Hlavní obsah

Klíšťovou encefalitidu lze zprvu zaměnit s běžnou letní virózou

Novinky, das

Letní čas vybízí k výletům a aktivním pobytům v přírodě, to s sebou ale nese i jistá nebezpečí. Jedním z nich je nakažení klíšťovou encefalitidou. Přestože nákaza může proběhnout zcela bez příznaků, případně pouze jako letní viróza, u řady pacientů dochází i k obávanému zánětu mozkových blan, mozku či míchy s četnými komplikacemi. Proto se nevyplácí případná rizika podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Prvními příznaky onemocnění mohou být teplota, bolest hlavy či bolavé klouby.

Článek

První příznaky onemocnění se vyskytují poměrně po krátké inkubační době 10 až 14 dní, výjimečně se tak může stát dříve, či naopak později.

„U nemocných se objeví teploty doprovázené bolestmi hlavy, kloubů a svalů, které nelze odlišit od jiných běžně se vyskytujících letních virových infekcí, rovněž samotnou infekci v této fázi mnohdy nelze ani běžně dostupnými laboratorními testy potvrdit,” upozorňuje MUDr. Milan Trojánek, Ph.D., z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce.

V této, tzv. první fázi, nedochází k postižení centrálního nervového systému. U většiny nemocných obtíže spontánně ustupují do 2 až 7 dnů. Doporučuje se klidový režim a dostatek tekutin a předepisují se léky na horečku a bolesti.

„U některých nemocných, především pokud nedodržují klidový režim v první fázi infekce, se po přechodném zlepšení opět objeví horečky, intenzivní bolesti hlavy, světloplachost, nechutenství či zvracení. Onemocnění často doprovází třes končetin či očních víček, jazyka a někdy i dolní čelisti, zpomalení řeči, poruchy spánku a nesoustředěnost. V této fázi nemocný vyžaduje hospitalizaci, během které se prokáže zánětlivé postižení mozkových blan a zahájí se adekvátní léčba zaměřená zejména na ovlivnění příznaků onemocnění,” vysvětluje Trojánek.

Mezi možné komplikace patří obrna hlavových nervů či končetin, porucha vědomí či selhávání životně důležitých funkcí. Onemocnění probíhá mírněji u dětí, naopak závažnější průběh bývá pozorován u osob středního a vyššího věku.

Přisátí klíštěte nelze podceňovat

K přenosu viru dochází nejčastěji přisátím infikovaného klíštěte, pouze výjimečně se může člověk nakazit požitím nepasterizovaného kontaminovaného mléka či výrobků z něj připravených.

Okamžitě po návratu z přírody je tedy důležité se důkladně prohlédnout. „K infikování může dojít už po dvou hodinách po přisátí parazita,“ varuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Jelikož přisátí klíštěte nelze vždy zabránit, jedinou skutečnou prevencí tohoto onemocnění zůstává očkování. Je vhodné i pro děti od jednoho roku a vakcínu lze bezpečně podat i v letních měsících, přičemž k rychlému zajištění ochrany se podává ve zrychleném schématu (druhá dávka za 14 dnů), aby byla co nejrychleji zajištěna ochrana očkovaného jedince.

Reklama

Výběr článků

Načítám