Hlavní obsah

Britští lékaři přemístili prsty z nohy na ruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Průkopnickou metodou pomohli britští lékaři malému chlapci zcela změnit dosavadní život invalidy. Ryan Patterson se narodil bez pravé ruky. Chirurgové v anglickém Leedsu mu amputovali dva prsty na noze a přišili je k zápěstí. Televize Severního Irska, odkud chlapec pochází, vysílala o malému hrdinovi dokonce dokument.

Foto: SSŠVT

Tři nejlepší řešitelé se svými učiteli. Zleva: třetí Natálie Prušáková, uprostřed vítěz Richard Lízner, druhý Jakub Štefan

Článek

Desetiletý Ryan se už naučil novými prsty držet předměty, může ovládat počítač, jezdit na kole, ale bude moci i řídit auto, až dospěje, nebo si zahrát kulečník či golf, jak o tom sní.

Strach vystřídala spokojenost z úspěchu

Chlapcovi rodiče nejprve váhali, zda syna vystavovat náročnému lékařskému zákroku, když se mu jinak daří docela dobře. Operace se nejprve obával i Ryan, ale nyní je s výsledkem nesmírně spokojen.

"Bál jsem se, že to třeba špatně dopadne nebo že se probudím uprostřed operace," svěřil se chlapec. "Nyní už ale mohu něco uchopit, držet vidličku, nůž i hrneček."

Ryana a jeho rodiče doprovázel na operaci do Anglie televizní štáb, který ho také nedávno natočil ve školních lavicích mezi spolužáky. Film podle dokumentaristy Rowana Handa zachycuje lidský příběh chlapce, který se odvážně rozhodl bojovat se svým vážným handicapem.

Ryan se loni stal minihvězdou, když doprovázel kapitána řeckého fotbalového týmu na hřiště v Lisabonu, kde se hrálo evropské mistrovství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám