Hlavní obsah

Sluneční alergie dokážou potrápit

Novinky, Dana Sokolová

Sluneční paprsky jsou pro náš organismus důležitým zdrojem vitamínu D3, jehož nedostatek může způsobovat celou řadu problémů od křivice, osteoporózy po psychické potíže. Bohužel slunce má i svá negativa, kromě stárnutí a rakoviny kůže může totiž způsobovat i polymorfní světelnou dermatózu neboli alergii na slunce. Ta hrozí naprosto všem lidem naší planety, jelikož se vyskytuje všude bez ohledu na rasu, pohlaví či typ kůže.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční alergie provází urputné svědění.

Článek

Sluneční alergie se zpravidla poprvé objevuje v dospívání. Zatím vědci ještě přesně neví, proč se tomu tak děje právě v tento čas. Předpokládá se, že se jedná o pozdní imunologickou reakci na doposud neznámý antigen, který je aktivovaný nejčastěji UVA zářením.

„Jelikož se tato alergie projevuje různými způsoby, odborníci o ní hovoří jako o polymorfní alergii. Nejčastěji se s ní setkáváme v podobě červených ložisek, která se mohou vyskytovat plošně ve formě skvrn, zároveň ale také mohou vystupovat jako pupínky nebo puchýřky naplněné čirou tekutinou, případně i větší puchýře. Výsev se objevuje s odstupem několika hodin až dnů po vystavení kůže slunečnímu záření právě na odhalených místech: obličej, krk, dekolt, dorsa rukou,” upozorňuje dermatoložka MUDr. Naděžda Vojáčková z Polikliniky Anděl.

Kromě nevzhledných skvrn ale jedince nejvíce trápí urputné svědění až pálení pokožky.

Pokud se pokožka správně neošetří, pak se alergie mohou vyskytnout každé opalování. Ustupují obvykle až koncem léta či po první letní dovolené, po tzv. otužení kůže.

Jak alergiím předejít?

Podle odborníků se určitě vyplatí zejména před dovolenou u moře začít užívat doplňky stravy s obsahem betakarotenu, vitamínu E a C, případně lykopenu. Tyto antioxidanty jsou totiž schopny částečně ochránit kůži před negativními vlivy slunečního záření.

Dříve se doporučovalo i předopálení pomocí solárií, to dnes ale dermatologové rozhodně nedoporučují. „Jen pro vybrané pacienty s těžkým recidivujícím průběhem sluneční alergie je možno zvážit prevenci v podobě kúry pomocí UV lampy- fototerapeutickými přístroji. Probíhá podle stanoveného protokolu 4-6 týdnů v předjaří za dohledu lékaře,” vysvětluje MUDr. Naděžda Vojáčková.

Velmi důležité je ale vybírat opalovací přípravky. „V kosmetice a opalovacích krémech totiž mohou být obsaženy tukové složky a emulgátory, které mohou být působením UV záření hlavním spouštěčem různých kožních nemocí,” vysvětluje veneroložka a odbornice na solární kosmetiku MUDr. Ludmila Lipková.

„Kromě slunečních alergií se může jednat o méně známou nemoc Mallorca Acne, jejíž příznaky jsou podobné akné. Vyvolává ji ale právě sluneční záření v kombinaci s chemickými složkami v kosmetických přípravcích,” varuje Ludmila Lipková.

Při výběru opalovacích přípravků je tak dobré hledět na to, aby byly určeny i pro tu nejcitlivější pokožku, případně přímo pro pokožku se sklony k slunečním alergiím. Jedná se o nezatěžující textury, které mají obvykle i vyšší ochranné faktory proti UVB i UVA záření.

Foto: archív firem, Profimedia.cz

Sluneční alergie

První pomoc při alergiích 

Jakmile už k alergiím dojde, jsou vhodná celková antihistaminika, které zklidní alergickou reakci organizmu. Jejich užívání je vhodné až do odeznění vyrážky. Projevy na kůži je třeba ošetřovat lokálně. Pokud se jedná o mokvající vyrážku, pak je vhodné používat přípravky se zinkem či alespoň pudr.

„Zaschlá ložiska je potřeba promazat emoliencii, prospěšné mohou být i  preparáty s panthenolem. Při těžším průběhu se ke zklidnění akutní reakce využívá efekt lokálně působících kortikosteroidů. Další vystavování pokožky slunci už není vhodné, proto je důležité ji krýt oděvem, případně ochrannými krémy s vysokým faktorem pro velmi citlivou pokožku. Koupání v moři bohužel poté nebude příjemné, určitě je nutné se potom osprchovat a kůži ošetřit emolienciemi,” dodává Vojáčková.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Připravte svou pokožku na opalování

Být krásně a stejnoměrně opálená je snem většiny z nás. K tomu je ale zapotřebí důkladná příprava. Zvlášť pokud toužíme po opravdu zdravém opálení a nechceme...

První pomoc při spálení pokožky od sluníčka

Spálení pokožky při delším vystavení slunci je normální reakce nechráněné kůže na působení UVB složky slunečního záření. Pokud k němu dojde, může se jednat...

Výběr článků

Načítám