Hlavní obsah

Češi odkládají léčbu křečových žil, včasný zákrok přitom může zabránit komplikacím

Novinky, Dana Sokolová

Každý pátý Čech má zkušenost s některým příznakem poruch žilního systému, což může vyústit v onemocnění křečových žil. Více než rok pak trvá, než se jedinci rozhodnou problém řešit. Někteří ale problém odkládají tak dlouho, že se u nich objeví komplikace v podobě bércového vředu, trvalého otoku apod. Řešení přitom nemusí být vůbec časově náročné, ani když se bude jednat o samotnou operaci.

Foto: Profimedia.cz

Při prvních příznacích chronického žilního onemocnění je vždy lepší ihned navštívit lékaře.

Článek

Křečové žíly nejsou jen kosmetický problém. Operace vám tak nezajistí jen krásné nohy – především tak předejdete rizikům, jako jsou záněty žil, bércový vřed, krvácení či embolie.

Pokud máte z operace obavy, pak vězte, že v případě, když budete problémy ignorovat, bude vše mnohonásobně horší.

„Bát bychom se spíše měli samotných křečových žil, které přinášejí zdravotní i životní rizika. Na operaci bychom se měli těšit, že nás kromě křečových žil zbaví i pravidelných rizik a komplikací,“ vysvětluje primář Ota Schütz z pražské Žilní kliniky.

Zvláště v dnešní době, kdy mají odborníci k dispozici několik moderních operačních metod, které lze provádět ambulantně a tedy bez pobytu v nemocnici. Nějaký čas po zákroku tak mohou pacienti odejít domů.

Projevy onemocnění

Žilní nedostatečnost se začíná projevovat postupně. Prvními příznaky proto mohou být obtíže jako bolest, pocit únavy končetin a celá škála různých nepříjemných subjektivních pocitů.

„Znatelným upozorněním na žilní nedostatečnost jsou pak kosmeticky zcela nevyhovující vystouplé žíly na dolních končetinách, které jsou již viditelným příznakem tohoto onemocnění,“ vysvětluje Schütz.

Foto: Profimedia.cz

Křečové žíly nejsou jen kosmetický problém.

Nejzávažnějším stavem jsou pak změny barvy a kvality kůže, zejména ztmavnutí a zatuhnutí otoku v okolí kotníků. Dále pak i vznik častých zánětů nebo bércových vředů.

Odkládání návštěvy u odborníka se nevyplácí 

Vždy je lepší hned při prvních příznacích chronického žilního onemocnění navštívit lékaře. Jedině správným léčebným postupem tak předejdete progresi onemocnění.

Zprvu může postačit režimové opatření, kompresivní terapie a léčivý přípravek na předpis, později se již nevyhnete některému z operativních zákroků. Ale ani jich se nemusíte dnes bát.

Odborník ze specializovaného pracoviště na křečové žíly vás nejprve vyšetří pomocí barevného ultrazvuku a na základě tohoto vyšetření doporučí konkrétní zákrok. Vždy je lepší jej zbytečně neodkládat.

Operační metody
Skleroterapie – využívaná hlavně pro léčbu metliček a zbytků po operaci křečových žil. Skleroterapie spočívá v uzavření postižené žíly speciální látkou (tekutina nebo pěna) způsobující místní zjizvení a uzávěr. Nevýhodou sklerotizace je to, že je často nutné opakování zákroku a není vhodná pro pokročilejší stadia. Výhodou je, že nevyžaduje hospitalizaci. V peněžence byste měli mít minimálně 2000 Kč.
ClariVein metoda – jedná se o mechanicko-chemickou metodu, která je spojená s rychlejším zotavením a menší pravděpodobností komplikací. Vyjde vás na 25 000–30 000 Kč za operaci na jedné noze.
VariClose  – unikátní metoda využívající k uzavření žíly těsnicího mechanismu v podobě biologického lepidla. Celý zákrok trvá asi patnáct minut, je bezbolestný a provádí se za plného vědomí pacienta. Po zákroku nemocný nemusí dodržovat žádný speciální režim a dokonce ani nosit kompresivní punčochy. Cena tohoto zákroku je ale nejvyšší, vyjde vás cca na 75 tisíc za jednu nohu.
Laserová metoda – při tomto způsobu je do žíly zavedena speciální sonda vysílající laserové záření. Rekonvalescence trvá jeden až dva týdny a pacient zaplatí 20 000–30 000 Kč za operaci na jedné noze. Jedná se o tzv. termální metodu.
Radiofrekvenční technika  – při ní je do žíly zavedena speciální sonda vysílající bipolární radiofrekvenční proud. Stejně jako laserová metoda znamená rychlejší rekonvalescenci v rámci dnů, očekávejte cenu cca 25–30 000 Kč.
Chirurgické odstranění křečových žil – chirurgické odstranění je jediný zákrok plně hrazený pojišťovnou. Spočívá ve vytržení nefunkční žíly, nejčastěji od třísla do podkolení nebo od podkolení do poloviny bérce. Rekonvalescence je bolestivá a často spojená se vznikem krevních podlitin. Nevýhodou je také délka rekonvalescence v řádu týdnů. Je to jediná metoda, na kterou byli odkázáni naši rodiče a prarodiče.

Většina zákroků je dnes téměř bezbolestná a ani po operaci nejsou nutná dlouhodobá omezení.

„Pacienti odcházejí po operaci domů a většinou další den mohou do práce či na golf. Po týdnu mohou jezdit na kole. Krátce po zákroku je nutná komprese končetiny v podobě obinadla či punčochy. Šest týdnů by se měli lidé jen vyhnout intenzivnímu slunění a pobytu v sauně,“ dodává odborník.

Viditelné známky operace mizí postupně po čtrnácti dnech. Je to však velice individuální. Pokud je operace provedena kvalitně, tak by se ze stejného místa už křečové žíly dělat neměly. Samozřejmě v některých případech se mohou objevit jinde.

Současná medicína sice umí bezbolestně a kosmeticky odstranit křečové žíly, ale doposud neumí zastavit vrozené dispozice pacienta k tomuto problému.

Podle lékařky Julie Černohorské z Dermal Centra Mělník a online Žilní poradny jsou základní prevencí, aby se zákrok nemusel opakovat, následující tři kroky: 

  • Úprava životního stylu  – pravidelný pohyb a odpočinek se zvýšenou polohou nohou. V případě nadváhy snížení hmotnosti. Pokud se objeví prvotní příznaky, pak nevystavovat nohy vyšším teplotám (sauna, horké koupele).
  • Kompresní léčba  – jedná se o punčochy nebo bandáže, které se navlékají s cílem snížit zvýšený žilní tlak. Jejich výhodou je okamžitá úleva a to, že působí jako prevence dalšího zhoršování onemocnění. Měly by tak být v šatní skříni hned od prvních pocitů těžkých nohou a otoků.
  • Venofarmaka – léky posilující žilní stěnu a zmírňující žilní zánět, které vám doporučí praktický lékař či žilní specialista. Venofarmaka by měla být součástí léčby ihned od prvních příznaků chronického žilního onemocnění (pocity těžkých nohou, otoky, metličky) tak, aby k operaci nemuselo dojít. Pokud je chronické žilní onemocnění zachyceno v pozdějších stadiích, jsou součástí předoperační i následné péče. Důležité je přitom užívat je dlouhodobě a pravidelně.

Reklama

Výběr článků

Načítám