Hlavní obsah

Péče o první zoubky

Novinky, Ráchel Václavková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí z rodičů a prarodičů často podceňují význam dočasného chrupu. Nabízejí dětem přemíru sladkostí i sladkého pití. Stejně jako ty trvalé, i zuby mléčné se mohou zkazit. Proto je nutné naučit děti pečovat o zoubky už odmalička.

Článek

Vedle zpracovávání potravy a nezbytnosti při tvorbě řeči, mají první zoubky nemalý vliv i na postavení stálých zubů. Už odmalička by dítě mělo vědět, že si čistí zoubky pro sebe, aby byly zdravé a nebolavé, a když péči ošidí, ošidí jen samo sebe. Dobré je vždy jít příkladem a, je-li to jen trochu možné, čistit si zuby společně s rodičem či sourozencem. Dítě nesmí získat k čištění zubů odpor.

Kde se bere zubní kaz?

Největším prohřeškem je nevhodná výživa budoucí maminky a později i dítěte samého. Menším dílem přispívá určitá vrozená dispozice týkající se postavení a velikosti zubů. A když není u dítěte v samém začátku podchycena důsledná hygiena ústní dutiny a zubů, zubní kaz je na světě.

Proto když se u kojence či batolete objeví křídově zbarvené skvrnky na sklovině, neváhejte a požádejte lékaře o vysvětlení a případnou pomoc. Bílá barva přechází postupně do hnědé a zuby postupně odumírají. Může se totiž jednat buď o tzv. medový kaz, který vzniká podáváním dudlíku namočeného do medu, případně o kaz z kojenecké láhve. Na vině je při slazený nápoj spolu s časovou prodlevou, po kterou dítě cucá z láhve. A vůbec nejhorším prohřeškem je naučit dítě pít před spaním buď slazený čaj anebo přislazované mléko.

První čištění

Jakmile vykoukne první zoubek, začněte s čištěním. Vytlačte fluoridovou pastu velikosti hrášku na kapesník nebo měkký hadřík a jemně třete dásně a zuby. Zvýšíte tak tvrdost skloviny a ochráníte zuby proti prvnímu kazu.

Ve dvanácti měsících začněte používat první kartáček. Zoubky čistěte určitě po snídani a večer před spaním. Dovolte dítěti hrát si s kartáčkem ve vaně při koupání. Jde o to, udělat z čištění zubů běžný denní zvyk, ne ošklivou povinnost.

Nezapomínejte na pochvalu

Po každém čištění se na zoubky podívejte a pochvalte, že jsou jako perličky. Když chcete čištění překontrolovat, nepodávejte to dítěti tak, že opravujete jeho práci, ale řekněte např., že se podíváte na zoubky úplně vzadu, kam je těžké dosáhnout. Pokud je třeba, zkuste pohádku o tom, jak zdravé zoubky rády koušou a zkažené ne, protože je to bolí. Vymyslete v podstatě cokoli, jen dítě nestrašte vrtáním a bolestí u zubaře, protože už ho pak do zubařského křesla nedostanete jinak než násilím. Naopak - vezměte dítě k zubaři s sebou, aby si na prostředí zvyklo.

Kartáčky

Mají být vždy měkčí než tvrdé. V poslední době se už méně doporučují kartáčky elektrické, které sice jakoby urychlí čistění zubů, ale při pravidelném používání dochází v blízkosti dásní  k obnažení zubních krčků.

Zubní pasta

Až budete dítěti vybírat zubní pastu, vyberte určitě tu, která obsahuje fluor. Zubní sklovina je tou nejtvrdší hmotou v lidském těle a pro správný vývoj skloviny je fluor hodně důležitý.

Správná technika čištění

Ukažte a vysvětlete dítěti, jak si správně čistit zuby. Krouživými pohyby postupujte od zadních stoliček dopředu. Nezapomínejte, že zub má tři strany - vnitřní, vnější a horní. Je důležité, aby se dítě naučilo čistit si zuby pohybem nahoru a dolů spíše než ze strany na stranu. Dobré, kvalitní a účinné čistění by mělo trvat minimálně tři minuty.

Většina rodičů, kteří mají z návštěvy zubní ordinace strach, odkládá i prohlídku svého dítěte. Pokud patříte mezi ně, nedělejte to. Na prohlídku dětských zoubků není totiž nikdy příliš brzo.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak předejít zubnímu kazu

Zubní kaz není dědičnou nemocí, ale důsledkem špatných stravovacích návyků a nedodržování zubní hygieny. Podle stomatologa Martina Vambery přirozenou složkou...

Výběr článků

Načítám