Hlavní obsah

Plánujete jít poprvé darovat krev? Připravte se na to

Novinky, das

Darovat krev je mnohdy to nejjednodušší, co lze udělat pro druhé. Jeden takový odběr může zachránit až tři životy. Darovat krev tak má opravdu smysl. Přemýšlíte-li tedy o dárcovství, pak neváhejte. Připravili jsme pro vás jednoduchého průvodce o tom, co takové darování krve obnáší a jak se na to nejlépe připravit.

Foto: Profimedia.cz

Darování krve by mělo být formou solidarity zdravého s nemocným.

Článek

Pokud půjdete darovat krev poprvé, zjistěte si, zda je nutné se na vámi zvolené transfuzní stanici předem objednat, většinou to však k odběru plné krve není nutné. Nicméně vždy je lepší mít jistotu a neokrádat se zbytečně o čas.

24 hodin před odběrem
Před, ale i po odběru je důležité dostatečně pít. Den před odběrem tedy dostatečně doplňujte tekutiny, ideálně pijte neslazené nápoje.
Co se týče jídla, je nutné ho přizpůsobit už den před odběrem. „Večer před odběrem by měl dárce vynechat tučná jídla, tedy smažené pokrmy, máslo, smetanu, ale např. i ořechy. Také není vhodné konzumovat alkohol,“ doporučuje lékařka Markéta Truhlářová.
Den před odběrem vynechte fyzicky náročnou aktivitu, která by mohla zkreslit některé hodnoty krevních testů.

Před samotným odběrem

Když se dostavíte na transfuzní oddělení, čeká vás registrace do kartotéky. Před každým odběrem je poté nutné vyplnit dotazník a podepsat tzv. „informovaný souhlas”. Tedy souhlas s provedením odběru, předepsanými vyšetřeními a zpracováním osobních údajů pro potřeby transfuzní služby a ČČK.

Dále potvrdíte, že nepatříte mezi osoby s rizikovým chováním vzhledem k nákaze a přenosu infekčních onemocnění.

Sestřička vám poté vyšetří krevní obraz vpichem do prstu a změří teplotu, tlak a pulz.

„S výsledky laboratorních testů půjdete na vyšetření k lékaři, který zhodnotí krevní obraz, naměřené hodnoty tlaku a pulzu a probere s vámi údaje uvedené v dotazníku. Případně provede takzvané fyzikální vyšetření. Na závěr dárce na základě zjištěných informací schválí k odběru, či zamítne,“ upozorňuje Truhlářová.

V případě, že bude vše v pořádku, následuje samotný odběr tzv. plné krve. Plná krev se odebírá v množství 450 ml, vlastní odběr trvá asi sedm až deset minut. Na závěr obdržíte malé občerstvení na posilněnou.

„U pravidelných dárců, kde lékaři znají již krevní skupinu, se může stát, že dotyčný bude odmítnut třeba z důvodu nadbytku krve dané krevní skupiny. To ale neznamená, že o dárce nestojíme, jen u něj provedeme odběr o pár týdnů později. Krev má totiž krátkou dobu použitelnosti (42 dní), proto musíme dbát, aby nám neprošla,“ upozorňuje lékař Miloš Bohoněk z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

V den odběru
Když jdete darovat krev, je dobré lehce posnídat. Doporučujeme třeba suchý rohlík s čajem.
Ujistěte se, že máte všechny potřebné doklady, jako občanský průkaz a průkaz zdravotní pojišťovny ČR.

Dnes lze zejména jednotlivé složky krve darovat i za peníze. Nicméně správné darování krve je dobrovolné, bezplatné a bezpříspěvkové. Každý by si měl uvědomit, že se sám může stát pacientem. Darování krve by mělo být formou solidarity zdravého s nemocným.

Dobrovolný bezplatný dárce krve si ale může uplatnit daňové zvýhodnění podle zákona o dani z příjmů č. 586/92 Sb. v hodnotě odpočtu 3000 Kč z daňového základu za jeden odběr.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Kdo může darovat krev

  • Každý ve věku 18–65 let s tělesnou hmotností nad 50 kg, kdo je zcela zdráv.
  • Do 21 let lze darovat krev 2krát za rok.
  • Poté mohou muži darovat plnou krev každé 3 měsíce, ženy každé 4 měsíce.
  • Plazmu lze darovat od 18 let každých 14 dní.
  • Množství odebírané plazmy se řídí hmotností dárce (650–850 ml plazmy).

Reklama

Související témata:

Související články

Byliny pro zdravou krev

Lidská krev je nenahraditelná a zajišťuje uchování života. Na podporu krevního oběhu, čistění krve, tvorbu bílých a červených krvinek nebo krevních destiček...

Výběr článků

Načítám