Hlavní obsah

Doplněk stravy zlepšuje imunitu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětiletý Honzík Horák z Olomouce bývá méně nemocný než jeho vrstevníci. Chřipky i další nemoci horních cest dýchacích u něj mají lehčí a rychlejší průběh. Antibiotika bere minimálně. Jeho babička mu totiž dává jeden z originálních českých přípravků na posílení imunity.

Článek

Tento preparát obsahuje nukleotidy, peptidy, aminokyseliny a některé další látky. Podporuje imunitu a dodává tělu energii. Také urychluje hojení ran po operacích nebo úrazech, podobně jako zlepšuje regeneraci organismu.

Honzíkova babička Anna, která bydlí v Horkách u Olomouce, věří preparátu proto, že jeho příznivé účinky zažila sama na sobě. Začala ho užívat před dvaceti roky, když jí lékaři zjistili nádor prsu. Ozařování a chemoterapii pak zvládala mnohem lépe než podobně postižené pacientky. Také její krevní obraz byl lepší. Preparát bere od té doby stále. Podle ní přispěl i k tomu, že se dobře cítí a onkologické potíže se už nevrátily, jako se to stalo spoustě pacientek, které znala.

Skoro je neznají

První český preparát s nukleotidy & spol. vyrobil v Praze před víc než šedesáty lety doktor Rakous. Lékaři přípravek doporučovali jako prostředek, který urychluje rekonvalescenci pacientů po operaci zhoubných nádorů. Dnes je na trhu hned několik českých přípravků s nukleotidy a dalšími látkami (Imuregen, nápoj Fromin aktiv, Juwík, Fortisim, Preventan atd.).

Jejich účinky s úspěchem vyzkoušeli:
* ve stovkách mateřských školek;
* v desítkách domovů důchodců;
* nemocnic;
* a také výrobních podniků.

Málokteré z potravinových doplňků na našem trhu byly tak široce vyzkoušeny a jejich účinky potvrzeny. Zdá se proto neuvěřitelné, jak málo lidé tyto přípravky znají.

Přitom v mateřských školkách, kde je dávají dětem do čajů nebo kde je rodiče mohou svým dětem koupit, klesne nemocnost, zejména na chřipky a nemoci horních cest dýchacích, o třicet až padesát procent. Podobné zkušenosti udělali i v teplickém Glaverbelu a desítkách dalších podniků v Česku. Ale také v domovech důchodců.

"Pro seniory mohou být nukleotidy & spol. obzvlášť důležité, protože jejich zdraví dokáže vážně ohrozit i zdánlivě banální chřipka," říká doktor Petr Šíma z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Sportovci a lidé, kteří dělají fyzicky nebo duševně náročnou práci, na preparátech ocení i to, že jim dodají energii a zlepší regeneraci jejich organismu. Totéž se dá říct třeba také o zaměstnancích chemiček. Stejně jako o lidech, kteří musí trvale žít ve znečištěném životním prostředí a bývají proto častěji nemocní.

Potvrzují to lékaři

To, že přípravky s nukleotidy & spol. pomáhají nemocným lépe zvládat onkologickou léčbu, potvrdily zkušenosti řady lékařů. "Necítí se tak unavení, neztrácejí chuť k jídlu, lépe se hojí, netrpí tak výraznými bolestmi svalů nebo pocity rozlámanosti," říká MUDr. Josef Richter, CSc. z Centra imunologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. "Prostě je mnohem méně trápí časté komplikace náročné onkologické léčby. Proto ji obvykle nemusí přerušovat, takže její efekty bývají lepší a často i trvalejší."

Spolu s léčbou v jeskyních

Lékaři v Sanatoriu Edel ve Zlatých Horách dosáhli s nukleotidy & spol. ještě lepších výsledků než ve většině mateřských školek. "To proto, že jsou součástí komplexní léčby," říká MUDr. Vladimír Svozil, ředitel sanatoria. "Využíváme tu také speleoterapie, tedy léčebných pobytů v mikroklimatu podzemních prostor, procházek na čerstvém vzduchu, zdravé výživy a vůbec životosprávy, stejně jako klasických léků nebo způsobů léčby." Do sanatoria jezdí hlavně děti, které se léčí z opakovaných nemocí horních a dolních cest dýchacích, ale i alergici spolu s astmatiky.

Také imunolog Petr Šíma opakovaně zdůrazňuje, že efekty zmíněných preparátů nejvíc využijí lidé, kteří se budou zároveň otužovat, sportovat, jíst zdravě, zkrátka dodržovat zásady zdravé životosprávy.

Zpátky do života

Jaroslava Coufalová, která bydlí kousek od Rychnova nad Kněžnou, byla zoufalá. Užívala léky na Crohnovu chorobu. Tlumily chybnou imunitní reakci, která vyvolává zánět a další potíže v tkáni určitého úseku trávicího traktu. Jedním z vedlejších účinků léků však bylo to, že se po nich cítila unavená. Byla bez nálady, zdeptaná a neměla na nic chuť. Také se jí pořád chtělo spát. Kvůli potlačené imunitní reakci ji neustále trápila rýma, kašel, chřipka, angína, prostě nemoci horních cest dýchacích. V jednu chvíli to vypadalo, že bude muset nechat studií na vyšší odborné škole. Pořád chyběla a něco doháněla.

Na určitou chvíli jí pomohly kortikoidy. Ale nejefektivnější se ukázalo to, když klasickou léčbu zkombinovala s pitím bylinných čajů a užíváním přípravku s nukleotidy & spol., což jí doporučil jeden bylinkář. Čaje a přípravek jí zlepšily imunitu. Chřipka nebo jiné virózy ji trápí jednou dvakrát do roka. Navíc mají lehčí průběh. Ale co je nejdůležitější, necítí se tak unavená. Má zase chuť chodit mezi lidi a nebojí se, že chytí kdejakou infekci.

Zároveň se zlepšila ve škole a občas si zasportuje. Výrazně ustoupily i problémy s Crohnovou nemocí (křeče v břiše nebo průjmy). Má zkrátka pocit, že se zas vrátila do normálního života.

Reklama

Výběr článků

Načítám