Hlavní obsah

Byliny, které svědčí srdci

Právo, Zdena Nováčková

Položte si ruku na střed hrudníku trochu vlevo a ucítíte tlukot svého srdce. Srdce pracuje bez odpočinku, každou vteřinu od našeho narození až do smrti. Statistiky přitom uvádějí, že kardiovaskulární nemoci se podílejí celou jednou čtvrtinou na roční úmrtnosti. Srdce neoslabují jen choroby a nezdravý způsob života. Víme, že mu škodí i stres a smutek. Vždyť v lidové mluvě bylo vždy spojované s láskou, radostí a se životem. Zkuste tedy nacházet co nejvíc příležitostí, aby vám srdce zaplesalo, a přidejte k tomu bylinky, které mu svědčí.

Foto: Profimedia.cz

Hloh se považuje za univerzální lék na srdce.

Článek

Hloh jako účinná prevence

Hloh se považuje za univerzální lék na srdce. Rozšiřuje cévy pro snadnější prokrvení a zvyšuje sílu srdeční pumpy, aniž by nepříznivě ovlivňoval tepovou frekvenci. Nejsou známé vedlejší účinky, jen se nemá kombinovat se silnými léky na srdce. I obecně platí, že při dlouhodobém užívání léků je třeba probrat doplňky stravy s lékařem.

Čaj z lístků a květů hlohu je velmi dobrá kúra na posílení srdce. Zalijeme 1–2 kávové lžičky listů a květů čtvrt litrem vody, necháme 15 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme 3× denně po doušcích. Kúra by měla trvat 4–6 týdnů.

Ginkgo na rozšíření cév

Jinan dvoulaločný, ale víc ho známe pod názvem ginkgo biloba, patří vývojově k nejstarším stromům naší planety. Látky v něm obsažené rozšiřují velké cévy i jemné kapiláry. Jinan podporuje krevní oběh, krev lépe proudí a zásobuje všechny části těla kyslíkem a živinami.

Antioxidační vlastnosti jinanu pomáhají očistit tělo od odpadních zplodin, tím se zamezuje předčasnému opotřebení a stárnutí těla. Jinan zvyšuje prokrvení rukou a nohou, tkání a orgánů a snižuje zvýšenou krevní srážlivost, snižuje riziko infarktů a mrtvic. Prokrvuje mozek. Ale pozor – nemá se používat v těhotenství a v případech, kdy bereme antidepresiva a léky na snížení srážlivosti krve.

V lékárnách dostaneme řadu doplňků stravy obsahujících jinan vč. tinktury. Její účinky posílíme, pokud ji budeme užívat společně s kvalitním zeleným čajem. Listy jinanu si můžeme sami nasušit na čaj. Ale mnohem účinnější je alkoholový roztok, který se přidává do zeleného čaje.

Příprava jinanové tinktury: Čtvrt kila nasekaných listů jinanu zalijeme jedním litrem bílého alkoholu, nejlépe 60procentním, máme-li nižší koncentraci alkoholu, prodloužíme úměrně čas louhování. Bylina v něm musí být potopená.

Necháme louhovat tři dny (občas protřepeme), potom přefiltrujeme. Užíváme dvacet kapek třikrát denně. Nebo používáme třikrát denně osm kapek rozpuštěných ve dvou deci zeleného čaje po dobu čtyř až šesti týdnů.

Srdečník obecný jako přírodní kardiotonikum

Už název srdečník obecný, latinsky Leonurus cardiaca, lidově „buřina srdečník“, napovídá, že rostlina má něco společného se srdcem. Srdečník najdeme vzácně v přírodě, ale lépe se rostlině daří na zahradě, protože vyžaduje humózní půdu.

Trvalka dorůstá do výšky asi jednoho metru a má ráda sluneční paprsky. Sbírá se kvetoucí nať. Srdečník účinkuje jako kardiotonikum, tedy léčivka pro nemoci související zejména s vysokým krevním tlakem. Chuť rostliny je nahořklá.

Z kvetoucí natě byliny (sušené i čerstvé) připravujeme čaj, vinný odvar nebo tinkturu. Nálev ulevuje při srdeční slabosti a pomáhá při léčbě anginy pectoris. Snižuje totiž tepovou frekvenci srdce. Bylina je vhodná pro zklidňování a svými účinky předčí kozlík lékařský. Nejúčinnější je podávání formou tinktury.

Rozmarýn lékařský pro nízký tlak

Rozmarýna je koření, které se běžně používá v kuchyni. Působí pozitivně na nízký tlak, který vyrovnává do správné hodnoty. Při srdečních potížích spojených s nízkým tlakem se osvědčilo natírat oblast srdce (levou část hrudníku a levou paži) mastí s rozmarýnovou silicí.

Mast si můžeme připravit sami doma. Přibližně 5 g rostliny vložíme do rozpuštěného vepřového sádla. Nejlepší je, když si sami sádlo vyškvaříme. Nezdřevnatělé větvičky s lístečky rozmarýny necháme několik dní macerovat. Po dvou dnech klidně můžeme znovu směs sádla a rostliny ve vodní lázni rozehřát, ale nevařit, neškvařit.

Přibližně po sedmi dnech směs ve vodní lázni rozpustíme, necháme vystydnout na tělovou teplotu a přecedíme skrz gázový obvaz, který na závěr důkladně vyždímáme, abychom získali z rostliny co nejvíce účinných látek. Jako tukový základ může posloužit i kosmetická vazelína, kokosový tuk nebo včelí vosk.

Přidejte močopudné potraviny

Ano, i takové potraviny zlepšují celkový stav srdce. Jeho špatnou činností totiž dochází k zavodňování těla, což znamená zátěž pro celou řadu orgánů včetně původce tohoto problému.

Zařaďte proto do jídelníčku pravidelně např. celer, petržel (kořen), cibuli a jablka, kořeňte jalovcovými bobulemi a do polévek a k bramborám přidávejte bohatě libeček. Z bylin jsou vynikající i rdesno ptačí, březové listy, ginkgo biloba nebo kopřiva.

Co ještě prospěje
Zklidnění – nervy a stres neprospějí ani zdravému srdci, natož nemocnému. Ke klidu nám pomůže např. kozlík lékařský, srdečník, třezalka, meduňka, levandule, květ lípy.
Ředění krve – ne nadarmo se dříve jako prevence infarktu doporučovalo užívání aspirinu, který obsahuje kyselinu acetylsalicylovou. Přírodní kyselinu salicylovou nám poskytnou např. vrba bílá a tužebník jilmový. Právě z nich se dříve tato kyselina získávala pro výrobu léku.
Snížení tlaku - vysoký tlak je jedním z nejhorších nepřátel srdce. S jeho snížením nám pomohou např. saturejka, hloh, routa, plavuň vidlačka, jmelí, klikva, list barvínku, srdečník, semínka kopru.
Prokrvení - na průchodnost a prokrvení i těch nejmenších kapilár působí pozitivně jahodník, maliník, benedikt, rozmarýna, zeměžluč, jalovec, jmelí, šalvěj, přeslička, řebříček, arnika, ginkgo, skořice, barevný pepř, hřebíček, fenykl, koriandr, majoránka nebo kmín.
Zdravá funkce cévního systému - na tu doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná kúru z třapatky, ostropestřce, jeřábu, břízy a révy vinné.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy, jak se zbavit kašle bez léků

Kašel může mít mnoho nejrůznějších příčin. Od nachlazení, přes alergie až po podrážděný krk. Při jeho výskytu řešíme problém nejčastěji výletem do čekárny...

Stimulační bylinky na posílení imunity

Je tu podzim a vy máte už zase rýmu, pokašláváte a zdá se, že chytnete každou virózu. Pokud je to tak, měli byste zapracovat na své imunitě. K tomu mohou...

Výběr článků

Načítám