Hlavní obsah

Jak vypadají česká rána

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je ráno. Zvoní budík, rozespale se po něm oháníme, někteří z nás ještě přenastavují buzení, aby si mohli pospat o pár minut déle. Ráno vstáváme, věnujeme se ranní hygieně, snídáme. Jak vypadají typická česká rána obyčejných lidí a umělců?

Anketa: Jaké je vaše ráno?Video: Novinky

 
Článek

I přesto, že se spousta odborníků shoduje, že je snídaně nejdůležitějším jídlem dne, snídání se příliš nevěnujeme, a když ráno jíme, většinou u toho sledujeme televizi nebo prohlížíme časopis. Dvě procenta lidí se přiznala k tomu, že snídají takzvaně „za pochodu”, nejčastěji hlavně cestou do práce.

Z průzkumu společnosti Mixit, kterého se zúčastnilo více než sedm tisíc respondentů, vyplynulo, že 80 % Čechů snídá maximálně 15 minut, třetina lidí snídá v práci a téměř ve všech případech jsou naše snídaně stereotypní.

Z námi provedené videoankety však vyplynulo, že lidé snídají především cereálie anebo sladké pečivo, nejčastěji chleba namazaný medem či marmeládou.

Umělci milují lenošení

Rána ovšem nejsou náročná jen pro obyčejné lidi, ale i pro  hudebnici, performerku a režisérku Johanu Švarcovou, módní návrhářku Hanu Noble, tvořící pod pseudonymem Lazy Eye, nebo hudebního skladatele Varhana Orchestroviče Bauera. V rámci dokumentárního projektu Good Morning Praha, věnovaného značce Happy Socks, se umělci svěřili, jak vypadá jejich ideální ráno.

„Ráno, které se vleče přes poledne až do odpoledne. Patří k tomu zevlení v bytě, poslouchání rádia Vltava - které má tak klidné tempo, až je to hypnotizující - a litry kávy a čaje. Když si chce kocour hrát, tak je to o to lepší,” říká Johana Švarcová.

Foto: Nikolas Tušl pro Urbanlux

Johana Švarcová

Návrhářka Hana Noble si ideální ráno představuje tak, že jí manžel napustí vanu, pustí si hudbu v gramofonu a den má tak pomalý rozjezd. Svěřila se také, že taková rána si poslední dobou dopřává často a moc si to užívá.

Foto: Nikolas Tušl pro Urbanlux

Hana Noble

Varhan Orchestrovič Bauer má rád klidná, nepříliš chaotická rána: „Když se člověk probudí, dosní svůj sen, pak si dá sprchu a dobrou snídani. Pak se může usmívat na celý svět.”

Foto: Nikolas Tušl pro Urbanlux

Varhan Orchestrovič Bauer

Pro zdraví citrónový ranní rituál

Díky tomu, že rána jsou většinou hektická a vypadají téměř vždy stejně stereotypně, lidé přiznávají, že k jejich snídani nepatří téměř žádný ranní rituál.

Výživový specialista Martin Škába ovšem doporučuje ranní citrónový rituál, díky kterému se můžeme vyhnout mnoha nemocem, hlavně v podzimních a zimních měsících.

„Po probuzení si do sklenice nalijte teplejší vodu a do ní přidejte několik kapek citrónové šťávy,” radí Škába. Pokud si tento ranní drink zažijete, přispějete tak dlouhodobé detoxikaci a očistě střev.

Vlažný citrónový nápoj je ale, mimo jiné, vhodný i při prevenci cévních a srdečních onemocnění. Pomáhá mastné pleti trpící na akné a je vhodný i pro posílení nehtů.

Anketa

Co si dáváte k snídani?
Sladké nebo slané pečivo
44,8 %
Ovoce a zeleninu
9 %
Cereálie a müsli
27,7 %
Nesnídám
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 578 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám