Hlavní obsah

Bojuje s rakovinou plic, léčbu si ale hradí sama. Pojišťovna odmítá platit

Novinky, das

V květnu 2012 začala Hanka (44 let) pociťovat, že se nějak moc zadýchává při chůzi do schodů. Přisuzovala to vyšší hmotnosti. Pak ale začala často pokašlávat, a tak pro jistotu navštívila svoji praktickou lékařku. Ta usoudila, že se jedná o zablokovaná žebra, a poslala Hanku na rehabilitaci. Hance se to ale nepozdávalo, a tak zašla za lékařkou znovu.

Foto: archív paní Hanky

První příznaky rakoviny plic se u paní Hanky objevily v 39 letech.

Článek

„Chtěla jsem se ujistit, že si je lékařka svou diagnózou skutečně jista. Zablokovaná žebra jsem totiž měla dva roky zpátky a bolest byla úplně jiná,“ vysvětluje Hanka. Lékařka ji tedy poslala na rentgen, který ukázal vodu na plicích. „Bylo mi řečeno, že se mám někdy objednat na CT. Jela jsem zpátky k obvodní lékařce, aby mě objednala. Volno měli až za dva měsíce. Díky její přímluvě se podařilo domluvit termín na CT ještě ten den,“ vzpomíná Hanka.

Vyšetření CT odhalilo nález na plicích, lékaři však stále nevěděli, o co přesně se jedná. Zůstala tedy celý měsíc v nemocnici na pozorování. Podstoupila další vyšetření a odběry, které ale nic neodhalily. Lékaři její problém řešili tak, že jí odsáli vodu z plic, která se ale do nich opětovně vracela.

Až v další nemocnici jí byla udělána bronchoskopie, která bohužel potvrdila diagnózu rakoviny plic, což byl pro paní Hanku, celoživotní nekuřačku, obrovský šok. Při další hospitalizaci a vyšetření kamerou se přišlo na to, že se jedná o poslední, metastatické stadium. Nádor se již natolik rozšířil, že byla postižena poplicnice, pohrudnice i druhá plíce. V takovém rozsahu přitom nelze nádor operovat.

Hanka se dostala do péče docentky Koubkové ve fakultní nemocnici v pražském Motole. Prošla pěti cykly chemoterapie po třech týdnech. Po každém cyklu byla zcela vyřazena z běžného fungování. „Dva tři dny po chemoterapii to šlo, pak jsem lehla a vstala až na další cyklus. Bylo mi špatně od žaludku, cítila jsem velkou slabost. Stěží jsem došla na toaletu a pak zpátky do postele,“ vysvětluje Hanka.

Tenkrát jí byla nabídnuta možnost jiné, studijní léčby, pomocí tzv. imunoterapie, která je o poznání šetrnější. Hančin stav se zlepšil, cítila se mnohem lépe, mohla trávit čas se svými dětmi, věnovat se běžným činnostem, dokonce začala i sportovat.

Ložiska rakoviny mizela, CT vyšetření ukázalo, že se i primární ložisko zmenšovalo. V červnu 2016 byla léčba ukončena. Po dalším postupu onemocnění byl studijní lék znovu nasazen, bohužel už ale tolik nezabíral. Hančin stav se zlepšil, ale výsledky již nebyly tak dobré. V červnu 2017 se zjistilo, že léčba přestala být účinná, a studie byla ukončena. Následné vyšetření odhalilo, že nádor zmutoval do vzácné podoby ROS1. Tato mutace se může v České republice ročně vyskytnout přibližně u 10 pacientů.

Šance v podobě cílené léčby

Hanka se od docentky Koubkové dozvěděla o možnosti získat cílenou léčbu. Oproti chemoterapii, která ničí všechny dělící se buňky, ovlivňuje cílená léčba pouze přesně dané rakovinové buňky. Léčba je tak mnohem šetrnější a nemá tolik vedlejších účinků. Jedná se však o lék, který není pro daný typ mutace hrazen ze zdravotního pojištění. Hanka proto podala žádost o úhradu podle paragrafu 16. Vyjádření pojišťovny však bylo zamítavé.

„Podali jsme odvolání. Snažili jsme se zdůraznit, jak je lék účinný a že má méně vedlejších účinků než chemoterapie,“ popisuje Hanka. Chemoterapie je brána pojišťovnou jako dostupná hrazená alternativa, ale není tak účinná jako cílená terapie. Navíc zhoršuje kvalitu života, v Hančině případě ji zcela vyřadila z běžného života. U léku, o který žádala, se efekt projeví obvykle již do dvou měsíců. Měsíčně ale stojí přes 100 000 korun. Hančina rodina nabídla v odvolacím dopise pojišťovně, že bude lék po dobu dvou měsíců hradit sama, a pokud se prokáže jeho účinnost, požádá poté pojišťovnu o úhradu. Kontrola po čtyřech týdnech léčby ukázala ohromný pokrok a ústup onemocnění.

„První dávku jsem vzala v pátek večer,“ vypráví Hanka. „V úterý ráno už jsem nechrčela přes noc, voda z plic zmizela. Když se předkloním, tak mě nic nedráždí ke kašli. Během pár dnů nastaly úžasné změny. Cítím se dobře, lépe se mi dýchá, mohu i chodit s dětmi cvičit.“

Po zjištění výsledků kontroly poslala rodina doplnění odvolání, které dokazovalo zlepšení stavu, pojišťovna toto však již nevzala v potaz a vydala konečné zamítavé rozhodnutí žádosti. Hanka se ale nechce vzdát. Chce být se svými dětmi, chce se dočkat vnoučat. Přeje si být se svým manželem, který jí byl vždy po boku. Svůj boj nevzdává a léčbu se bude dále pokoušet získat.

Hanka je maminkou dvou dětí, šestnáctiletého chlapce a jednadvacetileté dívky. Její největší oporou je celá její rodina. „Bez podpory rodiny by to vůbec nešlo, drží mě nad vodou,“ dodává.

Vzhledem k tomu, že si musí Hanka i nadále platit léčbu sama, založila transparentní účet 3088992123/0800. Pokud Vás její příběh zaujal, bude ráda za podporu. Jakýkoli obnos může pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám