Proti brusinkám nedokáže bojovat ani E. coli, která se stala rezistentní vůči většině známých léčiv. Odborníkům z Worcesterského polytechnického institutu se podařilo odhalit podrobný biochemický mechanismus účinnosti látek obsažených v brusinkách.

Tak například již dříve bylo známo, že brusinky léčí záněty močových cest, ale princip účinnosti brusinkového džusu nebyl dosud popsán. Docentka Terri Camesanová se svými studenty Yatao Liuovou a Paolou Ponton-Arangovou zjistily, že taniny (proanthocyanidiny) narušují bakterie E. coli třemi způsoby. Ty pak nejsou schopny přilnout ke stěnám močových cest a jsou vyplavovány z těla ven, takže zánět nevzniká.

Džusy a džemy z brusinek chrání také zuby před kazem a žaludek před záněty. Princip účinnosti je podle odborníků podobný. Látky z brusinek mění tvar a funkčnost bakterií, které pak nejsou schopny přilnout k zubní sklovině, respektive k žaludeční stěně.