Hlavní obsah

Jídlo bez kalorií? Mýtus, říkají vědci

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to až příliš dobře, než aby to byla pravda. Internetem kolují zprávy o potravinách, které v celkovém pohledu neobsahují ´žádné´ kalorie. Jejich žvýkáním prý totiž spálíte více energie, než jejich konzumací přijmete. Příkladem tzv. potravin bez kalorií má být zelí či celer.

Foto: Profimedia.cz

Potraviny s nulovým obsahem kalorií podle vědců neexistují.

Článek

Někteří dietáři, kteří danému tvrzení bezmezně věří, tak doporučují týdenní dietu, která obsahuje například jen konzumaci zelné polévky, díky které lidé údajně mohou shodit až pět kilogramů. To se rozhodl vyvrátit profesor lékařského výzkumu Donald Hensrud.

Podle něj neexistují žádné vědecky podložené informace, které by potvrdily přítomnost potravin bez kalorií.

„V průběhu dne tělo ukládá pět až deset procent celkové energie na proces trávení. To znamená, že potraviny, které obsahují i minimum kalorií, jako je celer či jiná neškrobová zelenina, potřebují další zdroj energie, abychom ji mohli strávit."

„Nízkokalorické extrémní diety, které podporují konzumaci jen několika málo potravin, mohou způsobit ztrátu životně důležitých živin,” říká pro Daily Mail Hensrud a zároveň dodává, že „klíčem k úspěšnému hubnutí je přijmout zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu a pravidelné cvičení".

Reklama

Související články

Kajenský pepř - koření, po kterém zhubnete

Milujete pikantní jídla? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Pálivá jídla nabízejí více benefitů, než si možná myslíte. Jejich přísady v čele s kajenským pepřem si...

Šest rad, jak rozhýbat metabolismus

Metabolismus by měl fungovat jako dobře promazaný stroj. Pokud tomu tak není, cítíte se unavení a hubnutí je o to složitější. Zařaďte do svého režimu...

Výběr článků

Načítám