Hlavní obsah

I v chladném počasí lze začít s během, nezapomeňte na správné doplňky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle odborníků neexistuje špatné počasí pro běhání, jen špatně oblečený běžec. Pokud tedy uvažujete, že začnete běhat, pak to nemusíte odkládat na jaro, začít můžete hned. Je ale zapotřebí držet se hned několika pravidel.

Jak začít běhat v chladném počasíVideo: Novinky

 
Článek

„U běhání platí dvě základní pravidla – vytrvalost a pravidelnost. Pokud tedy chcete začít běhat, pak minimálně 2-3krát týdně, aby tělo začalo vůbec vnímat danou aktivitu a umožnilo jedinci se zlepšovat,” vysvětluje ultramaratonec René Kujan.

Vždy je zapotřebí začít pomalu, po malinkých vzdálenostech. „Není kam spěchat, dejte tělu prostor, aby se přizpůsobilo,” radí.

Obvyklou chybou začátečníků je, že běhají příliš často, nebo příliš daleko, a to dřív, než získají dobrou kondici. Hrozí jim tak nejen úrazy, ale i to, že s běháním skončí dřív, než pořádně začnou.

S běháním může začít každý

Řada lidí si myslí, že běhání je pouze pro mladé, zdravé lidi plné energie. Opak je ale pravdou. Pokud se člověk nepřepíná, začít s běháním lze v jakémkoliv věku i bez předchozí kondice. Je vhodné zejména volit pomalejší tempo, zařazovat přestávky nebo střídat běh s chůzí. Začátky jsou pochopitelně těžké, ale pokud člověk vytrvá, sport posílí nejen tělo, ale i ducha.

Pokud má někdo výraznou nadváhu, pak mohou při běhu trpět klouby, ale není pravdou, že klouby trpí u všech jedinců. Běh může mít pro naše klouby i pozitiva, protože posiluje svalstvo, vazy a tím zpevňuje klouby.

Pro tělo je pohyb nezbytný, a pokud se mu věnujeme pravidelně a přiměřeně, organismus to jen uvítá. Je ovšem nesmysl bez tréninku začít běhat dlouhé tratě.

Důležité také je se správně zahřát a protáhnout, a to nejen před během, ale i po něm.

„V zimním čase je ideální se rozcvičit už doma, např. lehkým poklusem na místě a protažením těla pomocí dynamického strečinku. Po běhu je také dobré nezapomínat na statický strečink, který zlepší regeneraci svalů,” doporučuje Kujan.

Ráno nebo večer

Nejde jednoznačně říci, co je lepší, zda běhat ráno, nebo večer. Každému jednoduše vyhovuje něco jiného.

Ráno se doporučuje lehký běh, maximálně tři až pět kilometrů a ideálně v klidnějším tempu. Takovému běhu můžeme říkat „zdravotní“ – buduje se tím lepší imunita, také brzy po ránu bývá čistější vzduch. Když běháme, do těla se nám vyplavují endorfiny, tedy hormony štěstí, i proto člověka mírný běh po ránu příjemně naladí na celý pracovní den. Běhat krátce po probuzení delší tratě se nedoporučuje, a už vůbec ne, pokud se předtím nenasnídáte. Takový náročný trénink vás víc unaví, než dodá energii.

„Pokud chcete podávat velké výkony už ráno, vstaňte dřív, dopřejte si v klidu energicky vydatnou snídani, doplňte tekutiny třeba i isotonickým sportovním nápojem a až vám slehne, pak sportujte. Klidně si ale delší tratě a vyšší tempo nechte na odpoledne či večer. I když pro někoho může být představa tréninku po náročné pracovním dni děsivá, fyzická aktivita je právě to, co vám pomůže odreagovat se a vypnout,” radí instruktor běhu Martin Levý z Gatorade.

Jak se obléknout

„Zde platí zcela základní princip – obléknu se vždy o něco méně, než když nejdu běhat. Tak, aby nedocházelo k přehřátí,” upozorňuje ultramaratonec.

Obléknout si tedy můžete zimní funkční legíny na běhání, ideálně také dlouhé ponožky či podkolenky. „V zimě si dávejte pozor, aby byly v teple Achillovy šlachy. V chladném počasí tak zapomeňte na krátké elasťáky a kotníkové ponožky! Pokud vystavíte chladu achilovky, velmi trpí a můžete si tak skutečně ublížit,” dodává Kujan.

Pokud klesne teplota pod bod mrazu, můžete si pod legíny natáhnout ještě termo prádlo. Na vrchní část těla si vezměte termo triko a slabou mikinu. Ve velkých mrazech můžete doplnit ještě o větrovku nebo softshellovou bundu. Že jste správně oblečení, poznáte tak, že vám bude malinko zima, když vyjdete před dům. Po 1-2 kilometrech běhu se zahřejete.

Přes zimu je určitě dobré dbát i na správné běžecké doplňky, jako je funkční čelenka, čepice a rukavice na běh. V případě, že běháte později večer, nezapomínejte na dostatek reflexních prvků, v případně nutnosti můžete použít i čelovku.

Co si obout?

Pokud je sucho, pak vám stačí klasické běžecké boty. Jakmile začne mrznout, hrozit náledí, sníh, pak se doporučují trailové boty se vzorkem, které zabrání uklouznutí.

Správný styl je základním předpokladem zdravého běhání
Pokud běžec neovládá techniku, je větší pravděpodobnost, že dojde ke zranění. Mezi nejčastější chyby běžců patří špatně umístěné těžiště, předklon, záklon, přední noha příliš vpředu a špatná práce rukou. Těžiště těla má být posunuto malinko dopředu. Neběháme tedy vzpřímení, ale v lehkém předklonu. Hlava však zůstává v jedné ose s kotníkem, kyčlí, ramenem a krkem a oči směřují před sebe. Odrazová noha pak musí směřovat za dané těžiště. Místo, kam noha při odrazu dopadá, pak ovlivňuje rychlost běhu. Ruce držíme v pravém úhlu a pohybujeme pouze ramenním kloubem směrem dopředu a dozadu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám