Hlavní obsah

Jak chránit svá záda při uklízení, žehlení, mytí nádobí či sledování televize

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás neustále bolesti zad? Jednou z příčin mohou být nesprávné pohyby při domácích činnostech, jako je například žehlení, vysávání, mytí nádobí či sledování televize.

Jak správně držet tělo při domácích pracíchVideo: Novinky

 
Článek

Podívejte se s námi na to, co děláte špatně a jak tyto chyby napravit, abyste si přestali ubližovat.

Používání mobilů

Většina lidí drží mobil či tablet v úrovni pod hrudníkem či při sezení v klíně. Neustále tak ohýbají hlavu dolů nebo se předklánějí dopředu, což způsobuje napětí a svalovou tuhost v horní části zad a krku.

Správné držení: Mobil držte vždy v úrovni horní části hrudníku, aby vám stačilo sklopit oči, a to i bez ohybu hlavy.

Přenášení věcí nahoru a dolů či ukládání věcí do vysokých skříní

Nadměrné namáhání a ohýbání zad při přenášení věcí poškozuje horní i dolní část zad a ramena. Navíc při opakovaném přenášení těžkých břemen může dojít i k poškození kolen.

Správně: Záda mějte vždy rovně a předměty držte blízko těla. Otáčivý pohyb by měl být veden vždy z nohou, a ne zad či ramen. Nikdy se nesnažte nosit něco, co máte problém vůbec uzvednout. V těchto případech si vždy řekněte o pomoc druhého.

Skládání prádla

Záda trpí jak při sklánění se k oblečení, tak při otáčení se z jedné strany na druhou při sezení na pohovce.

Správně: Pokud stojíte, pak oblečení skládejte na podložce, jež je minimálně ve výši vašeho pasu. Při sezení u stolu je zase vždy zapotřebí hledět, aby záda byla ve vzpřímené poloze.

Přemýšlejte i nad ukládáním samotného oblečení. Věci pro denní nošení, jako je spodní prádlo či ponožky, vždy ukládejte do zásuvek, jež jsou minimálně ve výši pasu. Naopak oblečení, které nosíte minimálně, ukládejte do spodních zásuvek.

Mytí oken

Při mytí oken jednou rukou dochází k nadměrné zátěži nejen ruky, lokte, ramen, ale i dolní části zad.

Správně: Vždy ruce po chvilce střídejte, tělo držte v rovině a po celou dobu mytí mějte ruce v úrovni obličeje. U vyšších oken tedy používejte schůdky či žebřík.

Dávání dětí do autosedaček

I při ukládání dítěte do autosedačky si můžete velmi ublížit. Stačí, když se přitom budete špatně sklánět a otáčet. Poškodit si můžete jak dolní část zad, tak ramena.

Správně: Dítě držte vždy u těla a pokud možno co nejvíce pokrčte kolena a pohybujte nohama, abyste se nemusela s dítětem výrazně předklánět.

Žehlení, vysávání, mytí nádobí, používání myčky a sledování televize

Pokud vás zajímá, jak správně vykonávat tyto činnosti a neubližovat si při nich, podívejte se na přiložené video.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám