Hlavní obsah

Atkinsova dieta - oblíbená forma hubnutí, která může i zabíjet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Dieta podle doktora Atkinse je strava bohatá na tuky a bílkoviny, která si našla po celém světě příznivce nejen mezi celebritami, ale i mezi milióny obyčejných lidí. Ovšem tato nevyvážená a nezdravá forma diety může podle nejnovějších zjištění expertů z Harvardu i zabíjet.

Foto: Profimedia.cz

Mezi příznivce Atkinsovy diety patří například i herečka Renée Zellwegerová.

Článek

Jejich závěry se opírají o šestadvacet let sledování stovky tisíc lidí. Dieta bohatá na živočišné bílkoviny a tuky s vyřazením rostlinných sacharidů výrazně zvyšuje riziko náhlého úmrtí i kardiovaskulárních chorob. Na druhou stranu se toto riziko snižuje u těch, kteří živočišné bílkoviny omezí a stravují se především složitými rostlinnými sacharidy.

Doktor Atkins za svého života varoval před rafinovanými sacharidy – bílým cukrem, bílou moukou a sladily. Ale jeho dieta založená na vysoké koncentraci živočišných bílkovin a tuků škodí také. Zdravý jídelníček by měl obsahovat především rostlinné polysacharidy (zelenina a ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny) netučné mléčné výrobky, vajíčka, rostlinné oleje, ale jen minimum rafinovaných sacharidů a živočišných tuků.

„Atkinsova dieta podporuje vznik aterosklerózy,“ varují experti z Harvardu a tvrdí, že ti, kteří ji v životě dodržují, mají častěji infarkt, mrtvici a kratší život.

Zdraví v ohrožení

Dietní program se ve světě objevil poprvé v roce 1972 a v první vlně mnoho zájmu nevzbudil. Až když se k němu začaly hlásit i některé známé celebrity, získal si tento program potřebnou popularitu. Rázem všichni chtěli vyzkoušet zázračnou věc, kterou používají při hubnutí mnohé slavné osobnosti.

Mezi známé tváře, které v poslední době vyzkoušely tuto drastickou dietu, patří například i známá představitelka Bridget Jonesové herečka Renée Zellwegerová. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Bez vydatné snídaně nezhubnete

Že polévka je grunt, věděly již naše babičky a všichni jsme toto okřídlené rčení několikrát slyšeli. Zapomínat na vydatnou snídani a domnívat se, jak tím jsme...

Co stojí za dokonalou postavou Nicole Kidmanové

O pohledné australské herečce Nicole Kidmanové jistě alespoň jednou v životě slyšeli i ti, kdo nepatří zrovna mezi filmové nadšence. Nejen že tato úspěšná...

Výběr článků

Načítám