Hlavní obsah

Co dělat, pokud z úst právě nevoní

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápach z úst zkomplikoval někdy život snad každému z nás. Horší je, že si to často ani neuvědomíme. Až když nás někdo upozorní nebo to sami zjistíme, začneme pátrat po příčině a řešit situaci.

Článek

"Zdroje pachu mohou být různé. Často je to po požití silně aromatických pokrmů, jako jsou česnek a cibule, jindy jsou na vině poruchy trávení, ale zdaleka nejvíc je to onemocnění a špatná hygiena ústní dutiny," říká profesorka Martina Kukletová ze stomatologické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně a Fakultní nemocnice U sv. Anny v Brně.

Zápach z úst běžně postihuje čtvrtinu populace. "Příležitostně každého. Není přitom rozdíl mezi mužem a ženou. Frekvence a závažnost zápachu z úst pak stoupá s věkem," vysvětluje lékařka.

Příčin je několik:
kouření
nadměrné užívání alkoholu
některé potraviny a příliš tučná strava
onemocnění dásní, dýchacího a zažívacího traktu, ale také ledvin, jater a cukrovka

Zdravý dospělý člověk sní za rok asi půl tuny potravin. Ne každá mu úplně sedne. Některé tráví špatně, i když procesy trávení jsou tytéž, ať už je na jejich počátku kůrka chleba, nebo bohatý banket o nepřeberném množství chodů.

Vždy dochází ke složitým chemickým pochodům a může se stát, že vše nefunguje tak, jak má. Pak nám například žaludeční šťávy jdou zpátky. Jak se lidově říká, "ulije se nám červ". A rázem je z úst cítit kyselost.

Trávenina prochází tenkým střevem asi dvě hodiny a v tlustém střevě mohou zbytky potravy zůstat až čtrnáct hodin. Proto někdy trpíme potížemi zažívání, které se projeví např. říháním. Velmi nepříjemný zápach z úst může způsobit nedomykavost uzávěru přechodu jícnu do žaludku, vředy, kameny ve žlučových cestách nebo zánět slinivky, ale i problémy při uvolňování žluči ze žlučových cest do střeva.

Kouření a alkohol

Velkým zdrojem zápachu z úst je také kouření a nadměrné pití alkoholu. Tabákový kouř působí v ústech kysele, sliznice a plíce ho do sebe vstřebají. Ještě nějakou dobu po vykouření cigarety je tabák v dechu cítit. Plíce dlouholetých kuřáků jsou zaneseny dehtem. Mají trvale tzv. těžký dech.

Navíc chemické látky v tabákovém kouři dráždí sliznici jícnu a také oslabují uzávěrový mechanismus mezi jícnem a žaludkem. Tím i u kuřáků vzniká vracení kyselých šťáv.

V dechu se odrazí i dávka vypitého alkoholu. Játra ho pomalu odbourávají z těla a v našem těle zůstává. Celkově účinné látky z potravin se absorbují do krevního oběhu a přecházejí do slin nebo do dechu jako páchnoucí těkavé látky.

Pokud víme, jaká potravina nám nedělá dobře, je lepší se jí vyvarovat. Stejně tak všech zdrojů, které zápach z úst způsobují, tedy hlavně kouření a nadměrné spotřeby alkoholu.

Čistit se musí nejen zuby, ale i jazyk

"Měkké tkáně neboli sliznice v ústní dutině hrají v zápachu z úst rozhodující roli. Hlavně jazyk, dásně, tváře, ale i rty," vysvětluje profesorka Kukletová. Zdrojem je mikrobiální biofilm, který se na sliznici usadí a produkuje látky působící zápach.

Pokud si čistíme zuby pravidelně, zápach z úst omezíme. Ale málokdo už při čištění zubů si vyčistí i dásně a hlavně jazyk. Na něm se usazuje povlak z mikrobů, které rozkládají bílkoviny. Z nich vznikají aminokyseliny, které se štěpí na těkavé látky obsahující síru. Když povlak z jazyka odstraníme, zdroj zápachu zmizí.

K čištění jazyka slouží speciální škrabky, ale i zubní kartáčky, které na zadní straně mají jemně strukturovanou čisticí plošku. Čistí tedy nejen zuby, ale i jazyk a tváře. Mechanická škrabka odstraní až 75 % usazeného biofilmu na jazyku. "Čištění jazyka je při redukci zápachu z úst zásadní. Je to nejúčinnější způsob," dodává profesorka.

Nejlepším způsobem je vyvarovat se všech zdrojů, které zápach z úst mohou navodit. Existují však prostředky, jak se mu vyhnout nebo ho alespoň omezit.

Čím ozvěžíme dech:
Jíst co nejvíc listové zeleniny, obsahuje chlorofyl, který funguje jako přírodní osvěžovač vzduchu.
Vykloktat, ale nepolknout, slabým roztokem octa. Stačí dvě lžičky jablečného octa do čtvrtlitru teplé vody.
Při neutralizaci např. zápachu z česneku je dobré žvýkat lístky petrželky. Pouhé vyčištění zubů po jídle s česnekem totiž nestačí. Chemické látky se z něho vstřebávají do krve a při dýchání se vylučují plícemi.
Žvýkat anýzová nebo fenyklová semena anebo kmín.
Po jídle pro osvěžení dechu pít vhodný čaj, např. z máty.
Cucat speciální tablety.
Vzít si žvýkačku bez cukru.
Vypláchnout ústa antiseptickou ústní vodou.
Vyčistit zuby, dásně a jazyk zubní pastou.

Tím vším se dají páchnoucí látky neutralizovat. Některé zubní pasty odstraňují až 96 % bakterií způsobujících zápach z úst. "Svěží dech je známka dobré hygieny ústní dutiny, ale i zdravého životního stylu," říká profesorka Kukletová. Budeme-li jíst dostatek ovoce a zeleniny, a k tomu sportovat, pak naše tělo bude zdravé a to se promítne i v dechu.

Jak vznikají problémy:
Ústní dutina
špatná hygiena
choroby paradontu
špatně zhotovené výplně či zubní náhrady
nečisté zubní náhrady
hnisavé procesy
Životní styl
dýchání ústy
hladovění
dlouhé mluvení
užívání některých léků
kouření
nadměrné pití alkoholu
některá onemocnění plic, jater, ledvin, zažívacího traktu

Reklama

Související témata:

Související články

Zápach z úst postihuje čtvrtinu populace

Zápach z úst běžně postihuje čtvrtinu populace a příležitostně dokonce většinu dospělých. Není přitom rozdíl ve výskytu mezi muži a ženami. "Frekvence zápachu...

Výběr článků

Načítám