Hlavní obsah

Jak a co si udělat k pití na Silvestra

Právo, Pavel Hanuška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silvestr je spojen nejen s dobrou náladou či ohňostroji, ale také s chutným jídlem a především pitím. Odborníci však upozorňují, že poslední den roku není náš organismus nastaven jinak než ve zbývající dny, a tak i při bujarých oslavách by měl každý dodržovat určité zásady.

Článek

Základním pravidlem by mělo být - nikdy nepít alkohol nalačno. K celovečerní konzumaci se hodí přikusovat různé saláty, lehké předkrmy nebo jednohubky. K pití by mělo být vždy připraveno dostatečné množství minerálních vod.

"Především minerálky s vysokým obsahem hořčíku pomáhají rychlejšímu odbourávání alkoholu v organismu," radí Roman Heller z pražské restaurace Bellevue. V průběhu večera by jich měl každý zkonzumovat minimálně stejně jako alkoholických nápojů.

Co dřív a co později

Možnosti, jak a co pít, jsou takřka neomezené, ale je dobré dodržet doporučené pořadí. První by měly přijít na řadu nápoje s menším obsahem alkoholu, až pak ty silnější. "Čistým destilátům bych doporučoval se na Silvestra zcela vyhnout," varuje Roman Heller. Pokud už dojde na pivo, tak vždy na počátku večera a mělo by se vždy pít k jídlu. Výjimkou mohou být různé speciality, kdy je pivo doplňkem jiného alkoholu.

"Pro fajnšmekry doporučuji whisky Lagavulin single islay malt zapíjenou Plzeňským Prazdrojem. Vzniká zajímavý efekt, kdy chuť kouře z malého doušku whisky se vrací zpět na jazyk," doporučuje Heller. Vína by se měla vždy pít v pořadí bílé-červené. A tip odborníka je: "Zkuste ochutnat stejné víno z různých sklenic. Z každé bude chutnat trochu jinak. Na výsledném požitku se totiž značnou měrou podílí i aroma, které každý typ skla zdůrazní jinak."

Míchat nebo nemíchat

Zcela jistě je lepší nemíchat během večera různé druhy alkoholu. Výjimkou mohou být nápoje s jeho nižším obsahem, např. koktejly. Nejen jejich konzumace, ale i příprava se mohou stát krásným zážitkem. Navíc lze připravit výborné nealkoholické drinky, které osvěží.

"Při míchání je třeba dát pozor na dvě věci. V šejkru nepoužívat sycené nápoje. Ty se vždy dolévají až do hotového drinku. A druhou zásadou je nemíchat smetanové likéry s tonikem. Nehodí se k sobě nejen chuťově, ale dojde k vytvoření nevábných sraženin," radí Roman Heller, vítěz letošní prestižní soutěže Mattoni Grand Drink v míchání nealkoholických nápojů.

MÍCHANÉ NÁPOJE

Nápoje Romana Hellera zvítězily v prestižních barmanských soutěžích.

Teplý Lojzík
2,5 dl jablečný mošt
2 cl kokosový sirup
3 cl tuzemský rum
2 cl fernet
2 cl Cointreau

Nalít do hrníčku a ohřát. Ozdobit plátkem pomeranče. Nápoj tím, jak chladne, postupně hořkne.

Koktejl 2000
1 cl Martini dry
2 cl Martini bianco
1 cl Campari
1 cl bílého rumu
1 cl Cointreau

Vše smíchat v míchací sklenici a dozdobit vložením kousku pomerančové kůry.

NĚCO NA ZUB

Saláty doporučuje kuchař pražské restaurace Bellevue Karel Vítek.

Terrine

Orestovat plátky směsi hub (pouze klobouky). Půlky lilku potřené olejem opéct v troubě, vyjmout dužinu a nasekat. Smíchat lilky se směsí hub, osolit, opepřit. Ozdobit mřížkou, upletenou z plátků cukety. Labužníci si mohou terrinu, která byla podávána i při zasedání NATO v Praze, pokapat lanýžovým olejem.

Lehký salát

Lůžko z listu ledového salátu naplnit natrhanými listy ledového salátu, ozdobit bílým a červeným salátem, rukolou, zalít olivovým olejem a čerstvě vylisovanou šťávou z citrusových plodů. Osolit a opepřit. Ozdobit nakrájenými citrusovými plody a kapkami octa balsamico.

NÁŠ TIP

Netradičním doplňkem salátů, ale i míchaných nápojů je netřesk. Ten zná většina lidí pouze jako pěknou sukulentní rostlinu. Listy netřesku však obsahují mnoho důležitých a prospěšných látek a používají se i v přírodní medicíně. Do salátů je dobré dužinaté listy nadrobno nasekat. V míchaných nápojích se využívají jako ozdoba sklenic. Ve Švýcarsku dokonce z drcených listů netřesku a vody připravují osvěžující nápoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám