím

Hubnutí a diety hýbou světem. V zimě shazujeme vánoční kila, v létě se snažíme ubrat na váze kvůli plavkám. Redukujeme jídlo, pijeme různé koktejly, zkoušíme...

Jak vypadají česká rána

Je ráno. Zvoní budík, rozespale se po něm oháníme, někteří z nás ještě přenastavují buzení, aby si mohli pospat o pár minut déle. Ráno vstáváme, věnujeme se...

Snídaně, které zlepší koncentraci a výkon

Ne nadarmo se říká, že je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Správně složená snídaně totiž může ovlivnit náš celý den. Může mít vliv na to, jak moc budeme...

Výběr článků

Načítám