Hlavní obsah

Bylinková pomoc při rýmě a zánětu dutin

Gabriela Faix, Právo, Gabriela Faix

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý známe rýmu. Nepříjemná záležitost, ale celkem rychle obvykle odezní. Co když se ale běžná třídenní rýma změní v zánět dutin, nos je tak ucpaný, že sotva mluvíte, dutiny bolí a kvůli odřené kůži ani raději nechcete smrkat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedlejší nosní dutiny obklopují v lebce dutinu nosní a jsou párové. Jejich zánět je vlastně zánět sliznic tvořících povrch dutin. Nejčastěji je způsoben viry, které naruší povrch sliznice a na té se pak přemnoží nežádoucí bakterie.

Dutiny se pak začnou plnit hlenem a my náhle sotva stačíme sahat po kapesnících, abychom se ho aspoň na chvíli zbavili a mohli dýchat.

Často nás při tom bolí hlava, místa, kde se dutiny nacházejí, bývají i bolestivá na dotek. Hlen se obvykle zbarvuje do žluta, může být i zelený. Přidává se i zvýšená teplota, celkově se cítíme hůř než při obvyklé rýmě. Zánět ale může být i chronický, vleklý, bez teplot a dalších akutních projevů.

Máte rýmu? Pozor na zánět dutin

Zdraví

Důležité je, aby lékař, nejlépe na ORL, dutiny prohlédl a výtěrem nosu a dutin určil příčinu případného zánětu.

Na virový původ platí klid a podpora imunity, lékař vám také může předepsat antialergický nosní sprej, který zklidní sliznice. Bakteriální zánět ale vyžaduje antibiotika.

Léčbu můžete podpořit a urychlit i vy doma:

  • Rozhodně nepodceňujte klid v teple.
  • Prohřívejte si paže až po lokty velmi teplou vodou (klidně až 45 °C) a vydržte to půl hodiny. Sliznice se lépe prokrví, a hlen se tak začne rychleji uvolňovat.
  • Inhalujte. Do hrnce s horkou vodou nakapejte pár kapek esenciálního oleje (eukalyptový, rozmarýnový, meduňkový, mátový, z borovice apod.), přehoďte si přes hlavu ručník tak, aby zakrýval jak vás, tak hrnec, a vdechujte horkou páru nosem. Vydechujte ústy. Výborná je i Vincentka či hodně slaná voda (těmi si můžete nos i vyplachovat). Inhalujte cca 10 minut třikrát denně. Jen pozor, ne při vysokých teplotách a po jídle, mohlo by se vám udělat nevolno.
  • Zařaďte do jídelníčku vitaminy (ovoce a zeleninu).
  • Dostatečně spěte.

Máta

Foto: Profimedia.cz

Její typickou vůni způsobuje mentol, účinných látek ovšem obsahuje daleko víc - vědci jich v mátě peprné našli přes 40.

Je známým pomocníkem při zažívacích potížích, uvolňuje křeče a zlepšuje chuť k jídlu, uklidňuje.

Byliny, které si poradí se záněty v těle

Zdraví

Neocenitelná je ale i při nemocech dýchacích cest (bývá jednou ze složek čajů proti nachlazení a průduškových směsí), protože umí uvolňovat hleny a napomáhá normální funkci dýchacího systému.

Skvěle funguje i jako inhalace - nakombinujte si ji s popíjením mátového čaje.

Rozmarýn

Foto: Profimedia.cz

Tohle vynikající koření umí báječně prohřívat, uklidňovat a celkově posilovat. Pro vysoký obsah léčivých silic je ale rozmarýn lékařský hlavně velkým pomocníkem při respiračních obtížích, chřipce a nachlazení, uvolňuje hleny, a usnadňuje tak odkašlávání či smrkání...

Můžete ho inhalovat, pít jako čaj, případně si krém z něj nebo rozředěný esenciální olej mazat na oblast dutin či hrudi. Čaj z rozmarýnu má i močopudné účinky a uvolňuje křeče zažívacího ústrojí. Jen pozor, jako jedna z mála bylin zvyšuje krevní tlak.

Eukalyptus

Foto: Profimedia.cz

Silice tohoto původně australského léčivého zázraku velmi silně pomáhají při nejrůznějších problémech s dýchacím ústrojím. Však je také obsahují mnohé masti i kapky, které koupíte v lékárnách.

Kromě zánětu dutin, průdušek, kašle či nachlazení působí také proti bolesti, některým hadím jedům, oparu, svalovým křečím, horečce, bolesti hlavy, revmatu, ale pomůže i při depresi, únavě či jiných psychických blocích.

Bylinky pro první pomoc při viróze

Zdraví

Esenciální olej z eukalyptu můžete inhalovat, lépe se vám bude dýchat, když si ho nakapete do aromalampy nebo na topení, pár kapek můžete rozpustit v trošce horké vody a roztokem si natírat hrudník i záda.

Meduňka

Foto: Profimedia.cz

Meduňkový čaj obvykle pijeme pro navození duševní pohody, kvůli lepšímu spánku nebo zažívacím potížím.

Meduňka lékařská také podporuje oběhový systém a rovná hormonální rovnováhu. Silná je ovšem i při chorobách z nachlazení, chřipkách a různých respiračních potížích. Její inhalace uklidňuje a rozpouští hleny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám