Hlavní obsah

Atopickým ekzémem trpí každé šesté malé dítě

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastějším kožním onemocněním u dětí je atopický ekzém. Bohužel trápí přibližně každé šesté malé dítě u nás, tedy asi 15 procent kojenců, batolat nebo předškoláků. Atopický ekzém je vrozené a zpravidla dědičné onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Atopický ekzém

Článek

Pokud tedy má ekzém jeden z rodičů nebo se potýká s jinou formou tohoto předstupně alergie, je téměř 50% pravděpodobnost, že se to bude týkat i jeho dítěte. Vyskytuje-li se ekzém u obou rodičů, riziko je 80%.

Většinou se objeví brzy po narození – nejprve na tváři, bradě a postupně se šíří na krk, hlavu, tělíčko a končetiny. Dítě má kůži zarudlou, suchou a zhrublou, a nejhorší je, že ho velmi svědí. To pak samozřejmě děti nutí ke škrábání. Je to začarovaný kruh, protože přes rozškrábanou pokožku mohou pronikat další škodliviny, a kožní bariéra je tak nadále oslabována.

Atopický ekzém se tedy netýká jen kůže. Většinou jde ruku v ruce i s dalším atopickým onemocněním, a tedy i alergiemi, jako jsou senná rýma, astma bronchiale, alergické záněty spojivek apod. Jde o porušenou regulaci imunitního sytému jako celku, a proto zhoršené projevy atopického ekzému mohou provázet i onemocnění dýchacích cest s delším a horším průběhem.

„To, zda se atopický ekzém projeví, nebo se jeho projevy zhorší, závisí na souhře zevních a vnitřních vlivů, které obecně nazýváme provokačními faktory. Jedním z nich je klima,“ vysvětlila MUDr. Milena Dědičová, lékařka termálních lázní Velké Losiny.

Jak na atopický ekzém

Existuje mnoho tipů, jak problémům s kůží předcházet. Když máme dítě s atopickým ekzémem, měli bychom z domova odstranit lapače prachu, kterými jsou koberce, závěsy, ale také čalouněný nábytek. Spát by náš potomek měl na molitanových matracích a polštář a přikrývku by měl mít z dutého vlákna. Prach doma bychom měli utírat na vlhko a mokré prádlo nesušit v bytě.

Důležité je samozřejmě správné oblékání. To by mělo být podle lázeňské lékařky pohodlné, vzdušné a z hladkých tkanin, které odvádějí pot. Je dobré dbát na to, aby oblečení nemělo hrubé švy, a odstranit nášivky i cedulky. Děti s kožními alergiemi by neměly nosit oblečení z vlny a dalších materiálů, které jsou hrubé nebo mají vlas.

Časté koupání nebo neuvážlivé používání mýdel způsobuje největší vysušení pokožky.

Nejtěžší pro většinu lidí asi je, i když se to doporučuje, vzdát se domácích zvířat. Ta jsou totiž velmi často příčinou rozvoje alergií.

Klíčová je prevence

Kožní lékařka Štěpánka Čapková z Fakultní nemocnice v Motole u atopiků či u dětí se suchou kůží považuje za klíčovou prevenci. Kromě souboru dietních a dalších opatření dle individuálních potřeb potomků je to především vhodná péče o kůži, která zabrání nadměrnému vysušování. Základním krokem je péče o její čistotu. Časté koupání nebo neuvážlivé používání mýdel způsobuje největší vysušení pokožky. Lékařka doporučuje olejové koupele, které jsou podle ní nejpříjemnějším a nejúčinnějším způsobem péče o suchou kůži.

„Olejová koupel dobře rozpouští a odstraňuje z kožního povrchu pot, kožní maz i opotřebované zrohovatělé buňky a zároveň kůži zvláčňuje a ošetřuje tak, že již většinou není nutné další promašťování kosmetickými krémy po očistné koupeli,“ uvedla.

Reklama

Související články

Alergie by se neměly podceňovat, ale léčit

Kvůli teplému počasí a kvetoucí přírodě se letos začaly dříve ozývat alergie. Lidé jimi trpící mají díky medicínskému vývoji větší možnosti, jak se s nimi...

Když alergie útočí v pohodlí domova

Domov nebereme jen jako místo, kde přespáváme, ale také prostor, kde jsme v bezpečí a chráněni. I v našem útočišti na nás ale mohou číhat nástrahy v podobě...

Výběr článků

Načítám