Hlavní obsah

Diety, které fungují, a navíc tělu prospívají

Novinky, das

Přestože se objevují neustále nové trendy v hubnutí, populace tloustne. Podle odborníků je to dáno jednak leností, ale i naivitou mnohých lidí, kteří touží po rychlém zhubnutí a vsadí na drastickou dietu, při níž sice zhubnou, ale jen na chvíli, přičemž konečným výsledkem jim je ještě větší hmotnost. Mnohem lepší je tak vsadit na diety, jež se zaměřují na vyvážený jídelníček a zaručují tak hubnutí dlouhodobého rázu.

Foto: Profimedia.cz

Někdy stačí omezit zásadně nezdravé potraviny, které obsahují příliš tuku nebo cukru, a alkohol.

Článek

„S obezitou ani nadváhou nebojujte nárazově. Při nenadálé hladovce se organismus zbavuje vody a svalové hmoty, ale při návratu k běžnému stravování se voda v těle opět rychle zadrží a kilogramy se vracejí. Klíčem je naopak pravidelnost a především silná vůle,” upozorňuje prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., nefrolog působící v pražském centru IKEM a odborný garant programu Cambridge Weight Plan.

Je důležité si uvědomit, že nezdravé hubnutí vystavuje lidský organismus extrémní zátěži s mnoha zdravotními riziky. „Abychom si při shazování více neuškodili, je třeba nejprve podrobně znát svůj zdravotní stav a k hubnutí přistupovat s určitou přípravou a plánem. Kromě jojo efektu totiž jedincům hrozí i ničení vnitřní rovnováhy těla,” varuje MUDr. Matěj Kohutiar, člen Vědecko-lékařské rady Světa zdraví.

Všechny nezdařené pokusy hubnutí si navíc tělo ukládá do paměti, aby je později projevilo ve zdravotních komplikacích.

Jak tedy zhubnout? Často stačí málo. Každý člověk si jen musí sám přijít na to, že když omezí zásadně nezdravé potraviny, které obsahují příliš tuku nebo cukru, a alkohol a přidá třeba jen půlhodinu chůze denně navíc, začne se postupně cítit a vypadat lépe.

Důležité je nespěchat a každá dietní rozhodnutí činit s přesvědčením, že nejde o dietu, ale změnu životního stylu. Vše chce jednoduše čas a zpočátku třeba i asistenci odborníků.

Dash dieta

Tato dieta byla vytvořena speciálně pro lidi s vysokým krevním tlakem, nicméně vhodná je i pro ostatní, jelikož je primárně složena ze stravy chudé na soli a nezdravé tuky.

Základ jídelníčku tak tvoří celozrnné výrobky, ovoce a zelenina, potraviny bohaté na bílkoviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, v menší míře potom nízkotučné mléčné výrobky, maso, ryby, luštěniny, semínka a ořechy. Výhodou této diety je, že se dá držet celoživotně bez nežádoucích účinků na organismus. Pokud ale plánujete hubnout pouze krátkodobě, třeba do plavek, najděte si jinou dietu.

Středomořská dieta

Když se řekne Středomoří, určitě se vám hned vybaví letní dovolená, sluníčko, pohoda a hlavně výborné a lehké jídlo složené převážně z ryb. Přesně tak vypadá dieta inspirovaná zdravým životním stylem a prokázanou dlouhověkostí obyvatel zemí na břehu Středozemního moře.

Jídelníček dle středomořské diety má tvořit hlavně čerstvé ovoce a zelenina a potraviny obsahující „zdravé tuky”, jako jsou ryby, ořechy a olivový olej. V menší míře je povolena konzumace masa, mléčných výrobků a vína.

Středomořská dieta je o celkovém životním stylu, nejde o jednorázový návod na hubnutí. Hodí se pro všechny, ale vzhledem k tomu, že se nemusíte držet striktně rozepsaného jídelníčku, je potřeba sledovat kolik a čeho skutečně konzumujete a přizpůsobit výběr potravin a jejich množství svému aktuálnímu zdravotnímu stavu.

Flexitariánská dieta

Tato v zásadě benevolentní dieta kombinuje to nejlepší z vegetariánství s možností dopřát si občas bez výčitek libové maso. Většinu času je ale nutné živiny obsažené v mase nahradit rostlinnou formou - tuto roli v jídelníčku zastávají ryze vegetariánské potraviny jako tofu, vejce, fazole a čočka doplněné semeny, celozrnnými cereáliemi a samozřejmě ovocem a zeleninou.

Nedostatek masa ve stravě s sebou nicméně nese rizika - tím nejvýznamnějším je deficit vitamínu B12, který by vegetariáni i flexitariáni měli doplňovat například v podobě špenátu, brokolice či zelí.

U flexitariánského stravování je celkově nutné dbát na správné složení jídelníčku tak, aby obsahoval všechny důležité živiny ve vyváženém poměru. V takovém případě přináší vegetariánství samá pozitiva. Pozor ale na „líné” vegetariánství - budete-li dlouhodobě nahrazovat maso nevhodnými potravinami (např. pečivem, sladkostmi, tučnými sýry), můžete si přivodit až obezitu nebo cukrovku II. typu.

Weight Watchers aneb Strážci váhy

Dietní program usiluje o celkovou změnu životního stylu a myšlení. Postaven je hlavně na osobních setkáváních členů programu, vzájemné podpoře a heslu „když se nepohlídáš sám, pohlídají tě ostatní”. Dieta je specifická v tom, že během ní můžete na rozdíl od ostatních diet jíst cokoli, ovšem s ohledem na propracovaný bodový systém, který zároveň těží z výhod přirozené lidské soutěživosti.

Každá potravina a nápoj v systému mají přidělen určitý počet bodů. Pochopitelně nejvyšší bodové ohodnocení mají nezdravé potraviny jako sladkosti či víno, nejnižší naopak zelenina nebo potraviny s vysokým obsahem bílkovin. A vy máte denně k vyčerpání jen omezený počet bodů.

I zde ale platí, pokud trpíte jakoukoli potravinovou intolerancí, nebo ze zdravotních důvodů nemůžete určité potraviny jíst, poraďte se o vhodnosti této diety se svým lékařem.

Mind dieta

Je kombinací toho nejlepšího z dash a středomořské diety, má hlavně ochránit mozek a zabránit vzniku Alzheimerovy choroby. Doporučuje potraviny, které jsou vhodné právě pro správné fungování mozku, jako je listová zelenina, ořechy, bobulovité ovoce, fazole, celozrnné cereálie, ryby, drůbež, olivový olej a víno.

Zároveň tato dieta vylučuje potraviny z pěti skupin, které by se v jídelníčku neměly vyskytovat vůbec, nebo jen okrajově: červené maso, máslo a margaríny, sýry, smažená nebo fastfoodová jídla.

Mind dieta může dle zjištění snížit riziko psychických onemocnění až o 50 procent. Jedná se ale opět o dlouhodobou záležitost, životní styl, pro jednorázové hubnutí se nehodí.

TLC dieta

Je doporučována speciálně lidem, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu a mají tedy omezit hlavně živočišné tuky. Do jídelníčku diety patří nízkotučné mléčné výrobky, drůbeží maso, ryby, libové hovězí, případně vepřové maso, celozrnné obilné výrobky, ovoce a zelenina. Na snižování hladiny cholesterolu příznivě působí také fazole, hrách, rajčata, mrkev, pomeranče, oves či mrkev.

Vyhnout byste se měli vnitřnostem, plnotučnému mléku nebo vaječným žloutkům. Tato dieta tedy ze stravy eliminuje pouze nasycené tuky obsahující cholesterol, tím pádem je nejen účinná, ale i zdravá a univerzálně použitelná.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám