Hlavní obsah

Test DNA detekuje přednádorové stavy rakoviny děložního čípku lépe než cytologie

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina děložního čípku zůstává jedním z nejběžnějších a nejnebezpečnějších zhoubných onemocnění v ČR. Prakticky všechny nádory děložního čípku jsou způsobeny přetrvávající infekcí lidským papilomavirem (HPV). Až 80 % žen se během svého života s touto infekcí setká, většinu infekcí ale eliminuje jejich imunitní systém. Odhalit toto onemocnění lze pomocí cytologického vyšetření, které ovšem podle české studie s názvem Libuse není tak efektivní jako test na přítomnost HPV DNA.

Foto: Profimedia.cz

Test HPV DNA

Článek

Hlavním cílem studie Libuse je zmapování výskytu nejagresivnějších genotypů viru HPV 16 a HPV 18, přednádorových stavů a zhoubných nádorů ve zdravé populaci českých žen ve věku 30-60 let v časovém období tří let.

Ve své první, právě ukončené fázi, studie ověřovala schopnost testu HPV DNA detekovat přednádorové stavy a porovnávala je s výsledky paralelně probíhajícího cytologického screeningu. Z celkového vzorku mělo 95,3 % žen negativní nález cytologického stěru, DNA test na vysoce rizikové typy HPV byl ale pozitivní v 7,4 % případů.

Do studie bylo zapojeno 2400 žen z 12 gynekologických center ze všech regionů ČR. V absolutních číslech tak bylo zaznamenáno 180 případů výskytu HPV, z nichž však 90 žen zároveň vykazovalo negativní cytologický nález. Výsledky studie tedy potvrzují závěry zahraničních srovnávacích studií, z nichž vychází test HPV DNA v průměru o 35 % citlivější než cytologický stěr.

„Negativita testu HPV DNA, respektive délka přetrvávání negativní predikce testů HPV DNA umožňuje prodloužit interval kontrol u gynekologa na 3 až 5 let, což může vést ke zvýšení podílu žen, které se nechají vyšetřit. Standardní screening totiž každoročně využívá jen kolem 57 % českých žen, což je jedním z důvodů, proč je u nás zaznamenán dvojnásobný počet nových případů rakoviny děložního čípku než v západoevropských zemích,“ vysvětluje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D., hlavní odborný garant studie.

„V případě potvrzení dosud velmi slibných výsledků Libuse tak bude možné vypracovat nový algoritmus pro vyšetření rakoviny děložního čípku u žen v České republice,“ dodal.

Preventivní prohlídky jsou v případě rakoviny děložního čípku nezbytné, protože v počátečních stádiích onemocnění nemusí pacientka pociťovat žádné příznaky.

Preventivní vyšetření pomocí HPV DNA v současné době není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, jeho cena se pohybuje od 500 do 1200 Kč, záleží na laboratoři, která test provádí.

„Investice do zdraví v hodnotě večeře pro dva v dobré restauraci se ale rozhodně vyplatí,” dodává MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., předseda České gynekologicko-porodnické společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám