Hlavní obsah

Jak zmírnit menstruační problémy bez léků

Novinky, bok

Měsíc co měsíc se řada žen potýká s nepříjemnými bolestmi a křečemi, které doprovázejí jejich menstruační cyklus. Rychlou úlevu představují různé léky. Jde to ale i bez nich, pomocí potravin, vitamínů ale i cvičení. Jen stačí vědět, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Křeče, nadýmání, zadržování vody v těle. To jsou jen některé z potíží při menstruaci, které každý měsíc trápí mnohé ženy. Zmírnit je lze kromě léků i změnou jídelníčku nebo cvičením.

Článek

Rybí olej a vitamín B12

Omega 3 kyseliny a vitamíny řady B jsou pro tělo důležité z mnoha důvodů. Užívají se jako prevence proti různým onemocněním, jsou důležité pro celkové zdraví organismu, zároveň ale dokážou tlumit menstruační bolesti, cituje výsledky dánské studie server Fox News.

V jejím průběhu odborníci rozdělili zúčastněné ženy do několika skupin. V každé dostávaly dobrovolnice různé vitamíny - rybí tuk, rybí olej, vitamín B12 nebo pouhé placebo. Během tří měsíčních cyklů užívaly ženy pět tobolek denně, každá z dobrovolnic vyplňovala zároveň hodnoty bolestivosti při menstruaci. Poté došlo u všech k vysazení doplňků stravy, a to opět na tři měsíce. Odborníci poté porovnávali případné rozdíly.

U žen, které užívaly rybí tuk či olej, došlo ke snížení bolestivosti oproti ženám, které užívaly pouhé placebo. U skupin, které užívaly rybí olej nebo vitamín B12, byl navíc zaznamenán dlouhotrvající efekt ve formě snížení bolestivosti při menstruaci i dlouho poté, kdy ženy přestaly brát jakékoli doplňky stravy.

Více zeleniny, méně tuku 

V současné době, kdy je na trhu nepřeberné množství zeleniny, stále existuje řada žen, které konzumují pouhé minimum z doporučeného množství. Místo toho dávají přednost průmyslově zpracovaným potravinám plným sacharidů, tuků a soli, které mnohdy stojí za nepříjemnými bolestmi či nadýmáním při menstruaci.

Více zeleniny a ovoce v jídelníčku podpoří lepší hydrataci organismu a zajistí dostatek živin, které zlepšují a mírní průběh menstruace.

Dostatek hořčíku 

Nezbytným prvkem, který má pozitivní vliv na průběh menstruace, je hořčík. Reguluje funkci nervů a svalů, které jsou zapojené do menstruačního cyklu. Pomáhá také předcházet zadržování vody v těle, na což si mnohé ženy právě v tomto období stěžují.

Pozitiva spojená s užíváním hořčíku prokázalo i několik malých studií včetně jedné provedené americkým Národním institutem zdraví. Studie sledovala půl roku celkem 50 žen, polovina z nich užívala zvýšenou dávku hořčíku. Na konci testovaného období u 21 z 25 žen došlo ke zmírnění potíží při menstruaci.

Cvičení 

Řada žen se při menstruaci zcela vyhýbá jakémukoli pohybu a cvičení. Odborníci ale doporučují opak. Cvičení má vedle mnohých zdravotních přínosů i vliv na zmírnění menstruačních bolestí. Je pouze vhodné zvolit méně namáhavé druhy pohybu, jako například procházky nebo jógu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám