Hlavní obsah

17 návyků, které velmi významně poškozují zuby

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zubní sklovina patří k nejtvrdším tkáním v těle a jejím úkolem je chránit zuby při každodenním používání. Bohužel existuje mnoho věcí, které mohou sklovinu oslabovat či trvale poškodit. Tím, že se jedná o nevratný stav, je proto velmi důležité se těmto věcem pokud možno vyhýbat. Podívejte se s námi na nejčastější návyky, které mohou naše zuby významně poškodit.

Foto: Profimedia.cz

Poškození zubní skloviny se nedá zvrátit.

Článek

1. Lahve před spaním

Na ochranu zubů je zapotřebí myslet od útlého dětství. Jedním ze špatných návyků je dávat dítěti lahev s nápojem (šťávou, mlékem, kaší apod.) do postýlky před spaním. Tím, že dítě usíná s lahví v ústech, hrozí, že budou zuby v kontaktu s obsaženými cukry v nápoji po celou noc. Zuby tak budou velmi trpět a je velká pravděpodobnost, že se brzy začnou kazit.

2. Skřípání zuby

Skřípání zubů způsobuje nechtěné obrušování zubní skloviny. Jedná se o zlozvyk, který je úzce spjat se stresem a spacími návyky a jen těžko ho dokážete sami ovládat. Zubaři proto doporučují všem jedincům, kteří skřípou zuby, používat na noc silikonovou ochranu zubů.

Skřípání zubů opotřebovává a oslabuje chrup

Zdraví

3. Kousání ledu

Vypadá to, že led zubům nemůže nijak ublížit, jelikož se jedná o zmrzlou čistou vodu, a tedy bez cukru a různých kyselin. Nicméně hrozba je reálná z jiného důvodu.

Jedná se o velmi tvrdou látku, která může zub rozštípnout či zub může sám prasknout. Navíc může docházet ke dráždění měkké tkáně uvnitř zubu a zuby mohou začít následně i bolet stejně jako u jiných studených či horkých jídel a nápojů.

4. Piercing jazyka

Jedná se o módní trend zejména mezi dospívajícími, ale pro zuby se může jednat o velmi nebezpečnou záležitost. Jednak při kousnutí do kovu náušnice může dojít k prasknutí zubu, také může docházet při kontaktu náušnice s dásněmi k jejich poškození.

Ústa jsou také plná bakterií, tudíž piercing může zvyšovat riziko infekce a tvorbu aft či dalších vřídků.

Navíc při piercingu hrozí riziko náhodného propíchnutí velké krevní cévy, což může způsobit velmi závažné krvácení.

5. Kapky proti kašli, cucací tabletky na bolest v krku

Kapky jsou sice skvělým pomocníkem v boji s kašlem, stejně tak tabletky či bonbony pomáhající proti bolesti krku, nicméně většina z těchto přípravků v sobě obsahuje cukr, proto je vždy nutné si i po nich pořádně vyčistit zuby.

Cukr vytváří na zubech lepkavý plak, který se následně díky bakteriím obsaženým v ústech přeměňuje na kyselinu, která může velmi intenzivně poškozovat zubní sklovinu.

Závažné následky nepravidelného čištění zubů

Zdraví

6. Želé bonbony

Všechny sladkosti podporují tvorbu zubního kazu, nicméně ty ze želé mohou ještě více. Kousky želatinových bonbonů se mohou držet na zubech i několik hodin a poškozovat tak zubní sklovinu.

Nedokážete-li se gumových medvídků či jiných bonbonů vzdát, pak je jezte mezi jídlem. Během jídla se zvyšuje produkce slin, které pomáhají ze zubů zbytky bonbonů opláchnout.

7. Slazené nápoje včetně dietních a light verzí

Slazené nápoje mohou obsahovat až 11 kávových lžiček cukru na půl litru. Zároveň některé nápoje obsahují i kyselinu fosforečnou a citronovou, které velmi významně samy o sobě poškozují zubní sklovinu.

Pozor si dejte i na dietní či light verze slazených nápojů, které sice neobsahují cukr, ale o to víc kyselin ve formě umělých sladidel.

8. Otvírání věcí pomocí zubů

Otevírání uzávěrů lahví či plastových obalů pomocí zubů je jedna z věcí, nad kterou zubaři kroutí hlavou, nicméně jedná se o tak častou záležitost, že je zapotřebí před ní skutečně varovat.

Používání zubů jako nástroje k jiným záležitostem, než je kousání jídla, může způsobit jejich prasknutí či jiné poškození. Podobné následky za to tak skutečně nestojí.

9. Sportovní nápoje

Po dobrém tréninku je zajisté dobré řešení dát si osvěžující iontový či jiný nápoj, který dodává tělu tekutiny a potřebné minerály, nicméně nelze zapomínat na fakt, že obsahují vysoký obsah cukrů, které se následně proměňují na kyseliny, které ničí zubní sklovinu.

Z pohledu ochrany zubů je tedy lepší i po tréninku raději preferovat nápoje bez obsaženého cukru.

Křivé zuby je dobré řešit i v dospělosti

Zdraví

10. Ovocné džusy

Ovocné džusy jsou plné vitaminů a antioxidantů, ale bohužel také cukrů. Některé džusy přitom mohou mít stejně cukru jako slazené nápoje. Ovoce je přirozeně sladké – pokud chcete pít ovocné džusy, alespoň preferujte ty, které neobsahují žádné přidané cukry. Mnohem lepší ale je tyto džusy zředit čistou vodou.

11. Chipsy

Bramborové chipsy obsahují škroby, které bakterie z úst také rozkládají na kyseliny, které mohou ohrožovat zuby i dalších 20 minut po jejich konzumaci. Chipsy se totiž rády zasekávají mezi zuby.

12. Kousání tužek

Kousání tužek je velmi častým zlozvykem nejen u dětí, ale i dospělých, a to zejména v okamžicích, kdy se na něco soustředí. Bohužel i při něm může dojít k poškození zubů, trhlinám apod. Mnohem lepší variantou jsou proto žvýkačky bez cukru, které podpoří slinění, jež naopak pomáhá zubní sklovinu před kyselinami chránit.

13. Pití kávy

Tmavá barva a zároveň přirozená kyselost kávy způsobuje žloutnutí zubů. Naštěstí dnes lze i tento problém snadno vyřešit pomocí profesionálního bělení zubů. Preferujte ale bělení od profesionálů, domácí přípravky mohou ve finále napáchat víc škody než účinku.

Parodontóza není projev stárnutí

Zdraví

14. Kouření

Cigarety, ale i další tabákové výrobky jednak zabarvují zuby, ale také způsobují poškozování dásní, kvůli čemuž dochází k vypadávání zubů. Tabák může navíc způsobit rakovinu úst, rtů a jazyka.

15. Pití červeného vína

Kyseliny obsažené ve víně způsobují erozi zubní skloviny, kvůli čemuž je následně sklovina náchylná ke skvrnám. Červené víno navíc obsahuje poměrně hluboký pigment chromogen a třísloviny, které zesilují zabarvení zubů i v okamžiku, kdy už víno nepijete.

16. Pití bílého vína

Stejně jako u červeného vína i to bílé obsahuje kyseliny, které oslabují sklovinu, jež následně zůstává porézní a náchylnější ke vzniku skvrn.

17. Přejídání a zvracení

Při přejídání do sebe mnozí jedinci dostávají i velké množství sladkostí, které mohou vést ke vzniku zubního kazu.

Zubní sklovinu ale mnohem více narušuje zvracení. Silné žaludeční kyseliny mohou způsobit erozi zubů a jejich křehkost a slabost. Zároveň tytéž kyseliny mohou i za špatný dech a další potíže.

Pokud zvracíte, pak mějte na mysli, že je zapotřebí ústa zprvu jen vypláchnout několikrát čistou vodou a vyčistit zuby zubní pastou až půl hodiny po zvracení. Jedině tak zabráníte poškození zubní skloviny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám