Hlavní obsah

Chřipku není radno brát na lehkou váhu

Novinky, das

Mírné zimní počasí svědčí nejrůznějším infekcím, včetně virů chřipky. Nemusí se přitom jednat o žádnou banalitu. V České republice kvůli chřipce umírá kolem dvou tisíc lidí ročně, příčinou bývají komplikace, které se mohou přidružit. Podívejte se s námi, jak se před ní chránit a jak s ní v případě onemocnění účinně bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Při chřipce je důležitý klid na lůžku, dostatek tekutin a vitamínů, především C.

Článek

Chřipka se často zaměňuje s běžným nachlazením, což vede k tomu, že ji lidé podceňují. Vzhledem k možným vážným důsledkům je však důležité nebrat její průběh na lehkou váhu.

„Začátek chřipky je obvykle náhlý, projevuje se vysokou horečkou 38-40 °C, kterou navíc často doprovází zimnice, bolesti hlavy, svalů, kloubů a v neposlední řadě i dráždivý, suchý kašel. Chřipka je na rozdíl od nachlazení také spojena s výraznou celkovou schváceností a vyčerpáním. A zatímco při správné léčbě akutní obtíže a horečka většinou ustoupí během 3–5 dnů, další příznaky během 7–10 dnů, únava a slabost mohou přetrvávat dlouho poté, někdy i v řádu týdnů,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Prevence chřipky

Pokud je to možné, v době epidemie se vyhýbejte místům s větší koncentrací lidí. Nejrizikovější je totiž úzký kontakt s kašlajícím nemocným, tj. cca do 1 metru. Virus přežívá v prostředí několik dní (v závislosti na typu povrchu, teplotě a vlhkosti) a je možné se nakazit i z kontaminovaných předmětů (podáním ruky, přes telefonní sluchátka, držadla v MHD, hračky, použité kapesníky apod.). Někdy není od věci používat ve společnosti většího množství lidí roušku přes obličej.

„Důležitá je ale také správná životospráva, dostatečný pobyt venku, otužování, saunování, dostatek spánku a vyhýbání se stresu. Z potravin se doporučuje konzumovat česnek (přírodní antivirotikum), čerstvé citrusy, kysané zelí, salát, špenát či brokolici. V době epidemie chřipky pak zvyšte svou hygienu, myjte si často ruce, nemněte si oči a obličej a často větrejte. Pokud to jde, omezte i návštěvy kin nebo divadel a nepobývejte v zakouřených místnostech,“ nabádá Lazák.

Své nezastupitelné místo v prevenci mají rovněž vitamíny, probiotika a enzymy.

Pro lidi starší 65 let či s nějakým chronickým onemocněním je vhodné očkování. Přestože neposkytuje 100% ochranu před onemocněním, výrazně snižuje výskyt komplikací.

Největšími přenašeči chřipky bývají děti, onemocní-li, je nutné zvýšit opatření i u sebe. U dospělých totiž chřipka může mít mnohem horší průběh i dopady.

Jak poznat, kdy je třeba navštívit lékaře a nechat si předepsat antibiotika?

„Zvýšená tělesná teplota není dostatečnou informací pro určení diagnózy. Je důležité znát hladinu tzv. C-reaktivního proteinu – CRP. Podle jeho obsahu v krvi lze poměrně přesně rozlišit mezi bakteriálním nebo jiným, nejčastěji virovým původem onemocnění. Zatímco první případ splňuje podmínky pro nasazení antibiotik, v druhém se zpravidla stačí vyležet a léčit běžně dostupnými prostředky," vysvětluje doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Na klasické nachlazení je tak nasazení antibiotik zbytečné. Při častém užívání antibiotik totiž hrozí riziko takzvané antibiotické rezistence, kdy se pacient stává vůči léčivu imunní a k případné další léčbě proto potřebuje antibiotika mnohem silnější.

Jaká je první pomoc u chřipky

„V první řadě se doporučuje klid na lůžku a dostatek tekutin. Při bolestech hlavy a svalů se podávají analgetika, při horečce antipyretika, při suchém dráždivém kašli antitusika. Důležitý je i dostatek tekutin a vitamínů, především vitamínu C, který přispívá ke snížení únavy a vyčerpání, zmírňuje symptomy chřipky, přispívá k normální funkci imunitního systému,” radí PharmDr. Ivana Lánová z Benu Lékárny v Mladé Boleslavi.

V lékárnách jsou k dispozici i vícesložkové léky, které odstraňují několik symptomů najednou. U nich je třeba dávat pozor na kontraindikace a interakce s jinými léky. „Tak například většina není vhodná pro pacienty s vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárním onemocněním, s poškozenými játry nebo ledvinami, diabetem, glaukomem (zeleným zákalem), při užívání některých antidepresiv. Málokdo ví, že pokud je v léku obsažena účinná látka phenylephrin, neměl by pacient současně používat nosní kapky nebo spreje na uvolnění ucpaného nosu, tzv. dekongestanty,” upozorňuje doktorka Lánová.

Většina kombinovaných přípravků obsahuje paracetamol – látku na tlumení bolesti a snižování teploty. Nejpřesnější dávkování paracetamolu je podle hmotnosti pacienta. Pokud se paracetamol užívá v doporučených dávkách a intervalech (u dospělých pacientů minimálně čtyřhodinových), jedná se o poměrně bezpečné léčivo!

„Pozor ale na kombinaci s léky, které mohou také obsahovat paracetamol, čímž může dojít k překročení doporučené dávky a poškození jater. Dobré je vědět, že alkohol násobí škodlivý účinek na játra, a tak je zcela nevhodné potit se za pomoci paracetamolu a čaje s rumem či svařeného vína,” varuje lékárnice.

Proti chřipce mohou pomoci i některá homeopatika, které vám nejlépe doporučí lékař či lékárník.

Na horečku nejen léky

Léčbu horečky (zejména u dětí) se doporučuje doplnit i zábaly a sprchováním. Při zábalech používejte vlažnou vodu o zhruba 25 °C, zábaly přikládejte na hrudník a břicho po dobu 10 až 15 minut a aplikujte je třikrát za 2 hodiny.

Sprchování nebo spíše omývání houbou se provádí ve vodě o teplotě 29 až 32 °C. Omývejte trup a končetiny přibližně 10 až 30 minut.

Dejte si však pozor – u malých dětí se sprchování nedoporučuje vůbec, u větších pak záleží na jejich toleranci. Obecně se tyto metody nesmí používat, má-li nemocný pacient mramorovanou kůži, studené končetiny a při jeho nepohodlí.

Nezapomínejte, že při horečce je vždy nutné hledět na dostatečný přísun tekutin.

Jak bojovat s chřipkou pomocí jídla

Česnek obsahuje zhruba 400 různých látek. Kromě vitamínů A, B, C a D a dobře vstřebatelných minerálů je to asi stovka sirných sloučenin, což jsou přírodní antibiotika účinkující proti bakteriím a virům, a dokonce i proti řadě plísní. Česnek dokáže účinně stimulovat naši imunitu a používá se jako prevence proti chřipce, rýmě a dalším infekcím horních cest dýchacích.

Řapíkatý celer je zdrojem nejen vlákniny a minerálů, ale také vitamínu C, karotenu a vitamínů skupiny B.

Jablka mají vysoký obsah vitamínů, mezi jejich nejobdivuhodnější schopnost patří to, že dovedou regulovat chod mnoha vnitřních orgánů – posilují hlavně imunitní systém, krevní oběh a cévy. Nejbohatším zdrojem všech látek je slupka, takže jíst i odšťavňovat bychom měli jablka neloupaná.

Petržel obsahuje jedinečnou kombinaci živin a také 3krát více vitamínu C než pomeranč. Má velký podíl chlorofylu, který čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Společně s flavony se podílí na zvyšování okysličení krve a tím i na zvýšení schopnosti detoxikace a léčebných mechanismů. Petržel je jedinečným zdrojem živin a také fantastickým zdrojem kyseliny listové, má močopudné účinky, snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin.

Zázvor prohřeje celé tělo a má také relaxační účinky. Působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém.

Kurkuma má široké spektrum působení. Zvyšuje odolnost organismu, podporuje imunitu a celkovou regeneraci.

Citrón je bohatým zdrojem vitamínu C, posiluje tak imunitní systém a obranyschopnost organismu. Zvyšuje ale také výkonnost, a ač je kyselý, pomáhá odkyselovat organismus.

Mrkev obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a také selen, který je velmi důležitý pro náš imunitní systém. Zvyšuje odolnost organismu a chrání tělo před volnými radikály.

Chilli papričky výrazně posilují imunitu, a to díky obsahu vitamínů A, B a C a minerálů. Obsahují také kapsaicin, který působí jako antioxidant, chová se také jako přírodní antibiotikum, pomáhá při rýmě a je nápomocný i v prevenci chronických zánětů dutin.

Kromě bylinkových čajů můžete vyzkoušet i zdravé šťávy.

Fresh proti chřipce
Suroviny: 2 tyčky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 4 jablkaPostup: Vše postupně dáme do lisu a ihned konzumujeme. Podle vlastní chuti můžeme přidat i med.
Petrželový fresh se zázvorem
Suroviny: 4 kořeny petržele nejlépe i se zelenými částmi, 3-5 cm čerstvého zázvoru (množství závisí na vaší chuti), 2 jablka, 1/2 lžičky kurkumy, 1/4 lžičky muškátového oříškuPostup: Pevné suroviny postupně vložíme do lisu, na závěr přidáme koření a čerstvé konzumujeme.
Mrkvový fresh s chilli papričkou
Suroviny: 1 citrón (pokud je bio, neloupejte a dejte i se slupkou), 7 mrkví, 1 čerstvou chilli papričkuPostup: Vše dáme do lisu a ihned podáváme.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku vypukla chřipková epidemie

V České republice vypukla chřipková epidemie. Uvedla to Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Nemocnost dosáhla na 1722 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je...

Výběr článků

Načítám