Někteří dietáři, kteří danému tvrzení bezmezně věří, tak doporučují týdenní dietu, která obsahuje například jen konzumaci zelné polévky, díky které lidé údajně mohou shodit až pět kilogramů. To se rozhodl vyvrátit profesor lékařského výzkumu Donald Hensrud.

Podle něj neexistují žádné vědecky podložené informace, které by potvrdily přítomnost potravin bez kalorií.

„V průběhu dne tělo ukládá pět až deset procent celkové energie na proces trávení. To znamená, že potraviny, které obsahují i minimum kalorií, jako je celer či jiná neškrobová zelenina, potřebují další zdroj energie, abychom ji mohli strávit."

„Nízkokalorické extrémní diety, které podporují konzumaci jen několika málo potravin, mohou způsobit ztrátu životně důležitých živin,” říká pro Daily Mail Hensrud a zároveň dodává, že „klíčem k úspěšnému hubnutí je přijmout zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu a pravidelné cvičení".