Hlavní obsah

Samota škodí stejně jako patnáct cigaret denně

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samota je stejně škodlivá jako kouření patnácti cigaret denně, tvrdí vědci. Jen ve Velké Británii trpí devět miliónů dospělých pocitem izolace a samoty. Ta má přitom na tělo stejně negativní účinky jako například obezita a o třetinu zvyšuje riziko předčasné smrti. Problém se navíc netýká pouze seniorů, postihuje všechny věkové skupiny.

Foto: Profimedia.cz

Samota škodí.

Článek

Sociální epidemie, tak odborníci označují problémy, které způsobují u lidí osamělost. Ačkoliv se nejedná o žádnou vážnou nemoc, účinky na zdraví člověka závažné jsou.

Izolace má na zdraví podobný účinek, jako když kuřák kouří patnáct cigaret denně. Zpráva komise pod vedením zdravotní odbornice Jo Coxové navíc upozornila, že osamělost se netýká pouze starších lidí, ale všech věkových skupin.

Profesorka Jane Cummingsová pro Daily Mail uvedla: „Sociální izolace může mít ničivý dopad nejen na duševní pohodu lidí, ale důkazy rovněž ukazují, že může zvýšit o třetinu riziko předčasné smrti.”

Dále radí, že nejlepším návodem na pocit osamělosti je udržovat zdravé vztahy s přáteli, sousedy a samozřejmě, pokud je to možné, i s rodinou. I sebemenší kontakt s pošťákem či v samoobsluze s prodavačkou je cenný a může zabránit vážným nemocem, dokonce i zachránit životy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám