Hlavní obsah

Noční můry sužují spáče, zjistili vědci

Novinky, lin

Podle vědců lidé, kteří spí devět hodin a více denně, jsou náchylnější k nočním můrám. Zároveň však dodávají, že delší spánek nemá vliv na intenzitu nočních můr a žádnou roli nehraje ani alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Noční můry trápí více spáče.

Článek

Vědci z Oxfordské univerzity se rozhodli zkoumat frekvenci nočních můr. Výzkum probíhal dva týdny a zapojeno do něj bylo 846 lidí. Odhalil, že lidé, kteří spali devět a více hodin denně, měli větší sklony k nočním můrám, než tomu bylo u lidí, kteří spali méně hodin.

Za to může delší setrvání ve fázi rychlých očních pohybů REM, ve které dochází nejčastěji k nočním můrám. Výzkum ale zároveň vyvrátil, že by délka spánku měla vliv na jejich intenzitu.

Na rozdíl od předchozích výzkumů studie nenalezla žádnou vazbu mezi požíváním alkoholu a špatnými sny „To je překvapující výsledek a rozhodně tak přitahuje velkou pozornost k našemu výzkum,” říká autorka studie Stephanie Reková pro DailyMail.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak spánek ovlivňuje náš sexuální život

Spánek sehrává v našem životě velmi důležitou roli. Významně ovlivňuje náš zdravotní stav, hmotnost, pracovní výkony, psychický stav, náladu, ale také sexuální...

Výběr článků

Načítám