Hlavní obsah

Tušila, že má rakovinu. Na diagnózu od lékařů čekala devět měsíců

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Američanka Catherine Lewisová poprvé objevila na své noze neobvyklý útvar, ani ve snu ji nenapadlo, že by mohlo jít o nebezpečný melanom (zhoubný nádor). Postupem času vypozorovala, že se znaménko zvětšuje, a tak začala hledat lékaře, který by jí pomohl určit, o co jde. Nikdo ji ale nechtěl vyslechnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K návštěvě dermatologa, který by se na znaménko podrobně podíval, potřebovala žena nejprve doporučení běžného lékaře. V jejím okolí se ale nenašel žádný odborník, který by byl ochoten se tím vůbec zabývat.

„Jsem si vědoma, že se mi tělo snaží říct, že něco není v pořádku,“ napadalo Catherine v té době stále častěji. „Snažím se tělo poslouchat, ale žádný z odborníků nechce poslouchat mě,“ uvedla pro Women´s Health magazine. Její obavy dospěly tak daleko, že dokonce došla na pohotovost. Lékaři jí tam ale řekli, že se bradavicemi nezabývají.

„Myslím, že je to rakovina, ne bradavice,“ oponovala. „A oni mi řekli: 'Je nám líto, ale s tímhle si my tady neporadíme.' “ Po mnoha neúspěších Catherine dorazila do vzdálené nemocnice, kde se nenechala odbýt. Po šesti dnech, během kterých jí lékaři z nohy odstranili celý nevzhledný útvar, bohužel potvrdili to, čeho se bála - jednalo se o rakovinu. Od prvního nálezu po diagnózu uběhlo celých devět měsíců.

Dermatologické pouště

Catherine, která se s rakovinou stále potýká, protože se jí během čekání na diagnózu rozšířila do dalších částí těla, bohužel není jediná, která se setkala s podobným problémem. Tisíce dalších Američanů žijí jako ona v lokalitách, kterým se říká 'dermatologické pouště'. Jde o oblasti, ve kterých je v nemocnicích i soukromých praxích závažný nedostatek odborníků – dermatologů.

Po své zkušenosti Catherine všem radí, aby nečekali a vyhledali odborníka co nejdříve, jakýmkoli způsobem. Mnozí si tak možná ušetří podobné trápení, kterým si ona sama prošla.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina slinivky je nejzákeřnější

Rakovina slinivky břišní je „největším zabijákem“ mezi zhoubnými nádory. Jen v Evropě na ni v roce 2015 zemřelo 104 481 pacientů. Po roce 2022 pak budou...

Výběr článků

Načítám