Hlavní obsah

Čeští lékaři nevědí o riziku brufenu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Známý lék proti bolesti ze skupiny nesteroidních antirevmatik, například brufen nebo ibuprofen či ibalgin prý zvyšuje riziko infarktu. Podle britských vědců pacienti, kteří je používali na zmírnění bolesti a zánětu při artritidě déle než osmnáct měsíců, měli vyšší riziko onemocnění infarktem o dvacet až padesát procent.

Článek

"To mě velmi překvapuje, ale o studii nevím nic. Už jsem si ji sehnal a budu ji studovat. Teprve pak se mohu vyjádřit," sdělil profesor Jan Pirk, přednosta kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze a přední český transplantér srdcí.

O studii neví nic ani profesor Jiří Niederle, šéf kardiologie pražské Nemocnice Na Homolce. "Tu zprávu znám jen z novin. My jsme ibuprofen dávali pouze lidem, kteří nesnášeli anopyrin. Opravdu nevím o žádné studii, která by prokázala zvýšený počet infarktů po ibuprofenu," řekl profesor Niederle.

Není důvod k panice

Státní ústav pro kontrolu léčiv tvrdí, že není důvod k panice. Podle jeho vyjádření není nově zveřejněná studie důvodem pro okamžité změny používání přípravků ze skupiny nesteroidních antirevmatik.

Pacienti by neměli bez porady s lékařem přestat užívat jakékoliv léky na lékařský předpis. Pokud je užívají a jsou volně dostupné bez lékařského předpisu, pak by je měli užívat, jak je uvedeno v příbalovém letáku.Tam je u některých také napsáno, že mohou způsobit střevní problémy, dokonce až vnitřní krvácení, pokud se dlouhodobě používají.

Nejde o léčbu akutních stavů

Výrobce ibalginu, společnost Zentiva, Právu v pondělí sdělil, že studie publikovaná ve Velké Británii byla provedena na databázi zdravotních záznamů britských pacientů.

"Její výsledky naznačují určité zvýšení rizika infarktu u léčiv této skupiny. Zvýšení bylo pozorováno u těch, kteří nesteroidní antirevmatika užívali po dobu tří let. Zvýšené riziko infarktu bylo ale pozorováno i u pacientů, kteří trpí různými bolestivými stavy, ale léky ze skupiny nesteroidních antirevmatik neužívali," sdělila mluvčí Zentivy Věra Kudynová.

Dodala, že v současnosti probíhá na celoevropské úrovni přehodnocení bezpečnosti celé skupiny nesteroidních antirevmatik.

"Pokud si někdo na bolest vezme dvě tři tablety nebo lék užívá jen několik měsíců, ničeho se rozhodně obávat nemusí," sdělil soukromý pražský internista doktor Jakub Malý. To potvrdila i Kudynová: "Údaje o riziku infarktu myokardu se vztahují pouze k dlouhodobému podávání těchto účinných látek, řádově roky. Nejedná se o krátkodobou léčbu akutních stavů."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám