Hlavní obsah

Bez hořčíku tělo strádá

Právo, Petr Veselý
PRAHA

Hořčíku v těle nebývá ani třicet gramů, přesto je životně důležitým minerálem. Bez něj by přestalo fungovat asi devadesát enzymů a zastavilo by se zhruba tři sta důležitých pochodů v lidském organismu, na kterých se podílí.

Foto: Alena Jandlová

3D otisk těla

Článek

"Tento minerál je pro nás velmi podstatný, ale spousta lidí, a dokonce i některých lékařů, na něj zapomíná," říká Mgr. Pavel Suchánek, odborník na výživu z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze.

Kdo by se měl o účinky hořčíku zejména zajímat:

  • lidé s vysokým tlakem nebo ti, kterým hrozí kardiovaskulární problémy, protože tento minerál snižuje krevní tlak a je velmi užitečnou součástí prevence srdečních chorob i arytmií,
  • diabetici, protože ti ho často mívají málo, což komplikuje chorobu a může vyvolat i další potíže, ale také pacienti se sklonem k diabetu, poněvadž hořčík snižuje riziko propuknutí cukrovky,
  • rekreační a profesionální sportovci, kteří trpí křečemi svalů, nejčastěji po nárazových výkonech; hořčík působí proti nim,
  • ženy s bolestivou menstruací, protože minerál může mírnit křeče, bolesti a nepříznivé psychické projevy před menstruací,
  • lidé, které trápí bolesti hlavy a migrény, řada z nich se těchto problémů díky hořčíku zbaví nebo je aspoň zmírní,
  • pacienti, kterým ztrpčuje život chronická únava; pro spoustu z nich je minerál jednou z věcí, která pomáhá zlepšit jejich stav,
  • astmatici, nemocní s bronchitidou, lidé trpící pocity úzkosti, depresemi a potížemi s dýcháním, které vyvolává špatně kompenzovaný stres; hořčík rozšiřuje dolní cesty dýchací a může tak mírnit jejich problémy,
  • gravidní, i těhotenství totiž vyžaduje větší přísun hořčíku.

Podrážděnost a nervozita

O hořčíku se často mluví jako o protistresovém minerálu. Je totiž potřebný pro správnou činnost nervů i svalů. A při nadměrném stresu ho spotřebujeme víc. Není náhodou, že se jeho nedostatek projevuje zvýšenou podrážděností, výbuchy vzteku, nervozitou a někdy i zmateností. Stejně jako není náhodou, že nízké hladiny hořčíku mívá většina hysteriků.

Někdy se nízké hladiny tohoto minerálu projevují bušením srdce a také křečemi svalů. Ty bývají častým jevem při nárazovém sportování nebo fyzické zátěži.

Pokud máte příznaky nedostatku hořčíku, je dobré se zajímat i o hladiny dalších minerálů. Málokomu chybí jen jeden.

"Podle nedávno zveřejněných amerických studií má asi polovina lidí, kteří trpí migrénou nebo úpornými bolestmi hlavy, nízkou hladinu hořčíku," říká Pavel Suchánek z IKEM.

"Zvýšené dávky tohoto minerálu například v tabletách, ale nejen v nich, snižují během několika týdnů jak intenzitu těchto potíží, tak i jejich počet." Tento poznatek navazuje na výsledky starší studie, která dokazovala, že hořčík zvyšuje účinky jednoho z klasických léků proti migréně.

Obrana srdce

Hořčík pomáhá udržovat krevní tlak v normálu. Spolu s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost. Pokud jde o kardiovaskulární choroby, má smysl hlavně jako prevence.

V oblastech, kde lidé pijí tvrdou vodu, tedy se zvýšeným obsahem hořčíku, klesl podle některých epidemiologických studií počet srdečních nemocí téměř o 20 procent.

Lidem, kteří prodělali infarkt, pomáhá minerál v tom, aby se uzdravili. Mírně totiž rozšiřuje tepny a snižuje počet srdečních arytmií.

Méně podrážděné a náladové byly ty ženy, které od poloviny menstruačního cyklu užívaly hořčík. To je závěr studie italských vědců, kteří zkoumali vliv minerálu na některé příznaky premenstruačního syndromu.

Jinak se hořčík doporučuje na zmírnění menstruačních křečí a z nich plynoucích bolestí.

Snižuje riziko cukrovky

Asi čtvrtina diabetiků má nedostatek hořčíku. S tímto údajem koresponduje i výzkum vědců z Hopkinsovy univerzity v USA. Změřili hladinu hořčíku u 12 000 lidí. Pak je sledovali po dobu šesti let. U klientů s nejnižšími hladinami tohoto minerálu bylo o 94 procent vyšší riziko, že u nich propukne cukrovka.

Co sráží jeho hladinu:

  • špatně kompenzovaný stres
  • některé léky, třeba diuretika, která se užívají při léčbě vysokého krevního tlaku
  • pocení a velká tělesná aktivita
  • zvracení nebo průjmy
  • přílišné pití alkoholu

Kde je hořčíku nejvíc:

Čokoláda a čokoládové výrobky, artyčoky, sušené fíky, špenát, luštěniny, banány korýši, měkkýši a mandle.

Hořčík je také součástí prevence proti osteoporóze. Spolu s dalšími prvky se podílí na tvorbě kostí a zubů. Bez něj by tělo nedokázalo optimálně využít ani vápník. A u žen v menopauze pomáhá zvyšovat hustotu kostní tkáně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám