Hlavní obsah

Neobyčejný jablečný ocet – poslouží v kosmetice, jako lék i pochutina

Právo, Zdena Nováčková

S tím, jak se blíží jaro, roste i naše chuť vyloupnout se ze zimy, osvěžit se, očistit tělo i duši a cítit se opět lehce a mladě. Však také začal tradiční předvelikonoční půst. K němu vás nenutíme, ale co vyzkoušet báječný jablečný ocet? Jako lék a pochutina se užívá už po staletí, poslouží i v kosmetice. A hlavně – spolu s medem je jedním z lidových prostředků pro mládí a dlouhověkost.

Foto: Profimedia.cz

Jablečný ocet

Článek

Svého času byl jablečný ocet označován jako všelék, ale zatím neexistují studie, které by to potvrdily. Jeho složení však leccos napovídá.

Obsahuje jablečný pektin, probiotika, řadu vitamínů skupiny B, a to B1, B2, B6, niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a biotin (B7), který má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Dále vitamín C, draslík, železo, hořčík, fosfor, což je kombinace, která zlepšuje uvolňování vápníku z potravy. Vytváří v organismu zásadité prostředí.

Draslík pozitivně působí na činnost srdce a cév, hořčík zrychluje látkovou výměnu a odstraňuje křeče nohou, železo působí proti únavě. Jablečný ocet patří mezi antioxidanty, což znamená, že zabraňuje poškozování buněk v těle.

Co umí
V lidovém podání jablečný ocet reguluje hladinu cukru v krvi, což je pozitivní pro toho, kdo trpí diabetem typu 2. Nejlepší je užívat jednu až dvě lžičky jablečného octa před spaním.
Efektivně dokáže potlačit chuť k jídlu a zvýšit pocit sytosti, proto se při jeho pravidelném užívání snáze hubne. Metabolismus podporuje jablečný pektin – zdroj přírodní vlákniny. Zmírňuje zadržování vody v těle a snižuje chuť k jídlu. Pokud tedy večer dostanete na něco chuť nebo se ozve hlad, smíchejte lžičku jablečného octa s vodou a vypijte.
Pohlcuje pachy. Pokud např. potřebujete eliminovat problém se zápachem nohou, stačí pravidelné koupele nohou v octové lázni před spaním.
Kloktání roztoku jablečného octa odstraňuje zápach z úst. Jako prevence zánětlivosti dásní je velmi účinná hřebíčková tinktura (polévkovou lžíci hřebíčku zalijte cca 1,5 dcl jablečného octa, nechte dva týdny louhovat, pak sceďte). Tímto roztokem dle potřeby masírujte tamponem nebo zubním kartáčkem dásně.
Zlepšuje plísně nehtů.
Plísně, bakterie a viry likviduje i uvnitř těla. Pročišťuje organismus od nežádoucích zplodin, a to zejména střeva, kde podporuje mikrobiom, tedy nárůst pro tělo příznivých bakterií, a naopak snižuje počet bakterií pro tělo škodlivých.
Při delším užívání posiluje imunitu a odbourává nadměrnou únavu. Je vhodný v období chřipek, zažene v počátcích bolesti krku či nachlazení.

Jak ho užívat

Při koupi vybírejte nepasterovaný, případně v bio kvalitě. Nefiltrovaný ocet obsahuje sediment, kterému se někdy říká „matka“, což jsou tělu prospěšné zbytky bakterií a kvasinek.

Používejte ho do jídel i salátů, ale pozor, při léčebné kúře ho vždy raději smíchejte s vodou! Ideální je jedna lžička octa na sklenici vody nebo čaje. Vhodné je přidávat i lžičku medu. S ozdravnou kúrou začínejte pozvolna a v případě nepříjemných příznaků proceduru přerušte.

Pro vlasy a pokožku

Pokud máte matné vlasy nebo trpíte lupy, oplachy roztokem jablečného octa pokožku prokrví a dostanou ji do kondice. Na lupy stačí octová kúra dvakrát týdně.

Roztok 1:3 (jeden díl octa a tři díly vody) můžete použít jako pleťovou vodu při akné a mastné pleti.

Skvěle maceruje

Pomocí octa si můžete uchovat řadu bylin, které začínáme sbírat právě na jaře. Působí jako konzervant, ve kterém se uchovají potřebné účinné látky bylinek, a v kombinaci s blahodárnými účinky octa získá macerát na síle.

Zpravidla se užívá poměr jeden díl čerstvých bylin a tři díly octa. Doba louhování je nejméně dva týdny a maximálně měsíc. Nakrájené nebo nadrcené bylinky musí být vždy ponořené v tekutině, aby nevznikaly plísně.

Jednou za dva dny nebo i častěji macerát protřepejte, proces tak urychlíte a zamezíte ulpívání rostlinky na stěnách lahve.

Co se maceruje v octu?

Bazalka na podporu trávení – užívejte kávovou lžičku macerátu půl hodiny před jídlem.

Saturejka podpoří metabolismus – macerátem se saturejkou získáte nejen skvělý ocet na saláty, ale i účinný prostředek proti hmyzímu bodnutí a štípancům, vstřebá otok a předejde svědění. Je také výborný na podporu metabolismu.

Foto: Profimedia.cz

Saturejka

Kopřiva na povzbuzení a pročištění těla – vnitřně vám macerát povzbudí metabolismus, pomůže proti bolestem kloubů, bronchitidám, působí protizánětlivě, proti chudokrevnosti, akné, urychlí hojení ran, pročišťuje játra, žlučník, ledviny i pleť od akné. Doporučuje se i cukrovkářům.

Z čerstvých nakrájených listů kopřivy naložených v octu získáte velmi účinnou vlasovou vodu pro podporu jejich růstu a zlepšení stavu pokožky hlavy.

Lichořeřišnice proti bakteriím – jde o vysoce antibakteriální přípravek, takové přírodní antibiotikum, které příznivě působí na močové ustrojí.

Foto: Profimedia.cz

Lichořeřišnice

A pokud trpíte na záněty močového měchýře, je to výborný prostředek na doléčení po dobrání antibiotik nebo pro prevenci, aby se nemoc neopakovala. Pomáhá také při zánětech průdušek.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinky jako pomoc při chřipce

Znáte to asi všichni. Večer uléháte zdraví, ráno se ale probudíte unavení, bolí vás celé tělo, svaly, klouby, motá se vám hlava, nosní dutiny jsou ucpané...

Devět bylin pro lepší paměť a dobrou náladu

Jaro je ještě daleko a zima přitom už trvá dlouho. Není divu, že řada z nás cítí, že by to chtělo nějakou vzpruhu. Příroda nám naštěstí nabízí řadu prostředků,...

Jak očistit tělo po užívání antibiotik

Jestliže jste ukončili léčbu antibiotiky, mohlo dojít k oslabení střevní mikroflóry. Antibiotika ničí nejen tělu nepřátelské bakterie a mikroorganismy, ale...

Výběr článků

Načítám