Hlavní obsah

Byla velkou sportovkyní, hýřila energií a zdravím. Vše jí vzal před půlrokem koronavirus

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když začátkem dubna onemocněla koronavirem, myslela si, že nemoc v pohodě zvládne, protože je jinak zdravá, ve svých pětačtyřiceti letech ještě i mladá a díky milovanému sportu i ve skvělé fyzické kondici. Jenže pět dní od vypuknutí nemoci jí už bylo tak zle a cítila se tak vyčerpaně, že si musela Britka Roweena Russellová zavolat sanitku. Lékaři jí tehdy pomohli, ale i po šesti měsících po prodělané nemoci má stále velké potíže, které jí nedovolí normálně fungovat.

Foto: Facebook/ Roweena Russell

Roweenu Russellovou trápí již šest měsíců následky nemoci covid-19.

Článek

Před covidem téměř vůbec nemarodila a cítila se skvěle. Jako milovnice pohybu na tom byla výborně i po fyzické stránce. Běžně dělala stojky, hvězdy, na kole ujela v pohodě přes 96 km a poté stačilo pouhých deset minut, aby mohla začít dělat další věci.

Nyní, šest měsíců po prodělání nemoci, se jí poprvé podařilo ujít 6000 kroků a trvalo celé tři dny, než se z toho vzpamatovala. Jak sama říká, málokdo si umí představit, jakou spoušť na jejím těle koronavirus napáchal.

Kromě dýchacích cest jí vir napadl i mozek, který stále nefunguje dobře. „Neustále zapomínám, mám problém se soustředit a jsem neustále hodně vyčerpaná a unavená,” svěřuje se Daily Mailu Roweena Russellová.

Navíc ji denně trápí bolesti na hrudi, i v oblasti ledvin, trpí srdeční arytmií a často i cítí krev v ústech, po čemž se jí zvedá žaludek.

Zadýchávám se, cítím bolest. Následky koronaviru se projevují i čtvrt roku po nakažení

Koronavirus

„Měla jsem také bolestivé záněty v rukou a nohou, v jejichž důsledku i mé ruce změnily tvar,” přidává další potíže.

Zároveň musela udělat značné změny ve svém jídelníčku, jelikož všechny jednoduché sacharidy u ní způsobují agonii.

V září byla dokonce převezena do nemocnice s podezřením na infarkt. Tehdy ji ve čtyři hodiny ráno probudily silné bolesti na hrudi a nemohla popadnout dech.

Od té doby ji sužovaly bolesti na hrudi každý den, proto nedávno absolvovala podrobné vyšetření srdce a plic a nyní čeká na výsledky.

Uzdravili jste se z covidu? I tak si nechte zkontrolovat plíce, vybízejí lékaři

Koronavirus

Strach z budoucnosti

Nejhorší pro ni je, že kvůli svému stavu nemůže pracovat. Zároveň ji velmi sužuje strach, jak to s ní půjde dál.

„Děsí mne představa, že by se už nikdy můj zdravotní stav nevrátil k normálu. Že už bych nikdy nemohla být zcela samostatná, sportovat a dělat všechny ty věci, které jsem dříve měla ráda,” svěřuje se Roweena.

Podle britských lékařů Roweena rozhodně není jediná, kdo trpí i několik měsíců po prodělaném onemocnění covid-19 zdravotními potížemi.

Nejčastěji se jedná:

  • o trvalou únavu
  • dušnost
  • ztrátu paměti
  • nedostatečnou koncentraci
  • bolesti svalů a kloubů
  • bolesti na hrudníku
  • bolesti hlavy
  • zrychlenou srdeční frekvenci (bušení srdce)
  • bludy
  • nespavost
  • nemoc ledvin
  • problémy s hybností
  • o ztrátu chuti a čichu

Podle studie vědců z King's College v Londýně trpělo některým z těchto problémů ještě tři měsíce po prodělané koronavirové infekci až 60 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám