Hlavní obsah

Boj proti kouření bude pokračovat

Právo, TAZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Od podzimu přistoupila Evropská unie k tomu, že věnuje velkou plochu na krabičkách cigaret upozornění na škodlivost kouření. Schválenými nápisy jsou: Kouření zabíjí, Kouření vážně poškozuje vás i vaše okolí, Kuřáci umírají mladší a Kouření způsobuje stárnutí pleti.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Po celé Evropě ale roste počet těch, kterým upozornění vadí, a tak proti nim bojují. V Británii si můžete koupit nálepky s nápisy, které jsou velikostí a písmem podobné varování, ale hlásají: Kupte si vlastní cíga nebo Kouření je cool. Ve Francii začala jedna firma prodávat pouzdra, do nichž můžete svou krabičku ukrýt a která partie s varováním skryje za květinový vzor či obrázek Che Guevary. Jdou na dračku.

Ve Španělsku jsou dokonce ještě vynalézavější. Pouzdra podobná francouzským jsou tu vyzdobena např. hesly: Zakuřme si společně nebo Což takhle dát si cígo a drink? Můžete tu ale koupit i žertovné samolepky, které hlásají, že Život je životu nebezpečný nebo Řízení může ohrozit váš život. O zavedení pouzder, která by skryla výchovné nápisy, uvažují i v Nizozemí a Belgii. Vysvětlení pro to, proč se lidem varování nelíbí, je celá řada.

Nápisy obtěžují, ale neodrazují

Podle obhájce práv kuřáků z Británie každý, kdo má všech pět pohromadě a kouří, ví velmi dobře, jaká jsou rizika kouření. Tito lidé ale už mají dost všemožných varování, považují je za obtěžování, a tak je další podobné věci mohou v jejich zlozvyku spíše utvrdit.

S tím nesouhlasí odborníci z oblasti zdravotnictví. Účinek by měl být opačný. Kuřák se má na krabičku podívat, uvědomit si, co je tam napsáno, a pokusit se návyku vzdát. Tím, že se nápis schová do pouzdra, zdravotní riziko nezmizí.

Obrázky jsou účinější

A žertovné nápisy jsou z tohoto pohledu útokem na samotné poslání kampaně, protože krátkodobé shození problému přinese v dlouhodobém horizontu vražednou statistiku. Určitou změnu situace si nyní zdravotníci slibují od varování obrázkových: snímky zničených plic či zubů kuřáka slaví slušné úspěchy v Kanadě či Brazílii.

A co si o problému myslí lidé, kuřáci i nekuřáci? Názory se různí. Podle některých by mělo být kouření zakázáno, pokud je opravdu tak nebezpečné, že se proti němu musí masivně varovat. Důvodem, proč ale k takovému zákazu nedojde, jsou podle nich příjmy z daní a tlak výrobců cigaret. Mnozí si také myslí, že silného kuřáka od jeho návyku žádné nápisy neodradí.

V Kanadě nicméně nepříjemné obrázky na krabičkách způsobily, že kouření ztratilo určitou eleganci, kterou mu někteří připisovali. A kuřáci se se svým zlozvykem alespoň trochu stáhli do ústraní. Ať už budou dopady jakékoli, jedno je jisté: Evropská unie chce a bude v boji proti kouření pokračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuřačky rodí nepozorné děti

Britští psychiatři a psychologové zjistili, kouřící matky mají mnohem častěji děti se syndromem, při němž postižení nejsou schopni na cokoli zaměřit pozornost...

Kouření zhoršuje zrak

Kouření kromě rakoviny a onemocnění kardiovaskulárního systému zhoršuje také zrak a může vést až k oslepnutí. Kuřáci se vystavují třikrát vyššímu riziku...

Hostinským pasivní kouření nevadí

Veřejnost si podle zdravotníků neuvědomuje riziko pasivního kouření. Většina nekuřáků vnímá cigaretový kouř jen jako obtěžování a riziko spojené s jeho...

Lehké cigarety neškodí méně

Kouření cigaret s označením light není méně škodlivé, jak se domnívají mnozí náruživí příznivci tabáku. Lehké cigarety představují stejné riziko onemocnění...

Na veřejnosti bude zákaz kouření

Evropský komisař pro ochranu spotřebitele a zdraví David Byrne se rozhodl podpořit zákaz kouření s poukazem na rizika pasivního kouření. Tím potěšil všechny,...

Švédové moc nekouří, zato pořádně šňupou

Světová zdravotnická organizace stanovila cíl, jehož by se měly všechny země snažit dosáhnout. Počet kuřáků by měl být menší než 20 procent populace - kouřit...

Výběr článků

Načítám