Hlavní obsah

Jak si udržet postavu i přes kritické vánoční období

Novinky, lin

Jakmile odezní babí léto, lidé mají tendenci trávit více času v pohodlí domova, a to ideálně ve společnosti dobrého jídla. To má samozřejmě za následek rychlý přírůstek váhy. Jak se vyhnout nedobrovolnému zimnímu obalování a udržet si postavu i do následujícího plavkového období?

Foto: Profimedia.cz

Zimní období k přibírání přímo vybízí.

Článek

Nastávající období večírků a vánočních dobrot je, co se týče udržení si štíhlé postavy, poměrně náročné. Jak se vyhnout klasickému koloběhu vánočního přibírání a následným drastickým novoročním předsevzetím? Stačí jen dodržovat pár jednoduchých zásad. Jaké to jsou?

1. Využijte zimní aktivity

Zimní počasí přímo vybízí k tomu pustit se do outdoorových sportů, jako je bruslení, lyžování nebo třeba sáňkování. Pokud vás ani jedno nebaví, zkusit můžete i například dlouhé procházky či fyzicky náročnější běh.

Všechny tyto aktivity vám ulehčí spalování přebytečných tuků, které se během zimy snadno usazují. Výzkumy navíc ukázaly, že čerstvý vzduch působí jako stimulant a zajistí, že se vám bude chtít k fyzickým aktivitám vracet.

2. Odlehčete svá jídla

Gastronomické požitky k Vánocům patří a my vás rozhodně nebudeme nutit se jich vzdát. Pokud ale chcete, aby se vaše váha nehnula, zkuste alespoň největší strašáky štíhlé postavy nahradit zdravějšími potravinami.

Zkuste například klasický bramborový salát nahradit tím německým, který je bez majonézy, nebo si vyhledejte nejrůznější recepty na zdravé domácí cukroví. Uvidíte, že si pochutnáte stejně, a navíc bez výčitek.

3. Pozor na nápoje

Příležitostná sklenka nikomu neuškodí, ale pokud se vyžíváte v návštěvách, kde vaječný likér zajídáte vanilkovými rohlíčky, pak už by mohl nastat problém. Alkohol, a zejména pak ten sladký je totiž velmi kalorický a rychle se podepisuje na postavě. To samé také platí o slazených nealkoholických nápojích.

4. Plánujte si jídlo

Znáte se dobře a víte, že neodoláte, pokud před vás někdo postaví talíř s dobrotami? Začněte si jídlo plánovat a zapisujte si ho. Sledování všeho, co konzumujete, vám totiž pomůže ovládat své chutě, a navíc se tak nejlépe dozvíte, kolik a čeho jíte a případně to můžete omezit.

Reklama

Výběr článků

Načítám