Hlavní obsah

Bakterii Helicobacter pylori vědci považují za velkou hrozbu budoucnosti

Novinky, das

S bakterií Helicobacter pylori se setká v průběhu života až polovina populace. Podle odborníků právě tato bakterie stojí za celou řadou žaludečních potíží. Kromě křečí v břiše a pálení žáhy může přivodit peptické vředy, zánět žaludku, či dokonce rakovinu žaludku. Její zákeřnost ale spočívá v tom, že začíná být rezistentní na léčbu antibiotiky.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Helicobacter pylori

Článek

Zatímco ještě v roce 1998 bylo na antibiotickou léčbu rezistentní necelých 10 procent, v roce 2018 se již jednalo o 22 procent.

„Léčba infekce bakterií Helicobacter pylori vyžaduje kombinaci tří antibiotik (klarithromycin, levofloxacin a metronidazol). Vzhledem k tomu, že míra rezistence na běžně používaná antibiotika, jako je klarithromycin, se zvyšuje o jedno procento za rok, což je skutečně alarmující záležitost, možnosti léčby této infekce se budou minimalizovat, až nezůstanou žádné,“ upozorňuje pro The Telegraph francouzský mikrobiolog Francis Megraud.

Lékaři jsou zděšeni, účinnost antibiotik a dalších léků prudce klesá

Zdraví

Jak očistit tělo po užívání antibiotik

Zdraví

Pokud tedy odborníci nenaleznou co nejdříve nové léčebné postupy, infekce bakterií Helicobacter pylori se skutečně stanou hrozbou pro lidstvo.

Čím nižší bude účinnost léčby, tím se pravděpodobně budou zvyšovat počty s vážnými onemocněními žaludku, ať už se bude jednat o žaludeční vředy, či rakovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zažívací potíže není radno podceňovat

Žaludeční potíže patří mezi nepříjemné komplikace, které by chtěl málokdo dobrovolně podstupovat. Přesto se s nimi mnozí lidé setkávají opakovaně. Stejně tak...

Výběr článků

Načítám