Lidem, kteří pijí hodně kakaa, hrozí až o 50 procent nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby či rakovinu ve srovnání s těmi, kteří si tento nápoj nedopřávají vůbec. Píší o tom nizozemští lékaři v odborném americkém časopise Archives of Internal Medicine.

Kakao je známé tím, že snižuje krevní tlak, i když předchozí studie se rozcházely v tom, zda právě to lidi dlouhodobě chrání před srdečními chorobami, neboť se zpravidla dává do vysoce kalorických jídel s velkým obsahem tuku a cukru.

Z nové studie vyplývá, že nižší riziko úmrtí nesouvisí s nižším tlakem, i když náruživí konzumenti kakaa zpravidla nižší tlak skutečně mívají a je u nich řidší výskyt smrtelných srdečních onemocnění než u "odmítačů" kakaa.

Nizozemští vědci přičítají souvislost mezi konzumací kakaa a nižší předčasnou úmrtností antioxidantům a látkám zvaným flavonoly. Ty zlepšují kvalitu buněk krevních cév a snižují rizika vyplývající ze zvýšené hladiny cholesterolu a dalších látek, které mohou vést k infarktům, rakovině a plicním chorobám.

Výzkumy na starších mužích

Nizozemští vědci svou studii opírají o pozorování 470 starších mužů ve věku mezi 65 a 84 lety po dobu 15 let v nizozemském Zutphenu. Třetina z nich se kakau vyhýbala, zatímco ve skupině třetiny největších konzumentů byl průměrný denní příjem čistého kakaa na osobu 4,2 gramu. Mezi lety 1985 a 2000 ze sledovaných mužů 314 zemřelo. Ti, kteří kakau vůbec neholdovali, umírali o polovinu častěji na zmíněné choroby.

Flavonoly patří do skupiny zdravých flavonoidů, které jsou obsaženy také například v mnoha druzích zeleniny, v zeleném čaji a červeném víně.