Hlavní obsah

Pracovní stres způsobuje přibírání na váze. U žen mnohem častěji

Novinky, bok

Stres způsobený neustálou honičkou za splněnými termíny a pracovními povinnostmi mnoho dobrého nepřináší, spíše naopak. Kromě vyčerpání či frustrace z neutuchajícího kolotoče úkolů způsobuje i nárůst váhy. Jak vědci dodávají, z velké části hlavně u žen.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobý pracovní stres u žen často vede k nárůstu váhy v důsledku zhoršené životosprávy.

Článek

Studie prováděná mezi 3800 dobrovolníky zjistila, že největší nárůst váhy ve výhledu 10-20 let je viditelný hlavně u žen, které se marně snaží vyrovnat s pracovními povinnostmi nebo mají velmi malou kontrolu nad svou kariérou.

V důsledku postupné demotivace a negativních emocí se pak stávají ve volném čase více lenivými a zapomínají na zdravou stravu, což vede k nárůstu váhy.

Jak vědci zjistili, právě u žen je podobné chování více viditelné, protože jsou více než muži tlačeny do situace, kdy musí dělit čas mezi pracovní požadavky a péči o rodinu a domácnost.

„Nezkoumali jsme konkrétní příčiny, ale kombinace práce a péče o domácnost bývá často tím, proč jsou ženy v tomto ohledu více zasaženy,” potvrzuje pro Daily Mail vedoucí studie Sofia Klingbergová ze švédské University of Gothenburg.

„Při takovém vytížení je pro mnohé doslova nemožné najít volný čas na cvičení a zdravý životní styl,” dodává. Výsledky studie jsou o to znepokojivější, že počet lidí s nadváhou a obezitou neustále celosvětově narůstá.

Vědci se shodli na tom, že by se další studie měly detailněji zaměřit na to, jak přesně pracovní stres ovlivňuje váhové přírůstky a ve kterých tělesných partiích se projevují nejvíce. Stejně jako na pomoc lidem, kteří se s podobným dlouhodobým stresem neumějí vypořádat sami, a pomoci jim tak eliminovat rizika výskytu případných srdečních chorob nebo cukrovky v budoucnu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám