Hlavní obsah

Onkologové požadují centralizaci péče

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká onkologická společnost požaduje, aby se léčba onkologických pacientů soustředila pouze do omezeného počtu odborných pracovišť, která poskytují komplexní služby a zároveň jsou schopna pacientům zajistit nejlepší možnou péči.

Článek

"Jedině tak je možné zlepšit kvalitu života nemocných a současně snížit náklady na diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění," řekl v úterý Právu profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti po jednání této společnosti, které se konalo v Českých Budějovicích.

"Současná situace, kdy nádory léčí několik stovek pracovišť, bez ohledu na vybavenost, zkušenosti a odborné zázemí, je ekonomicky neúnosná," uvedl profesor Vorlíček. "Musíme jít stejnou cestou jako Evropská unie, tedy organizované poskytování komplexní péče."

Onkologové chtějí ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami vytvořit síť akreditovaných onkologických center. Statut bude přiznán jen tomu pracovišti, které splňuje požadavky na diagnostiku, interní, radiační a chirurgickou onkologii. Pacienti pak budou mít záruku vysoké kvality léčby.

Každoročně je v ČR hlášeno téměř 60 000 nových pacientů s rakovinou. Výdaje na cytostatika loni činily dvě miliardy korun, tedy zhruba pět procent z celkových nákladů na všechna léčiva. Cena léčby onkologicky nemocného pacienta se pohybuje od několika desítek tisíc korun v případě včasného záchytu až po několik miliónů korun u pacientů v pokročilejším stádiu nemoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva onkologické léky roku startují

Pamětníci marně přemýšlejí, kdy se něco podobného stalo naposledy. Představitelé Food and Drugs Administration, která schvaluje všechny léky pro USA,...

Rakovina už zdaleka není rozsudkem smrti

Ročně se v České republice asi 65 tisíc pacientů dozví, že má rakovinu, 28 tisíc jich na tuto nemoc zemře. Je to hodně, ale nejde o hlavního zabijáka doby....

Výběr článků

Načítám