Hlavní obsah

Boj proti kouření bude pokračovat

Právo, TAZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Od podzimu přistoupila Evropská unie k tomu, že věnuje velkou plochu na krabičkách cigaret upozornění na škodlivost kouření. Schválenými nápisy jsou: Kouření zabíjí, Kouření vážně poškozuje vás i vaše okolí, Kuřáci umírají mladší a Kouření způsobuje stárnutí pleti.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Po celé Evropě ale roste počet těch, kterým upozornění vadí, a tak proti nim bojují. V Británii si můžete koupit nálepky s nápisy, které jsou velikostí a písmem podobné varování, ale hlásají: Kupte si vlastní cíga nebo Kouření je cool. Ve Francii začala jedna firma prodávat pouzdra, do nichž můžete svou krabičku ukrýt a která partie s varováním skryje za květinový vzor či obrázek Che Guevary. Jdou na dračku.

Ve Španělsku jsou dokonce ještě vynalézavější. Pouzdra podobná francouzským jsou tu vyzdobena např. hesly: Zakuřme si společně nebo Což takhle dát si cígo a drink? Můžete tu ale koupit i žertovné samolepky, které hlásají, že Život je životu nebezpečný nebo Řízení může ohrozit váš život. O zavedení pouzder, která by skryla výchovné nápisy, uvažují i v Nizozemí a Belgii. Vysvětlení pro to, proč se lidem varování nelíbí, je celá řada.

Nápisy obtěžují, ale neodrazují

Podle obhájce práv kuřáků z Británie každý, kdo má všech pět pohromadě a kouří, ví velmi dobře, jaká jsou rizika kouření. Tito lidé ale už mají dost všemožných varování, považují je za obtěžování, a tak je další podobné věci mohou v jejich zlozvyku spíše utvrdit.

S tím nesouhlasí odborníci z oblasti zdravotnictví. Účinek by měl být opačný. Kuřák se má na krabičku podívat, uvědomit si, co je tam napsáno, a pokusit se návyku vzdát. Tím, že se nápis schová do pouzdra, zdravotní riziko nezmizí.

Obrázky jsou účinější

A žertovné nápisy jsou z tohoto pohledu útokem na samotné poslání kampaně, protože krátkodobé shození problému přinese v dlouhodobém horizontu vražednou statistiku. Určitou změnu situace si nyní zdravotníci slibují od varování obrázkových: snímky zničených plic či zubů kuřáka slaví slušné úspěchy v Kanadě či Brazílii.

A co si o problému myslí lidé, kuřáci i nekuřáci? Názory se různí. Podle některých by mělo být kouření zakázáno, pokud je opravdu tak nebezpečné, že se proti němu musí masivně varovat. Důvodem, proč ale k takovému zákazu nedojde, jsou podle nich příjmy z daní a tlak výrobců cigaret. Mnozí si také myslí, že silného kuřáka od jeho návyku žádné nápisy neodradí.

V Kanadě nicméně nepříjemné obrázky na krabičkách způsobily, že kouření ztratilo určitou eleganci, kterou mu někteří připisovali. A kuřáci se se svým zlozvykem alespoň trochu stáhli do ústraní. Ať už budou dopady jakékoli, jedno je jisté: Evropská unie chce a bude v boji proti kouření pokračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuřačky rodí nepozorné děti

Britští psychiatři a psychologové zjistili, kouřící matky mají mnohem častěji děti se syndromem, při němž postižení nejsou schopni na cokoli zaměřit pozornost...

Kouření zhoršuje zrak

Kouření kromě rakoviny a onemocnění kardiovaskulárního systému zhoršuje také zrak a může vést až k oslepnutí. Kuřáci se vystavují třikrát vyššímu riziku...

Hostinským pasivní kouření nevadí

Veřejnost si podle zdravotníků neuvědomuje riziko pasivního kouření. Většina nekuřáků vnímá cigaretový kouř jen jako obtěžování a riziko spojené s jeho...

Výběr článků

Načítám