Hlavní obsah

Jak se zbavit zápachu z úst

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O česneku a pivu se žertem říká, že to jsou nejúčinnější antikoncepční metody. Zápach z úst nám však nekomplikuje život jen v posteli. Většinu lidí bude proto zajímat novinka, která dovede potlačit jejich problémy: tablety s chlorofylem, které se dají koupit v lékárně.

Článek

Mohou si je vzít před jídlem, při něm i po něm. Jejich účinek závisí na množství použitých tablet. Nejsou však zázrakem, který nás zbaví zápachu dokonale. Spíš ho dokážou zmírnit. U někoho velice podstatně, takže téměř není cítit, u jiného méně výrazně. Mezi lidmi v tom existují individuální rozdíly. To ale platí o všem, co se týká našeho metabolismu, tedy látkové výměny. Vemte si, jak hodně alkoholu snesou jedni a jak málo druzí.

Chlorofyl je užitečnou pomůckou proti nepříjemným pachům po:
* česneku a cibuli;
* alkoholu, cigaretách a kávě;
* syrečcích a jiných aromatických sýrech nebo koření.

Jak je možné, že tablety mají takové účinky? Chlorofyl je zelené barvivo, které rostlinám umožňuje přeměnu světelné energie na energii biochemickou. Tato přírodní látka zároveň dokáže absorbovat pachy a také brzdí vznik řady nepříjemně zapáchajících látek.

To znamená, že pach nepřekrývá jako většina žvýkaček, pastilek a dalších prostředků. Působí už při jejich vzniku, zejména v trávicím traktu. Má i mírně dezinfekční účinky.

A zase to přejídání

Zápach z úst trápí v různé míře až 17 procent lidí. To že, jich stále přibývá, má logické důvody. Složení bakterií v našich ústech vychází z jiného způsobu života, než jaký vedou lidé z průmyslově vyspělých zemí v posledních desetiletích.

Až do padesátých let minulého století neměla většina lidí možnost se přejídat. Naopak. Často hladověla. "A protože bakterie, které máme v ústech, dostávají díky našemu přejídání hodně živin, vydatněji se množí," vysvětluje profesor Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického v Praze.

To je vedle špatného čištění zubů jeden z hlavních důvodů, proč přibývá zubních kazů, zanícených dásní nebo paradentózy. A také lidí, kteří mají zapáchající dech. Jednou z jeho hlavních příčin totiž bývá přemnožení nesprávných bakterií.

Ještě lepší hygienu

Proto je dnes nutné čistit si zuby nejen pastou a kartáčkem, ale také nití nebo mezizubními kartáčky. Lékaři navíc začínají doporučovat i ústní vody. To je důvod, proč se na trhu objevila další praktická novinka, ústní voda, která obsahuje éterické oleje rozpuštěné v alkoholu. Patří k těm jemnějším vodám, které lze užívat průběžně. Proto je v zahraničí tak populární. Silnější ústní vody (obsahují chlorhexidin) je totiž možné používat jen po určitou dobu.

Zápach z úst, který vyvolává špatná ústní hygiena, nepostihuje pouze dospělé. Dovede potrápit i děti a mladistvé. Zejména děti si mezi sebou často neberou servítky. S klidem řeknou svému spolužákovi, že mu smrdí z huby.

"To u postiženého dítěte může vyvolat stud a zvýšit jeho nejistotu nebo obavy," říká profesor Broukal. "Jak ve vztahu k opačnému pohlaví, tak ve vztahu k ostatním lidem. Tím spíš je potřeba, aby s ním rodiče navštívili co nejdřív zubního lékaře."

Pomohlo jí to, že si čistí i jazyk

Úspěšné bankéřce trvalo čtyři roky, než se rozhoupala k tomu, že zajde ke stomatologovi kvůli nepříjemnému zápachu z úst. Dotlačila ji k tomu vlastní rodina. Profesor Broukal zjistil, že si zuby a dásně čistí velice pečlivě. Ale všiml si netypických bílých map na jazyku.

Doporučil bankéřce, aby si zároveň se zuby čistila i jazyk, a sice speciální škrabkou. Také jí doporučil ústní vodu s éterickými oleji rozpuštěnými v alkoholu. Za týden se zápach z úst podstatně zmírnil. Za měsíc zmizel úplně.

Varovný signál, že nám hrozí choroba

U řidiče tramvaje byl zase problém v tom, že mu špatně doléhal můstek. Řidič navíc netušil, že si musí pečlivě čistit i prostory mezi zuby a na zadní stoličky používat jednosvazkový kartáček. Když mu profesor Broukal můstek opravil a muž si začal zuby důkladněji čistit, problémy zmizely. Příčinou potíží se zapáchajícím dechem, odborně řečeno halitózou, bývá v naprosté většině případů rozklad jídla v ústech a přemnožení špatných bakterií.

Halitóza však někdy může být signálem chorob:
* žaludečních a trávicích potíží;
* cukrovky;
* zánětu močových cest;
* chronických zánětů v ústech, nosu, nosohltanu, mandlích nebo ve vedlejších nosních dutinách atd.

Dokážou ji také vyvolat určité léky (některá antidepresiva, léky na syndrom podrážděných střev, určitá antibiotika atd.). Ale také přehnané diety nebo půsty, stres a zhoubné nádory.

Tím spíš je potřeba, aby postižený člověk navštívil stomatologa. A pokud se to ukáže jako potřebné, podstoupil i řadu vyšetření.

Telefon jako hlídací pes pachů
Vědci z německého Siemensu vyvinuli nedávno mobilní telefon, který dokáže zachytit různé pachy. Upozorní svého majitele třeba zrovna na zapáchající dech. Ale také na značné znečištění vzduchu nebo na požár.
Například astmatici si tak budou moci zkontrolovat, kolik je oxidu dusičitého ve vzduchu (ten u nich může vyvolat záchvat).
Lidi, kteří chodí ve městě pravidelně běhat, zase může zajímat hladina přízemního ozónu, který signalizuje úroveň znečištění výfukovými plyny. Telefon by měl v budoucnu rozšířit nabídku víceúčelových mobilů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak předejít zubnímu kazu

Zubní kaz není dědičnou nemocí, ale důsledkem špatných stravovacích návyků a nedodržování zubní hygieny. Podle stomatologa Martina Vambery přirozenou složkou...

Zánět dásní se nesmí zanedbat

Určitě se každému alespoň jednou v životě stalo, že mu při čištění zubů začaly krvácet dásně. Někdy k tomu stačilo docela málo: jen kousnout do tvrdého ovoce....

Péče o první zoubky

Mnozí z rodičů a prarodičů často podceňují význam dočasného chrupu. Nabízejí dětem přemíru sladkostí i sladkého pití. Stejně jako ty trvalé, i zuby mléčné...

Výběr článků

Načítám