Hlavní obsah

I zdánlivě zdravé spermie nemusí být schopné oplodnění

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik let se snažil pár z Prahy o dítě, ale marně. Dokonce byli i v centru asistované reprodukce. Lékaři jim ale tvrdili, že je vše v pořádku. Žena neměla žádné zdravotní problémy, muž měl normální spermiogram. Až unikátní vyšetření ukázalo, že většina jeho spermií není schopná oplodnění.

Foto: Profimedia.cz

S nízkou životností spermií má problém až patnáct procent mužů.

Článek

Mikroskopické vyšetření spermiogramem, které se běžně používá ke zjištění kvality spermií, totiž neodhalí všechny nedostatky spermií.

„Spermie vypadají normálně, jsou dostatečně pohyblivé, je jich mnoho, ale přesto se při jejich použití nevyvinou kvalitní embrya,“ vysvětluje doktorka Zuzana Krátká z imunologické laboratoře z Centra lékařské genetiky a reprodukční medicíny Gennet v Praze.

Podle ní má problém s nízkou životností spermií až patnáct procent mužů, kteří mají jinak podle rutinního vyšetření normální spermiogram.

Mladému páru nakonec pomohlo až speciální vyšetření, takzvaná cytometrická analýza spermií. Ta sleduje detailně životnost a kvalitu spermií a ukáže, zda u nich např. nedochází k tzv. apoptóze, která by se dala popsat jako jakási buněčná sebevražda. Zájemce vyjde analýza na zhruba osm set korun. Doktoři mají díky ní šanci odhalit neplodnost u mužů.

Jako jediní v ČR

Tuto relativně novou metodu jako jediná v ČR používá již dva roky právě imunologická laboratoř v pražském Gennetu, kde už tímto způsobem vyšetřili zhruba tisícovku mužů. „Analýza nám ukáže, kteří pacienti mají v čerstvě odebraném ejakulátu většinu spermií živých a kteří jich naopak mají většinu umírajících,“ říká bioložka, jež se věnuje imunologii řadu let.

K apoptóze podle jejích slov sice u spermií dochází běžně, problém však nastává, když počet takových spermií převládá v čerstvém ejakulátu. Důsledkem apoptózy je totiž také poškození DNA spermií.

„Z našich poznatků vyplývá, že možnou příčinou nízké životnosti spermií může být třeba infekce nebo špatná hladina hormonů. Proto je vhodné nechat se v takovém případě vyšetřit andrologem,“ dodává s tím, že kvalita spermií se u mužů zhoršuje už po pětatřicátém roce věku.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Zuzana Krátká se zabývá imunologií už téměř dvacet let

V České republice postihuje neplodnost zhruba 15 procent párů. Je přitom téměř shodně rozdělena mezi muže i ženy. Důvodem neplodnosti jsou věk, špatné životní prostředí, stres i zdravotní problémy. Těmi mohou být také infekce, o nichž nemusí dotyčný ani vědět. Velmi rozšířenou bakterií je Ureaplasma, která se vyskytuje u mnoha lidí, ale u neplodných párů může přispívat k vyšší apoptóze spermií. U žen může způsobit např. zánět vejcovodů.

„Po podání antibiotik se v průběhu dvou měsíců může postupně zlepšit kvalita spermií a zvýšit šance na početí potomka, ať už přirozenou cestou, nebo pomocí asistované reprodukce,“ popisuje bioložka.

Za neplodnost může i celiakie

V posledních pěti letech se v případě léčby neplodnosti stále více uplatňuje reprodukční imunologie. Donedávna tomu však tak nebylo, lékaři často imunologické vyšetření opomíjeli. Imunologické vyšetření může odhalit zánětlivá nebo autoimunitní onemocnění, která souvisejí s neúspěšnou snahou o početí dítěte.

Objevuje se například mnohem více žen, které trpí celiakií, autoimunitním onemocněním postihujícím střevo, které je způsobené nesnášenlivostí lepku. Stává se, že jej odhalí až vyšetření imunologické laboratoře, protože ženy dosud neměly žádné zdravotní potíže.

„V tomto případě velmi dobře účinkuje nasazení bezlepkové diety, čímž zmizí příčina zánětu, upraví se rovnováha imunitního systému a žena pak otěhotní,“ objasňuje doktorka. Podobné riziko podle ní představují i onemocnění štítné žlázy nebo některé revmatologické choroby.

Neplodnost má tak řadu různých příčin a její léčba zasahuje do mnoha medicínských oborů. Důležitá je proto vzájemná spolupráce odborníků věnujících se léčbě neplodných párů.

„To je důvod, proč v únoru v Praze organizujeme druhý ročník konference reprodukční medicíny, na němž vystoupí špičkoví odborníci z ČR a ze Slovenska. Garantem akce je přední česká odbornice na reprodukční imunologii doktorka Karin Malíčková,“ doplnila Zuzana Krátká.

Reklama

Výběr článků

Načítám